Yazar "Çelik, Esra" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Butik otellerin Alaçatı örnekleri üzerine analizi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-07-27) Çelik, Esra; Oral, Muratİnsanların belirli amaçlar doğrultusunda yapmış oldukları seyahatler sonucu meydana gelen konaklama tesisleri, günümüze kadar gelişimini sürdürmüştür. Teknolojinin gelişimi ve ilerlemesi ile birlikte bu tesisler kendi aralarında sınıflandırılmıştır. Butik oteller de bu konaklama tesis türlerinden bir tanesidir. Butik otellerin ülkemizde son dönemlerde turizm açısından önemli bir yere sahip olan ve butik otel sayısının fazla olduğu Alaçatı Beldesi çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Bu kapsam doğrultusunda tezin giriş bölümünde; turizm ve konaklama tesisleri tanımları yapılmıştır. Konaklama tesislerinin sınıflandırılması açıklanmış ve butik otellerin bu sınıflandırmadaki yeri tespit edilmiştir. Butik otellerin yeri belirlendikten sonra iç mekan özelliklerine yer verilmiştir. Kullanıcı gereksinimlerine göre mekanlar bölümlere ayrılarak incelenmiştir. Tezin ana teması olan Alaçatı'daki butik oteller; Alaçatı'da butik otel olarak tasarlananlar ve Alaçatı'da yeni işlevlendirme ile hizmet veren butik oteller olmak üzere iki grup altında toplanmış ve seçilen otel örnekleri üzerinden analiz edilmiştir. Seçilen örneklerin sonunda tezin amacı olan, iki gruptaki otellerin mimari ve iç mimari açıdan farklılıkları ortaya konmuştur. Alaçatı'da butik otel olarak tasarlananlarda; modern, renkli, yenilikçi tasarımların olduğu ve mekansal bölümlendirmelerin daha rahat olanak sağladığı görülürken, yeni işlevlendirme ile hizmet verilen otel yapılarında klasik, ağır donatılardan oluşan düzenlemelerin olduğu ve sınırlı olanaklardan mekansal fonksiyonların tam yerine getirilmediği saptanmıştır.Öğe An evaluation on coping with stress of Selcuk University Faculty of Veterinary Medicine students: Covid-19 pandemic process(Selçuk Üniversitesi, 2022) Çelik, Esra; Danış, Emine Merve; Aslım, Gökhan; Tekindal, Mustafa Agah; Yaşar, AşkınAim: Declared as a pandemic by the World Health Organization on March 11, 2020, Covid-19 has raised significant psychological concerns and physical problems in humans. This study aimed to evaluate the relationship between the methods of coping with stress of the SUFVM students with socio-demographic characteristics, experiences during the Covid-19 pandemic process, and professional career concerns. Materials and Methods: The research sample consisted of 644 students from the 1st-5th grades who continued their education at SUFVM in the 2019-2020 academic year and agreed to participate in the research. The research was carried out by filling in the questionnaire form sent to the participants’ mobile phones between 14-22 December 2020 voluntarily. The questionnaire consisted of four parts in total, which determined socio-demographic characteristics, professional career concerns, and experiences with Covid-19, and measuring the style of coping with stress. Results: It was determined that SUFVM students used the most“self-confident approaches” (%27) and the least “seeking social support” (%13) sub-factors among the strategies to cope with stress, female students had higher “helpless approaches” scores (%22) than male students (%21), and fifth-grade students had “helpless approaches” scores were lower than the other classes, and the third-grade students had higher “submissive approaches” scores compared to other classes. Conclusion: It can be said that the coping strategies SUFVM students use are mostly problem-based active styles, and they use passive styles related to emotions less, also it is very important for them to develop skills to cope with stressful situations such as the Covid-19 pandemic.Öğe High blood iron and magnesium concentrations in broilers fed with different plants in free-range systems(Selçuk Üniversitesi, 2021) Altunok, Vahdettin; Balevi, Tahir; Gürbüz, Emel; Bulut, Zafer; Çelik, Esra; Coşkun, PınarAim: The effects of feeding with different plants on some biochemical parameters in free-range broiler farming were investigated. Materials and Methods: Hubbard Isa Red-JA broiler chicks were used: The 1st group (control) was fed ad libitum with consantrated feed in closed cages. The 2nd group was fed with Medicago sativa L, the 3rd group with Bromus inermis Leyss and the 4th group with 50% alfalfa+50% bromegrass cultivated areas, by means of mobile cages. Thymus vulgaris L. was cultivated among all groups. On the 42nd and 84th days, blood samples were taken from 8 of the chicks in each main group (totally 64 animals). Serum iron, magnesium, total lipid, urea, uric acid, creatinine, total bilirubin, direct bilirubin concentrations, and gamma glutamyl transferase, lactate dehydrogenase and creatin kinase activities were determined. Results: Iron concentrations increased in the 2nd and 3rd groups on the 42th day and in the 2nd and 4th groups on the 84th day, compared to control (p < 0.05). Magnesium concentrations were higher in the 2nd, 3rd, and 4th groups, compared to control, on the 42nd day (p < 0.05). Total lipid concentrations were higher in the 3rd and 4th groups on the 42nd day, while lower in the 2nd group on the 84th day, compared to control (p < 0.05). Uric acid concentrations decreased on the 84th day in the 2nd, 3rd and 4th groups, compared to control (p < 0.05). Conclusion: It is suggested to feed broilers in free-range system with Medicago sativa L, Bromus inermis Leyss and Thymus vulgaris L.Öğe Prof. Dr. Hümeyra Özgen’in bilimsel ve mesleki yaşamı üzerine bir inceleme(Selçuk Üniversitesi, 2020) Yaşar, Aşkın; Danış, Emine Merve; Çelik, EsraAmaç: Bu çalışmada, veteriner hekimliği biliminde, hayvan besleme ve beslenme hastalıkları özelinde gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası çalışmaları, akademik ve idari görev ve sorumlulukları ile Prof. Dr. Hümeyra Özgen’in bilim tarihi ve bilim dünyasına katkılarını ortaya koymak ve ayrıca veteriner hekimliği tarihinde biyografi ve bibliyografi çalışmalarına katkı sağlamak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın materyalini Selçuk Üniversitesi Rektörlük, Veteriner Fakültesi Dekanlık ve Konya Veteriner Hekimleri Odası Arşivi’nden elde edilen ilk elden kaynaklar ve dönemin gazete haberleri oluşturdu. Belge analizinden elde edilen bilgiler retrospektif yaklaşımla kronolojiye uygun olarak yazıya aktarıldı. Bulgular: İstanbul’da 1924 yılında doğan Özgen, yükseköğrenimini 1946’da Yüksek Ziraat Enstitüsü Veteriner Fakültesi’nde Ankara’da tamamladı. 1949’da Bakteriyoloji ihtisasını, 1951’de Almanya’da doktorasını yaptı ve 1952’de Dr. Med. Veteriner unvanı aldı. 1962’de Dr. Asistan olarak AÜ Veteriner Fakültesi Yem Maddeleri ve Hayvan Besleme Kürsüsü’nde göreve başlayan Özgen, Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü’nde ilk kadın akademisyen unvanı aldı. Özgen, 1966’da Doçentlik ve 1972’de ise Profesörlük kadrosuna atandı. 1978’de F.Ü. Veteriner Fakültesi’nde Dekanlık görevine atanan Özgen, veteriner hekimliği tarihinde bir ilk olarak 1982’de S.Ü. Veteriner Fakültesi kurucu kadın dekanı oldu. Öneri: Veteriner fakülteleri içerisinde ilk kadın kurucu Dekan olan Özgen’in, Türkiye’deki üniversitelere bağlı tüm fakülteler içerisinde de ilk kadın kurucu dekan olup olmadığının araştırılmaya muhtaç bir konu olduğu önerilebilir.Öğe Türkiye'deki bireylerin gıda etiği farkındalığının hayvansal gıda tüketim tercihleri üzerine etkisinin belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024) Çelik, Esra; Yaşar, AşkınGıdanın stratejik bir konum kazandığı günümüzde, gıda ile ilişkili bireysel etik farkındalığın ve gıda tüketim tercihlerinin altında yatan motivasyon kaynaklarının daha iyi anlaşılması ve bilinçli gıda seçimini neyin etkilediğini belirlemeye yönelik artan bir ihtiyaç vardır. Gıda etiği farkındalığını ölçmeye yarayan bir ölçüm aracının bulunmaması nedeniyle çalışmada Türkiye'deki bireylerin gıda etiği farkındalığını ölçmeye yarayacak bir ölçüm aracı geliştirmek ve bu sayede toplumun gıda etiği farkındalığını ve bu durumun tüketim tercihleri ve tüketim tercihlerini etkileyen motivasyon kaynakları üzerine etkisini belirlemek amaçlandı. Gıda etiği farkındalık ölçeğinin geliştirilmesi amacıyla Türkiye'nin 12 istatistiki bölgesi düzeyinde cinsiyet ve eğitim kategorilerine göre tabakalı örneklem uygulanarak elde edilen verilere (npilot1=300, npilot2=300) açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri uygulandı. Ölçek ve alt faktör puanlarının anlamlılık düzeylerini belirlemek için (ntoplam=1.083) iki grup içeren değişkenlerin analizlerinde Mann-Whitney U testi, ikiden fazla gruplarda Kruskal Wallis-H Testi, gruplar arasındaki anlamlı farklılıkların tespitinde Bonferroni düzeltmeli Dunn testinden yararlanıldı. İki nitel değişkenin kategorileri arasındaki anlamlılık düzeylerini belirlemek için Pearson Ki-Kare Testi, anlamlı farklılıkların tespiti için ise İki Oran Z Testi gerçekleştirildi. Çalışmada toplam açıklanan varyans oranı %60,5, iç tutarlılık düzeyi 0,81 ve model uyum indeksleri mükemmel veya kabul edilebilir uyum aralığında olan beş faktör ve 17 yargıdan oluşan geçerli ve güvenilir bir ölçek yapısı elde edildi. Gıda etiği farkındalığı ile yaş, ikamet edilen il, eğitim düzeyi, meslek, çalışma süresi, gelir düzeyi, hayvansal gıda tüketim tercihleri, hayvansal gıda tüketim tercihlerini etkileyen faktörler, etik eğitimi alıp almama durumu, gıda etiği kurullarının olmasının bu alandaki sorunların giderilmesine katkı sağlayıp sağlamayacağına ilişkin görüşler arasında anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu tespit edildi (p<0,001). Türkiye'nin tüketici profilinin %1,8'inin vegan, %2,6'sının vejetaryen, %0,7'sinin peskateryan, %76,3'ünün omnivor, %18,6'sının ise etik omnivor olduğu; genel olarak genç, kadın ve öğrenci olma durumunun, yüksek eğitim düzeyinin, daha düşük çalışma süresinin, etik konusunda eğitim alma durumunun ve gıda etiği kurullarının olmasının bu alandaki sorunların giderilmesine katkı sağlayacağına ilişkin farkındalığın vegan ve/veya vejetaryen beslenme tarzı ile gıda tüketim tercihlerinin altında yatan etik nedenlerle ilişkili motivasyon kaynaklarının tercihinde etkili olduğu belirlendi (p<0,001). Gıda etiği farkındalığı ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu, gıda etiği farkındalığı seviyesindeki artışın etik gıda tüketimini pozitif yönde etkilediği ve etik tüketim tercihinde özellikle sağlık, ekoloji ve hayvan hakları/refahı gibi iyi bir amaca hizmet eden faktörlerin belirleyici olduğu sonucuna varılabilir.