2011 Mayıs

Selçuk Üniversitesi

Bu çalışmada Doğalgaz Isıtma ve Sıhhi Tesisat Teknolojisi Programı öğrencilerinin Endüstriye Dayalı Öğretimden neler bekledikleri, beklentilerinin karşılanma düzeyleri ve karşılaştıkları sorunlar ele alınmıştır. Araştırma kapsamına giren 1. sınıf ve 2. sınıf öğrencilerine anket uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre; işletme yetkilileri öğrencilerin kişisel becerilerine katkı sağlamaktadır. Endüstriye Dayalı Öğretim öğrencilerin kişisel gelişimine büyük bir etkisi olmaktadır ancak süresinin arttırılması gerekmektedir. Öğrencilerin iş yerinde kazandığı beceri okuldakine oranla daha fazladır. Öğrenciler okulda göremediği makine ve aletleri işletmede görmekte ve kullanabilmektedir. İşletme öğrencinin gelecekle ilgili iş bulma kaygısına tam olarak cevap verememektedir.
In this research, Natural Gas, Heating and Sanitary Installation program students’ expectations for Industry Based Education, how much of their expectations are met, and the difficulties they face during their Industry Based Education are argued. A questionnaire was held among the 1st and 2nd grade students. And the results evidenced that; IBE has positive effects over increasing the students’ personal skills or helps with their personal progress. On the other hand students believe that the duration of IBE should be longer. During IBE, students can find chance to see and use different equipments, or devices that they don’t see or use at school. Also it is observed that the enterprises where students continue or complete their IBE studies are not sufficient enough to help the students’ with their anxieties for their future.

Endüstriye Dayalı Öğretim, kişisel beceri, işletme eğitimi, Industry Based Education, individual accomplishment, operational education

Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi

Kara, M., Uyaner, M., (2011). Doğalgaz Isıtma ve Sıhhi Tesi̇sat Teknoloji̇si̇ Programı Öğrenci̇leri̇ni̇n Endüstri̇ye Dayalı Öğreti̇m Hakkındaki̇ Görüşleri̇ ve Beklenti̇leri̇. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, (1), 127-134.