Yazar "Akman, Hayati" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 10 / 10
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı buğday ve arpa çeşitlerinin sera ve tarla şartlarında kök ve toprak üstü gelişimlerinin araştırılması(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014-08-25) Akman, Hayati; Topal, AliBu çalışma 2011–12 ve 2012–13 bitki yetiştirme sezonlarında üç farklı yetiştirme ortamında serada 2 m'lik tüplerde (Sera) Tesadüf Parselleri Deneme Desenine göre, arazi şartlarında 2 m'lik tüplerde (A1) ve normal toprak şartlarında (A2) ekimler ise Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre kurulmuştur. Sera şartlarında 1 yıl arazi şartlarında 2 yıl yürütülen bu çalışmada kuru ve sulu şartlarda yetiştirilen 2 ekmeklik buğday (Konya 2002, Gerek 79), 2 makarnalık buğday (Çeşit 1252, Kunduru 1149) ve 2 arpa (Larende, Karatay 94) çeşidinde, sapa kalkma (GS 31), çiçeklenme sonu (GS 69) ve hasat olum (GS 92) dönemlerinde kök ve toprak üstü organları gelişimi ve bunlar arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Tüplerde yetiştirilen genotiplerin sera şartlarında ortalama kök uzunluğu sapa kalkma, çiçeklenme sonu ve hasat olum dönemlerinde sırasıyla 216.6 cm, 251.1 cm ve 256.4 cm'ye, tarla şartlarında ise sırasıyla 204.7 cm, 236.1 ve 230.3 cm'ye ulaşmıştır. Bitki guruplarına göre baktığımızda hasat olum döneminde ekmeklik buğday, makarnalık buğday ve arpada kök uzunluğu tarla ortamında sırasıyla, 226.0 cm, 237.0 cm ve 227.0 cm, sera ortamında ise 252.0 cm, 265.0 cm ve 251.0 cm ölçülmüştür. Araştırmada bilinenin aksine arpa köklerinin buğday köklerinden daha yüzlek gelişmediği, sekonder kök sayısı ve kök kuru ağırlığı gibi diğer parametreler bakımından arpanın bazı yetiştirme ortamlarında ve bitki gelişim dönemlerinde daha geniş kök sistemine sahip olduğu belirlenmiştir. Ekmeklik buğday, makarnalık buğday ve arpa köklerinin sapa kalkma, çiçeklenme sonu ve hasat olum dönemlerinde sırasıyla %61.2, %73.0 ve %78.5'inin toprağın 0–60 cm'lik derinliğinde geliştiği görülmüştür. Her iki yetiştirme ortamında da, sapa kalkma döneminde makarnalık buğday ve arpa çeşitlerinde bitki boyu büyüme oranı kuru çeşitlerde sulu çeşitlere göre daha düşük olmuş, sekonder kök sayısı, kök kuru ağırlığı ve toprak üstü kuru ağırlığı büyüme oranları makarnalık kuru çeşitlerde sulu çeşitlere göre daha düşük bulunurken, kuru arpa çeşitlerinde ise daha yüksek olmuştur. Bununla birlikte, makarnalık kuru çeşitlerin kök uzunluğu büyüme oranı sulu çeşitlere göre daha düşük olmuştur. Ekmeklik buğdaylarda ise sera ve tarla şartlarında incelenen özellikler bakımından farklı sonuçlar alınmıştır. Bu durum buğday genotiplerinin çevre şartlarından daha fazla etkilendiğini göstermektedir. Toprak üstü kuru ağırlık artışı kök kuru ağırlık artışından çok daha fazla olması nedeniyle gelişme dönemleri ilerledikçe toplam kuru ağırlık içerisindeki kök oranı ve kök/toprak üstü kuru ağırlık oranı sapa kalkma döneminde çiçeklenme sonu ve hasat olum dönemlerine göre daha yüksek olmuştur. Bununla birlikte yapılan korelasyon çalışmalarına göre, sera ve tarla şartlarının her ikisinde de tane verimi ile kök kuru ağırlığı ve toprak üstü kuru ağırlığı arasında ve kök kuru ağırlığı ile toprak üstü kuru ağırlığı arasında pozitif ilişkiler tespit edilmiştir. Buna göre toprak üstü bitki aksamının kök çalışmalarında bir seleksiyon kriteri olarak kullanılabileceği ortaya konmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, kuru ve sulu şartlarda yetiştirilen buğday ve arpanın farklı gelişme dönemlerinde kök ve sürgün gelişimi, çevre ve toprak şartlarından önemli ölçüde etkilenmiştir.Öğe CEREALS HAVE GREATER ROOT AND SHOOT BIOMASS AND LESS ROOT: SHOOT RATIO THAN FORAGE LEGUMES(HEALTH & ENVIRONMENT ASSOC, 2018) Akman, HayatiThis study aimed to determine root and shoot traits in cool-season forage legumes with tap root (pea and Hungarian vetch) and cool-season cereals with fibrous root (wheat, barley, triticale, oat and rye) at 200 cm long tubes under field weather condition. In the study, it was found that there are statistically significant differences between field crops with regard to root length, root biomass, root biomass distribution, plant height, shoot biomass, root: shoot ratio and root: total biomass ratio. The maximum root length reached up to 136.7 cm at triticale and the lowest root biomass distribution at the top soil was observed at Hungarian vetch. As a result, cereals with fibrous root had higher root and shoot biomass and lower root: shoot ratio than forage legume with tap root.Öğe Comparison of root and shoot traits of different wheat species and wild wheat relatives: Does feature of shoot biomass have positive and significant relationships with grain yield and root traits?(UNIV ZULIA, FACULTAD AGRONOMIA, 2017) Akman, Hayati; Akgün, Necdet; Tamkoç, AhmetThis study targeted to investigate some root and shoot traits and their relationship in 47 different genotypes such as cultivars, lines, landraces, ancient wheat species and wild wheat relatives belonging to 14 different species at long tubes of PVC under field weather conditions. It was found significant differences between genotypes in terms of root and shoot traits (P < 0.01). The investigated traits varied among the genotypes, ranging from 0.97 to 6.88 g for root biomass, 0.07 to 0.34 for root to shoot ratio, 5.9 to 25.0% for root to total biomass ratio, 4.3 to 34.7 for tiller number and 7.5 to 52.6 g for shoot biomass. Ancient wheat species such as Triticum monococcum (Kelycras), T. turgidum, T. spelta, a landrace (Vanli), and cultivars (Daws High PPO, ARS Amber and AK 702) had large root biomass among the genotypes. Therefore, these genotypes could be helpful forimproving genotypes with large root system in breeding programs. The study also showed that shoot biomass had significant and positive relationships with root biomass (0.572**), root length (0.441**) and crown root number (0.245**) as well as grain yield (0.911**). Accordingly, feature of shoot biomass might be used as selection criteria in breeding program to improve genotypes with superior root system and high grain yield.Öğe Makarnalık buğdayda farklı şekillerde üre uygulamasının verim, verim unsurları ve kaliteye etkisi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008) Akman, Hayati; Topal, AliBu araştırma, 2007-2008 vejetasyon döneminde Konya ekolojik şartlarında ?Çeşit-1252? makarnalık buğday çeşidinde farklı şekillerde üre uygulamasının verim, verim unsurları ve kaliteye etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan denemede kontrol (U1) ve diğer uygulama parsellerine ekim sırasında 17 kg/da DAP gübresi (8 kg P2O5 + 3 kg N) uygulanmıştır. Azotun kalan kısmının uygulamaları ise; ilkbaharda kardeşlenme döneminde 10 kg N/da toprak yüzeyine uygulama (U2), ilkbaharda kardeşlenme döneminde 10 kg N/da toprak altına uygulama (U3), ilkbaharda kardeşlenme döneminde 5 kg N/da toprak yüzeyine uygulama + başaklanma döneminde 5 kg N/da toprak yüzeyine uygulama (U4), ilkbaharda kardeşlenme döneminde 5 kg N/da toprak yüzeyine uygulama + başaklanma döneminde 5 kg N/da yağmurlama ile uygulama (U5), ilkbaharda kardeşlenme döneminde 5 kg N/da toprak altına uygulama + başaklanma döneminde 5 kg N/da toprak altına uygulama (U6), ilkbaharda kardeşlenme döneminde 5 kg N/da yağmurlama ile uygulama + başaklanma döneminde 5 kg N/da yağmurlama ile uygulama (U7) olmak üzere 7 farklı uygulama yer almıştır. Araştırmada bitki boyu, başakta tane sayısı, bin tane ağırlığı, tane verimi, camsılık oranı ve protein oranına uygulamaların etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Bu araştırma sonuçlarına göre, verim ve kalite birlikte düşünüldüğünde ekimde dekara verilen 3 kg azot'a ilave olarak, ürenin kardeşlenme döneminde ve başaklanma döneminde yağmurlama ile uygulanmasının diğer uygulamalara göre daha etkili olduğu belirlenmiştir.Öğe Marker Assisted Selection for Photoperiod Insensitive Ppd-D1a Allele in Winter Wheat Breeding Program(ELSEVIER SCIENCE BV, 2012) Akman, Hayati; Bruckner, PhilThis study was conducted in Spring Wheat Lab of Montana State University. Marker assisted selection is a useful molecular breeding method to improve the efficiency and precision of conventional plant breeding. The Ppd-D1a allele of 49 lines in F2 generation and the 4 parents Yellowstone, NE01533, Pelsart and Promontory were determined using microsatellite markers. Breeders can efficiently use this molecular information in their breeding programs by adding and removing photoperiod insensitive Ppd-D1a alleles to their varieties. In hexaploid wheat, photoperiod insensitive PpdD1a allele in 2D chromosome causes early flowering in short day length and long day length, avoiding stresses associated with high temperature and water deficit in grain filling stages. This study shows that the parents NE01533, Pelsart, Promontory and the 47 lines in F2 generation have the Ppd-D1a allele while Yellowstone and the remaining lines are photoperiod sensitive.Öğe MARKER ASSISTED SELECTION FOR RHT8 AND RHT-D1B DWARFING GENES IN WINTER WHEAT BREEDING PROGRAM(HEALTH & ENVIRONMENT ASSOC, 2016) Akman, Hayati; Bruckner, PhilPlant height has been shown to reduce from 3.49 to 12.5% for Rht8 and 17 to 24 % for Rht-D1b in many studies. Several studies have indicated that yield increases from 3.8 to 12% for Rht8 and 16 to 30 % for Rht-D1b. Breeders can efficiently use this molecular information in their breeding programs by adding Rht8 and Rht-D1b alleles. Marker assisted selection is a useful molecular breeding method to improve the efficiency and precision of conventional plant breeding, which were used to determine Rht8 and Rht-D1b alleles in 49 lines in F2 generation and the 4 parents Yellowstone, NE01533, Pelsart, Promontory. This research was conducted in Spring Wheat Genetic Lab of Montana State University. Presence of the Rht8 dwarfing gene was determined by genotyping alleles at the GWM261F and GWM261R microsatellite markers locus chromosomally linked to Rht8. DF-MR2 detects mutant Rht-D1b dwarfing allele. This reseach showed that parent NE01533 and 20 lines in F2 generation had Rht-D1b dwarfing gene while 18 lines in F2 generation had Rht8 dwarfing gene.Öğe Marker Assisted Selection for Rht8 and Rht-D1b Dwarfing Genes in Winter Wheat Breeding Program(ELSEVIER SCIENCE BV, 2012) Akman, Hayati; Bruckner, PhilPlant height has been shown to reduce from 3.49 to 12.5% for Rht8 and 17 to 24% for Rht-D1b in many studies. Several studies have indicated that yield increases from 3.8 to 12% for Rht8 and 16 to 30% for RhtD1b. Breeders can efficiently use this molecular information in their breeding programs by adding Rht8 and PpdD1b alleles. Marker assisted selection is a useful molecular breeding method to improve the efficiency and precision of conventional plant breeding, which are used to determine Rht8 and Ppd-D1b alleles in 49 lines in F2 generation and the 4 parents Yellowstone, NE01533, Pelsart, Promontory. This research was conducted in Spring Wheat Genetic Lab of Montana State University. Presence of the Rht8 dwarfing gene was determined by genotyping alleles at the gwm261R and gwm261L microsatellite markers locus chromosomally linked to Rht8. DF-MR2 detects mutant Rht-D1b dwarfing allele. This research shows that parent NE01533 and 20 lines in F2 generation have Ppd-D1b dwarfing gene while 18 lines in F2 generation have Rht8 dwarfing gene.Öğe Root biomass distribution with root and shoot development at different growth stages of wild, ancient and modern wheat species(2017) Akman, HayatiThis study was conducted to investigate root and shoot traits of wild, ancient and modern wheat genotypes belonging to 8 different species at long tubes under field weather conditions. It was found significant differences between genotypes with regard to root and shoot traits. The research results indicated that root biomass distribution of genotypes at GS 31 ad GS 69, respectively was found 59.2% and 56.3% in 0-30 cm, 76.7% and 71.9% in 0-60 cm. Modern wheats (Çeşit 1252, Konya 2002) and Triticum vavilovii (ancient wheat) had high root biomass distribution in top soil. In the study, species with AABBDD genomes had higher root length than those with AABB, AABBGG and AA genomes. Triticum dicoccoides, Triticum timopheevii and Triticum monococcum had lower values than other genotypes in terms of root length, crown root number, root biomass, shoot biomass and plant height at both growth stages (GS 31 and GS 69), while Triticum vavilovii and Triticum spelta (hexaploid) took part in the front. Accordingly, Triticum vavilovii and Triticum spelta may be used in breeding programs to improve new modern cultivars with high root and shoot traits.Öğe Screening for root and shoot traits in different wheat species and wild wheat relatives(SOC BOTANICA MEXICO, 2017) Akman, Hayati; Akgün, Necdet; Tamkoç, AhmetBackground: Definitive comparison on root traits of wheat landraces, ancient wheats and wild wheat relatives are scarce. Those adaptive genetic resources with superior root and shoot traits can be utilized in breeding programs. Questions: Do modern wheats have more superior root and shoot traits than ancient wheat species and wild wheat relatives? Studied species: We performed large-scale screening for significant root and shoot traits of 47 different genotypes including cultivars, lines, landraces, ancient wheat species and wild wheat relatives belonging to 14 different species. Study site and years: was carried out in Central Anatolian Conditions of Turkey from October, 2013 to July, 2014. Methods: This study was conducted at 200 cm long tube under field weather conditions where plants can translate superior performance. Results: A wide range of variations in terms of root and shoot traits were observed among the screened wheat cultivars, lines, landraces, ancient wheat species and wild wheat relatives. The grain yield per plant and root length per plant varied from 2.11 to 12.30 g and 134.7 to 250.7 cm in the cultivars, lines and landraces, respectively, while they ranged from 0.23 to 6.49 g and 170.0 to 240 cm in the ancient wheat species and wild wheat relatives. Conclusions: The superior genotypes that had longer root system and high grain yield can be considered in breeding programs to improve high yielding genotypes and deep-rooted system.Öğe SCREENING FOR ROOT BIOMASS DISTRIBUTION OF DIFFERENT WHEAT AND WILD GENOTYPES(BANGLADESH BOTANICAL SOC, 2016) Akman, HayatiSignificant amount of root biomass was present in the top layer of soil. According to this, average root biomasses of 39 genotypes were 50.3% in 30 cm, 62.0% in 60 cm and 73.8% in 90 cm. Wheat genotypes and wild relatives showed apparent genetic variability for root biomass distribution (RBD). In 30, 60 and 90 cm root lengths, maximum values were obtained from Yellowstone with 73.7% in 0-30 cm, Tamaroi with 85.4 % in 0-60 cm and 92.1% in 0-90 cm, respectively, while minimum values were taken from Iza with 25.9% in 0-30 cm, Ribasa 1 with 44.5 and 58.5% in 0-60 cm and 0-90 cm, respectively. Cultivars grown in a large area generally indicated large RBD in top soil, while genotypes such as T. monococcum (Kelycras, Iza), landraces (Ribasa 1, Ribasa 2) and cultivars (Gerek 79, Kunduru 1149) grown in decreasing harvested area showed small RBD.