Yazar "Akkaya, Levent" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Identification of Enterobacteriaceae and Staphylococcaceae at Turkish sucuk(Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, 2013) Gökmen, Mukadderat; Kara, Recep; Akkaya, Levent; Gök, VeliAmaç: Bu çalışmada, Afyonkarahisar’da beş farklı işletmede üretilen Türk sucuğu örneklerinde Enterobacteriaceae ve Staphylococcaceae familyalarına ait türlerin identifikasyonu yapıldı. Gereç ve Yöntem: Materyal olarak Afyonkarahisar'ın beş farklı bölgesinde üretilen Türk fermente sucukları kullanıldı. Enterobacteriaceae sayımı için Violet Red Bile Glucose Agar ve (ISO 21528-2 2004), Staphylococcaceae sayımı için Baird Parker Agar (FDA BAM 2001) kullanıldı. Enterobacteriaceae tür düzeyinde API-20E test kiti (bioMérieux Inc API- 20 E 2006) ile Staphylococcaceae tür düzeyinde API-Staph test kiti (bioMérieux Inc API-Staph 2009) ile identifikasyonu yapıldı. Bulgular: Türk sucuklarında Staphylococcaceae ve Enterobacteriaceae türlerinin izolasyon ve idetifikasyonu yapıldı. Araştırmada 90 Staphylococcus izolatı Türk sucuklarından izole edildi. İzole edilen Staphylococcaceae izolatları S. aureus (%12.94), S. epidermidis (%15.29), S. simulans (%12.94) ve S. carnosus (%11.76) olarak identifiye edildi. İzole edilen Enterobacteriaceae izolatları ise Citrobacter diversus (%5.96), Enterobacter sazazaki (%11.91), Enterobacter gergoviae (%17.87), Klepsiella ozaerae (%6.38), Salmonella arizonae (%6.38), Salmonella spp (%8.94), Escherichia coli (%8.94), Serratia marcescens (%6.81), Serratia liquefaciens (%6.38) ve Yersinia enterocolitica (%4.26) olarak identifiye edildi. Öneri: Türk sucuklarında Staphylococcaceae familyasına ait starter kültür olarak kullanılabilecek S. simulans ilk defa tespit edilmiştir. Ayrıca Türk sucuklarında tespit edilen Staphylococcaceae ve Enterobacteriaceae familyasına ait patojen bakteri türlerinin gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından risk taşıdığını göstermektedir.Öğe Occurance of Aflatoxin M1 in Cheese(2009) Akkaya, Levent; Birdane, Yavuz Osman; Oğuz, Halis; Cemek, MustafaThe present study was aimed to analyse the presence and levels of aflatoxin M1 (AFM1), in 177 yogurt samples consisting of 104 samples of ordinary yogurt, 21 of fruit yogurt, and 52 of strained (Torba) yogurt. The competitive ELISA method was used to determine the aflatoxin. The highest AFM1 concentration was 150 ng/kg in strained yogurt, 100 ng/kg in ordinary yogurt as well as in fruit yogurt. The incidence of AFM1 contamination in yogurt samples were 65.38% (68 samples) of all ordinary yogurt samples, 33.33% (7 samples) of all fruit yogurt samples, and 55.77% (29 samples) of all strained yogurt samples. In addition, 11.53% of ordinary yogurt (12 samples), 9.52% of fruit yogurt (2 samples), and 21.15% of strained yogurt (11 samples) had higher AFM1 levels, than the acceptable levels for the Turkish Food Codex (50 ng/kg for yogurt). The results of this study imply that more emphasis should be given to the routine AFM1 inspection of milk and dairy products in the Afyonkarahisar region. Furthermore, both farmers and dairy companies should be informed on the importance of AFM1, and the consequences of the presence of the aflatoxin in dairy products.