Yazar "Şahin, Serpil" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı Fırınlarda Pişirilen ve Farklı Formülasyonlara Sahip Keklerin Gözeneklilik ve Gözenek Boyutu Dağılımlarının Görüntü Analiz Yöntemi ile İncelenmesi(2008) Demirkol, Özge Şakiyan; Şumnu, Gülüm; Şahin, SerpilBu çalışmada farklı formülasyonların ve fırınların, keklerin gözeneklilik ve gözenek boyutu dağılımı üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gözenek alanının ve gözenek boyutu dağılımının değişimi görüntü analiz yöntemi ile belirlenmiştir. Kekler mikrodalga ve kızılötesi-mikrodalga kombinasyonlu fırınlarda pişirilmiştir. Karşılaştırma için, kekler konvansiyonel fırında da pişirilmiştir. Farklı formülasyonlar olarak, yağ ikameleri, emülgatörler ve farklı yağ içerikleri (% 0 ve % 25) kullanılmıştır. Bütün pişirme yöntemleri için gözenek alanı oranı ve hacim indeksi verilerinin formülasyona bağlı olduğu bulunmuştur. Kızıl ötesi-mikrodalga kombinasyonlu fırında pişirilen kek örnekleri için formülasyona malto dekstrin eklenmesinin daha düzgün bir yapıya neden olduğu gözlenmiştir. Protein bazlı bir yağ ikamesi olan SimplesseTM içeren kekler mikrodalga ve kızıl ötesi-mikrodalga kombinasyonlu fırında pişirildiklerinde gözeneklilik değerleri yüksek bulunmuş ve aynı zamanda çok büyük gözeneklere sahip bir yapı elde edilmiştir.Öğe Investigation of Thromboembolic Events in COVID-19 Infected Patients(Selçuk Üniversitesi, 2023 Şubat) Şahin, Serpil; Altınışık, Hatice Betül; Alkan, Sevil; Küçük, Uğur; Çinpolat, Havva Yasemin; Gönlügür, UğurAim: The objective of this study was to determine the patient characteristics and clinical outcomes of COVID-19 patients who experienced a thromboembolic event (TEE) and the frequency of this complication. Materials and Methods: Between January 2020 and December 2021, all the patients with positive COVID-19 PCR test results were enrolled in this study. The data of the cases that developed TEE with the diagnosis of COVID-19 were evaluated retrospectively. Results: During the study period, a total of 2,845 patients were hospitalized with a diagnosis of COVID-19. Among this group, 96 patients (3.37%) had TEE associated with COVID-19. The mean age was 63.76 ±13.85 years (range: 28-80 years), with 46 males (4.92%) and 50 females (52.08%). Of these patients, 46 (47.92%) had severe COVID-19 and 50 (52.08%) had only mild respiratory symptoms. Patients in the severe COVID-19 group were older, but there was no statistical significance between the groups. The peripheral venous disease was more common in the mild COVID-19 group while the peripheral arterial disease was more common in the severe COVID-19 group. CRP, uric acid, troponin, creatinine, D-dimer, and leukocyte levels were higher in severe COVID-19 patients with TEE (p<0.05). 81 of 96 patients (84.37%) had the peripheral venous disease, 5 of 96 patients (5.2%) had peripheral arterial disease and 11 of 96 patients (11.45%) had a pulmonary embolism. One patient (1.04%) had both peripheral venous disease and pulmonary embolism. The overall mortality rate was 6.25% (6/96). Conclusions: The thrombotic process associated with COVID-19 affects venous structures more frequently than arteries. Given the significant risk observed for TEE in COVID-19, diagnostic imaging for TEE should be considered with a high degree of clinical suspicion.Öğe Quality of Gluten-free Bread Formulations Baked in Different Ovens (vol 6, pg 746, 2013)(SPRINGER, 2014) Demirkesen, İlkem; Sumnu, Gulum; Şahin, Serpil; Özcan, Mehmet Musa[Abstract not Available]