Selçuk Üniversitesi

Avrupa Birliği topluluğu üye devletler arasında uyumun tam sağlanamadığı bir politika süreci yaşamışlardır. Kabul ettikleri politikalar ilk olarak ekonomik düzeyde kalmıştır. Asıl amaçları bu politikalarla yoksul ve ihtiyacı olan insanlara yardım etmektir. Bu amaçla ilk çalışmaları Avrupa Ekonomik Topluluğunu kurmak olmuştur. Bu yapıyla Sosyal devlet ve refah devleti anlayışını ortaya çıkarmak istemişlerdir. Avrupa Sosyal Modeli, ihtiyacı olan kişilere sosyal haklar kazandıran ve insan haklarına saygılı bir model olarak ortaya çıkmaktadır. Bu model genel itibariyle Türkiye açısından değerlendirildiğinde; Türkiye’deki hukuksal veya yönetimsel eksikliklerden dolayı Avrupa’daki şekliyle tam anlamıyla uygulanamadığı ileri sürülebilir. Türkiye’de halen cinsiyet eşitsizliği veya ayrımcılıkla mücadele sorunlarının çözüme kavuşturulamamış olması bu eksikliklere örnek olarak gösterilebilir. Bu sebeple Türkiye’nin sosyal politikalarını Avrupa Birliği düzeyine yakınlaştırması büyük önem arz etmektedir. Çalışmada bu sorunsal bağlamında Avrupa Sosyal Modelinin tarihsel gelişim süreci, içeriği ve Türkiye açısından uyum süreci değerlendirilmektedir.
A policy process lived that European Union States can not be achieved in full adaptation. Adjustment policies was remained primarily in the economic level. These policies aim is to help the poor and people who need. For this purpose, their first work of 'European Economic Community' has been set up. They want to reveal the understanding of “Welfare State”. European Social Model is bringing social rights to people who need, and emerges as a respectful human rights model. This model is generally evaluated as Turkey; because of legal or administrative deficiencies in the shape of Turkey in Europe it could be argued that fully implemented. The failure to resolve the current antidiscrimination or gender inequality problems in Turkey are examples of this lack. So, social policies of Turkey to the EU level is therefore of great importance. In this study, assessment about historical development of European Social Model, contentsand and integration process of Turkey.

Avrupa Birliği, Avrupa Sosyal Modeli, Sosyal Politika, Katılım, Dışlanma, European Union, European Social Model, Social Politics, Participation, Exclusion

Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi

Turan, E., Aydilek, E., Şen, A. T., (2016). Avrupa Sosyal Modeli ve Türkiye’deki Sosyal Politikaların Tarihsel Bağlamda Karşılaştırmalı Analizi. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, (11), 1-17.