Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Yurt, Mehmet" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bazı Yem Bezelyesi (Pisum Arvense L.) Genotipleri Arasındaki Farklılıkların Protein ve Mineral Madde Oranları Bakımından Belirlenmesi
    (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021) Yurt, Mehmet; Tamkoç, Ahmet
    Bu araştırma 2018/2019 yılı yetiştirme döneminde Konya ekolojik koşullarında Prof. Dr. Ahmet TAMKOÇ tarafından geliştirilen 30 adet yem bezelyesi genotipi kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın amacı genotipler arasındaki farklıların protein ve mineral maddeler yönünden belirlenmesidir. Araştırma 3 tekerrürlü olarak tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. Çalışmada yem bezelyesi genotiplerinin protein ve mineral maddeleri (P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn, B, Mo ve Ni) incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre genotip ortalamaları incelendiğinde, kuru otta protein oranı %14.00-25.58, fosfor %0.220-0.321, potasyum oranı %1.76-3,11, kalsiyum oranı %1.85-2.81, magnezyum oranı %0.292-0.415, demir oranı 90.56-151.72 mg/kg, çinko oranı 39.42-59.62 mg/kg, bakır oranı 18.17-29.33 mg/kg, mangan oranı 57.28-118,92 mg/kg, bor oranı 15.85-28.22 mg/kg, molibden oranı 1.34-2.55 mg/kg, nikel oranı 1.34-2.01 mg/kg arasındadır. Tohumda ise protein oranı %18.08-24.48, fosfor %0.302-0.479, potasyum oranı %1.16-1.97, kalsiyum oranı %0.227-0.310, magnezyum oranı %0.146-0.182, demir oranı 59,16-86.43 mg/kg, çinko oranı 42.56-54.65 mg/kg, bakır oranı 24.16-32.17 mg/kg, mangan oranı 12.34-18.79 mg/kg, bor oranı 8.15-15.80 mg/kg, molibden oranı 1.31-4.06 mg/kg, nikel oranı 1.45-2.70 mg/kg arasındadır. Sonuçlar incelendiğinde, yem bezelyesinin kuru otunda genotipler arasında demir, mangan ve bor elementleri yönünden %5 düzeyinde önemli istatistiki farklılıklar çıkmıştır. Tohumlarda ise protein oranı ve fosfor, mangan, bor ve molibden elementleri bakımından farklılıklar %5 düzeyinde önemli bulunmuştur.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim