Yazar "Yeğin, Zeynep Gül" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Arpa genotiplerinde tuz toleransının fizyolojik analizlerle belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012-01-25) Yeğin, Zeynep Gül; Yorgancılar, MustafaBu araştırmada bazı arpa genotiplerinin tuza toleransları araştırılmıştır. Çalışmada S.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen Soylu-10 ve Soylu-11 ile Konya ilinde yaygın olarak yetiştirilen Anadolu, Konevi, Larende ve Tokak çeşitleri olmak üzere 6 arpa genotipi kullanılmıştır. Tohumlar perlit içeren saksılara ekilmiş ve çıkıştan sonra farklı NaCl konsantrasyonları (0, 25, 50 ve 75 mM) içeren half hoagland çözeltisi ile sulanmıştır. Onuncu hafta sonunda bitkilerin morfolojik ve fizyolojik parametreleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; bağıl su içeriği (BSİ), klorofil değeri (KD), stoma iletkenliği (Sİ), Potasyum (K) içeriği ve köklerde kalsiyum (Ca) içeriği bakımından kontrol grubu bütün genotiplerde daha yüksek değerler vermiştir. Prolin miktarındaki artış; arpa bitkisinin tuz stresine olan tepkisi ve stres koşullarının verdiği zararı en aza indirmek amacıyla oluşturduğu savunma mekanizmasının harekete geçmesi olarak nitelendirilmiştir. Na ve Cl değerleri bütün genotiplerde tuz konsantrasyonları arttıkça bitki ve köklerde artış olmuştur. Araştırmada bitki ve kök uzunluğu, bitki ve kök kuru ağırlığı, bitki ve kök yaş ağırlığı sonuçları tuz stresini belirlemede önemli bir kriter olarak belirlenmiştir. Fotosentetik verim üzerine yapılan araştırmada tuz stresinin altı genotipe etkisi olmadığı belirlenmiştir. Genotipler tuz stresi altında farklı dayanıklılık mekanizmaları geliştirmişlerdir. Bazı genotipler yüksek tuz uygulamasından az etkilenirken bazıları daha etkilenmiştirler. Sonuç olarak yapılan çalışmada çeşit adayı olan arpa hatlarının tuza tepkileri belirlenerek, tolerans sınırları ortaya konmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda 10. ve Soylu-11 tuza hassas olduğu belirlenmiştir. Bu iki genotipin ekim alanlarındaki tuz oranları düşük değil ise bunların ekiminde ekonomik karlılık görülmemektedir. Tokak 157/37 çeşidi de sonuçlara göre hassas bir çeşit olduğu belirlenmiştir. Larende, Anadolu 98 ve Konevi çeşitleri de tuzlu alanlarda kullanılabilecek en uygun çeşitlerdir.