I-V Characteristics Calculation Using SCAPS-1D Program

Selçuk Üniversitesi

Bu çalışmada, güneş pili modellemesi için en yaygın kullanılan simülasyon yazılımlarından birini sunuyoruz. SCAPS-1D programının kullanımı bu çalışmada adım adım anlatılmıştır. İlk adımda, heteroeklem güneş pillerini sunduk ve fotovoltaik etkiyi açıkladık. SCAPS programının işleyişini açıklamak için, bu programın kısa bir tarihçesiyle başladık ve ardından farklı özelliklerinin genel bir tanımıyla devam ettik. Bu programı çalıştırmak ve bir güneş pilinin I-V özelliklerini elde etmek için gereken tüm bu adımları önceden tanımlanmış bir örnek aracılığıyla netleştirdik. Sonunda, CdS/CIGS heteroeklemli güneş pili üzerindeki Voc ve Jsc üzerindeki optik bant aralığı değişiminin örnek bir çalışmasını yaptık.
In this work, we present one of the mostly used simulation software for solar cells modelling. The usage of SCAPS-1D program has been explained in this work step by step. At the first step, we have presented the heterojunction solar cells and explain the photovoltaic effect. To elucidate SCAPS program operation, we have started by a brief history of this program and then continued with a general definition of its different properties. By the mean of a predefined example, we have clarified all the stages needed to operate this program and to obtain I-V characteristics of a solar cell. At the end, we have made an example study of optical band gap variation on the Voc and Jsc on CdS/CIGS heterojunction solar cell.

SCAPS_1D, Güneş Hücresi, İnce Filmler, CIGS, Solar Cells, Thin Films

Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi

Houimi, A., Gezgin, S. Y., Gündoğdu, Y., Kılıç, H. Ş., (2021). I-V Characteristics Calculation Using SCAPS-1D Program. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, (19), 1-6.