Selçuk Üniversitesi

Yenilenebilir enerji kaynakları gelecekte dünyanın enerjisini karşılamada önemli bir rol oynayacaktır. Güneş enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları arasındaki en temel enerjidir. Güneş enerjisi sistemlerinin popüler olduğu günümüzde, Fotovoltaik (FV) panel parametrelerini deneysel verilerden kesin olarak anlayabilmek, FV panelin tasarımında ve verimini değerlendirmede oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Farklı işletme koşullarında fotovoltaik panellere ait performans karakteristiklerinin elde edilmesi ve parametrik çalışmalarla ilgili bilimsel faaliyetler özellikle son dönemlerde ilgi çekmektedir. Bu çalışmada, fotovoltaik panel parametrelerinin belirlenmesi için ticari amaçla satılan güneş paneli üretici firmanın katalog bilgileri kullanılarak tek diyot RS modelin bilinmeyen parametreleri farklı iki yöntemle hesaplanmış ve farklı güneş ışınım şiddeti koşullarındaki I-V, P-V karakteristikleri MATLAB ortamında oluşturularak deneysel verilere yakınlığı karşılaştırılmıştır. Ayrıca panel parametrelerinin I-V ve P-V karakteristiklerinin farklı sıcaklıklardan nasıl etkilendiği incelenmiştir.
Renewable energy sources will play an important role in the energy supply in a near future. Solar energy is the primary energy source among renewable energy sources. The solar energy systems are became the most compelling topic, understanding the parameters of the Photovoltaic (PV) panels using the experimental data plays an important role in the design and evaluation of the PV panels and its efficiencies. Obtaining the performance characteristics of the photovoltaic panels in different operating conditions and parametric studies, have attract attention in the last decade. In this study, we determined the unknown parameters of photovoltaic panels using the single diode Rs model via applying two different methods, by using catalog information of the commercial solar panel obtained from manufacturers. Thus, these were compared with the experimental data by plotting I-V and P-V characteristics in MATLAB at the different solar radiation conditions. Eventually, temperature dependent I-V and P-V characteristics of panel parameters were investigated.

Güneş Pili, Tek Diyot RS Modeli, Parametre Hesabı, Solar Cell, Single Diode RS Model, Parameter Extraction

Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi

Toprak, A., Kılıç, H. Ş., Toprak, A., Kepceoğlu, A., (2016). Güneş Pilinin Tek Diyot Rs Model Parametrelerinin Hesaplanması ve I-V İle P-V Karakteristiklerinin İncelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, (12), 13-22.