Seramik/Makale Koleksiyonu

Listeleniyor 1 - 4 / 4
    Dede Korkut Hikayelerinin Türk Plastik Sanatlara Yansıması
    (Selçuk Üniversitesi, 2007) İskenderzade, Lale Avşar
    Dede Korkut Kitabı Türk edebiyatının temel taşlarından biridir. Bu beşeri eserde Türklüğün özü, ruhu, manevi değerleri, gelenekleri, güzel, yalın ve ihtişamlı dille ifade edilmektedirler. Milletin tarihi ve bedii varlığından kendi kendine doğmuş ve yüzyıllarca sözlü gelenekte yaşayarak şekillenmiş bu eserin konusu, Türk Oğuz boylarıdır. Eserde Türk kozmolojisi ve mitolojisinin ana konuları olan hayvan sembolizmi, kam geleneği, hayat ağacı, renk sembolizmi ve diğer konular sık sık karşımıza çıkmaktadırlar. Türk kültürünün vazgeçilmez konuları olarak, bunlar en erken dönemlerden bu güne kadar Türk sanatında seve seve çalışılmışlar. Yazılı geleneğe geçtikten sonra Türklüğün adeta alfabesine dönüşen kitap, bir kültür olayı olarak da sanatçılar için ilham kaynağı olmuş ve plastik sanatlara yansımıştır. Makalede örnekler olarak karşımıza çıkan eserler görsel sanatlar ile sözlü ve yazılı gelenek arasındaki dâhili bağları sergilemektedirler.
    Dede Korkut Hi?kayeleri?ni?n Türk Plasti?k Sanatlara Yansıması
    (Selçuk Üniversitesi, 2007) İskenderzade, Lale Avşar
  • Öğe
    Kükürt ve kül giderimi yapılmış pirolitik karbon siyahı katkılı mgo-c refrakterlerin mekanik özelliklerinin incelenmesi
    (2017) Bahtlı, Tuba; Bostancı, Veysel Murat; Hopa, Derya Yeşim; Yastı, Şerife Yalçın
    Lastik atıklarının refrakter sektöründe geri kazanımını sağlamak amacı ile yapılan bu çalışmada, piroliz reaktöründe 500 C sıcaklık, 15 C/dk ısıtma hızı ve 0,5L/dk N2 akış hızı parametrelerinde elde edilen katı ürünün kükürt ve kül miktarları azaltılmış ve daha sonrasında MgO-C refrakter malzemelerinin üretiminde karbon kaynağı olarak kullanılmıştır. Üretilen refrakterlerin yoğunluk, % açık gözenek ve soğuk basma mukavemeti (SBM) değerlerinin kükürt ve kül miktarı ile değişimi incelenmiştir. Piroliz sonrası atık lastiğin ve kükürt ve kül giderimi sonrası elde edilen pirolitik karbon siyahı malzemelerinin X-Işını Difraktometresi (XRD) ile faz analizleri, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile mikroyapı analizleri ve Enerji Dağılımlı X-Işını Analizi (EDX) ile kimyasal analizleri gerçekleşmiştir. Kükürt ve kül miktarları azaldıkça, bu ürünlerin kullanıldığı refrakter malzemelerin % açık gözenek miktarının ve yoğunluk değerlerinin yaklaşık aynı olmasına rağmen soğuk basma mukavemeti değerlerinin arttığı görülmüştür
  • Öğe
    Lastik atığının pirolizi ile elde edilen karbon siyahı kullanılarak üretilen MgO-C refrakter tuğlanın fiziksel ve mekanik özelliklerine kükürt miktarının etkisi
    Her geçen gün miktarı artan lastik atıklarının sebep olduğu problemleri önlemek ve refrakter sektöründe geri kazanımını sağlamak amacı ile yapılan bu çalışmada, piroliz parametrelerine bağlı olarak pirolitik karbon siyahı içerisindeki kükürt miktarının değişimi ve ayrıca, pirolitik katı ürün olan karbon siyahı kullanılarak üretilen MgO-C refrakter malzemelerinin yoğunluk, % açık gözenek ve soğuk basma mukavemeti (SBM) değerlerinin kükürt miktarı ile değişimi incelenmiştir. Kükürt miktarının azalması ile yoğunluk ve SBM değerlerinin arttığı, % açık gözenek değerlerinin ise azaldığı gözlenmiştir.