Yazar "Zor, Abdullah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Konya ili süt sığırcılığı işletmelerinde buzağı kayıplarının analizi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Zor, Abdullah; Dağ, BirolKonya ilinde süt sığırcılığı işletmelerinde buzağı kayıplarının analizi ile ilgili yapılan bu çalışma 382 adet işletmede anket yoluyla toplanan teknik verilerin değerlendirilmesiyle yürütülmüştür. Ankette işletmelerin durumu, hayvan varlıkları, bakım ve besleme uygulamaları, buzağı doğumları, buzağı yetiştirme uygulamaları, sağlık korumaya yönelik uygulamalar ve işletmelerin sorunları incelenmiştir. İşletmelerin hayvan varlıklarına bakıldığında, ortalama 82.74 baş hayvana sahip oldukları belirlenmiştir. Bu işletmelerde ki ahır tiplerinin %48'inin serbest , %20'sinin serbest duraklı , %32'sinin bağlı duraklı olduğu tespit edilmiştir. Düvelerin ilkine damızlıkta kullanma yaşının ortalama 16.28 ay, gebe hayvanların kuruda kalma süreleri ortalama 64.02 gün olarak belirlenmiştir. Buzağıların sütten kesim canlı ağırlık ortalaması 79.57 kg olarak tespit edilmiştir. İşletmelerin sütten kesim kriteri olarak %8'i boyu , %22'si canlı ağırlığı , %40'ı doğuma takip eden gün sayısını , %22'si tüketilmesi istenilen kesif yem miktarını , % 8'i mevcut süt durumunu dikkate almaktadır. İşletmeler geneline bakıldığında buzağıların %80.12'si ishal, %14.29'u pneumoni, %5.59'u ise diğer sebeplerden dolayı ölmektedir. En büyük ishal etkeni ise %47 ile Rota-corona virüsüdür. İşletme kapasitesinin artmasına bağlı olarak nitelikli eleman kontrolünde sürü yönetim uygulamaları iyileşmekte, düzenli aşılama yapılmakta ve hayvanlar daha temiz yerlerde kalmaktadır. İşletme kapasitesinin artmasıyla ishale bağlı ölüm oranı azalmaktadır. Çalışmada anket uygulanan işletmelerde ölen buzağıların yaş ortalaması 23.90 gündür. Elde edilen verilerin analizi sonucunda kapasitesi düşük ve geleneksel metotlar ile hayvancılık yapan işletmelerde buzağı kayıp oranları, kapasitesi yüksek entansif işletmelere göre çok daha fazladır. 1-10 baş hayvan varlığına sahip işletmelerde ölüm oranı %60'lara kadar çıkarken ortalama %25 civarında seyretmektedir. 100 baş ve üzeri hayvan varlığına sahip işletmelerde ölüm oranı ortalama %5 civarında seyretmektedir. İşletme kapasitesinin artmasıyla sürü yönetimine gösterilen önem, besleme imkanları, sağlık uygulamaları artmaktadır. İşletme kapasitesi arttıkça döl verimi artmakta, buzağı kayıpları azalmaktadır.