Yazar "Zengin, Nilgün" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Doğal olarak üretilen yoğurtlardan izole edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delburieckii subsp bulgaricus'un bakteriyosin üretme yeteneklerinin belirlenmesi ve ürettikleri bakteriyosinlerin karakterizasyonu(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012-12-25) Zengin, Nilgün; Akın, NihatBu çalışmada doğal olarak üretilen yoğurttan izole edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subps. bulgaricus izolatlarının çeşitli patojenler üzerine antimikrobiyal etkinliği belirlenmiştir. Bu çalışmada öncelikle agar difüzyon, disk difüzyon ve agar sandviç olmak üzere 3 farklı metot test edildi. Agar sandviç metodu en uygun metot olarak seçildi. Laktik asit bakterileri' nin bakteriyosin benzeri madde üretimi için optimum koşullar; 30 oC?37 oC, pH 6.5?7.5 olarak tespit edilmiştir. Streptococcus thermophilus izolatlarının ürettiği bakteriyosin benzeri maddelere en duyarlı test bakterisi Salmonella typhmurium olarak değerlendirilirken, en dirençli test bakterisi ise Bacillus cereus olarak değerlendirilmiştir. Lactobacillus delbrueckii subps. bulgaricus izolatlarının ürettiği bakteriyosin benzeri maddelere ise en duyarlı bakteri Enterococcus faecalis iken en dirençli test bakterisi Bacillus cereus olarak değerlendirilmiştir.