300 W İnverter Devresi Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi

Selçuk Üniversitesi

Bu çalışmada, rüzgâr türbininden elde edilen DC gücü AC güce dönüştürmek için tek fazlı köprü tipi gerilim beslemeli 300 W gücünde bir inverter tasarlanmış ve yapımı gerçekleştirilmiştir. Sistem, kontrol devresi, MOSFET sürücü katı ve köprü inverter katından oluşmaktadır. Kontrol devresinde bulunan PIC16F877 mikrodenetleyicisi ile inverter çıkış gerilimi ve frekansı, 220 V 50 Hz olacak şekilde darbe genişlik modülasyonu (PWM) sinyalleri üretilmiştir. Sürücü katında ise MOSFET’leri sürmek için IR2113 sürücü entegresi kullanılmıştır. IR2113, kontrol sinyalini MOSFET’i sürecek şekilde yükseltir, aynı zamanda MOSFET kontrol devresini yüksek gerilim seviyesinde bulunan köprü inverter katından elektriksel olarak yalıtır. Köprü inverter katı ise IRFP064N serisi MOSFET’lerin birbirine bağlanması ile oluşmaktadır. Yapılan bu çalışmada düşük güç ihtiyacı olan uygulamalar için bir inverter tasarımı yapılmış ve gerçekleştirilmiştir.
In this study, a single phase bridge type voltage biased 300 W inverter was design and implemented to convert DC power to AC power obtained from a wind turbine. The system consists of a control unit, a MOSFET drive unit and a bridge inverter unit. Inverter output voltage and frequency is to be 220 V 50 Hz, pulse width modulation (PWM) signal was produced with PIC16F877 microcontroller in the control circuit. IR2113 was used to drive the MOSFET in driver unit. IR2113 increases the controlling signal in a way that it will drive the MOSFET, at the same time it electrically insulate the MOSFET control unit from the bridge inverter unit which is at the high voltage level. Bridge inverter unit consists of a connection of IRFP064N series MOSFETs. In this study an inverter was designed and implemented for low power applications.

İnverter, Mikrodenetleyici, PWM, MOSFET, Microcontroller

Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi

Toprak, A., Toprak, A., (2016). 300 W İnverter Devresi Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, (11), 57-66.