Yazar "Aslan, Hasan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Divânu Lugâti"t-Türk'te yer alan "Münğüz Münğüz" Oyunu'nun sosyal bilgiler öğretimine uyarlanması: örnek bir uygulama(Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, 2013) Akkuş, Zekerya; Aslan, Hasan; Mindivanlı, EsraÖğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor becerilerinin gelişiminde oyunun önemli bir yeri vardır. Eğitimde konuların eğitici ve eğlendirici oyunlarla desteklenerek işlenmesi, hedeflere daha kolay ulaşılmasını, etkili ve kalıcı öğrenmelerin gerçekleşmesini sağlayabilir. Aynı zamanda oyunlar, öğrencilerin başkalarının görüşlerine saygı duyma, sevgi ve hoşgörü gösterme ve empati kurma gibi duyuşsal becerilerinin gelişimine de katkıda bulunabilir. Öğrenciler, oyun oynarken kas ve duyu organlarının koordinasyonlu bir şekilde çalışmasını gerektiren aktivitelerde de bulunurlar. Bu da onların psiko-motor becerilerinin gelişimine yardımcı olabilir. Araştırmanın amacı Divânu Lugati't Türk'te yer alan ve geçmişte Türk çocuklarının oynadığı "Münğüz Münğüz" oyununu günümüz sosyal bilgiler dersi konularına uyarlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, öğretimde oyunun önemi ve Divânu Lugati't Türk'te yer alan"Münğüz Münğüz" oyunu hakkında kısa bir bilgi sunulduktan sonra bu oyunun sosyal bilgiler öğreti-minde nasıl kullanılabileceğine ilişkin örnek uygulamalara, sonuç ve önerilere yer verilmiştir. Araştırmada yer verilen "Münğüz Münğüz" oyunu, Divânu Lugati't Türk'teki mevcut bilgiler çerçevesinde özgün hali dikkate alınarak uyarlanmıştır. Çalışma, tarama modelinde nitel bir araştırma olup veriler, kaynak taraması ve doküman incelemesi ile toplanmıştır.Öğe Effect of selenium application on selenium and macro-micro nutrients content of grain maize in Turkey(2018) Delıboran, Aise; Işık, Yılmaz; Aslan, Hasan; Nacar, Abdullah Suat; Kara, Hatice; Harmankaya, Mustafa; Gezgin, SaitSelenium is essential for both humans and animals, and must be taken with nutrients in sufficientamount. Concentration of selenium in the food for both human and animal is desired between 100-1000 ?gkg-1. This study conducted field experiments on the Harran Plateau to investigate; the effect of soilapplications in form of selenite on maize grain yield and Se content; the efficiency of soil application; therelationship between Se content in maize grain and Se application rate; and the effect of Se fertilisers onmacronutrients and other micronutrients in grain maize. In this study, DKC 5783 F1 which is grownintensively in the area as a grain maize variety, sodium selenite was used as selenium source with eightlevels (0-5-10-15-25-50-75-100 g Se ha-1). Sodium selenite was applied to the soil in liquid form beforesowing. Sodium selenite application didn’t affect the total Ca, Mg, S, Zn, B, Mo and Se content of grain,but it affected N, P, K, Fe, Cu and Mn content, statistically.Öğe Gastronomi turizminin turizm eğitimi programlarındaki yeri ve önemi -bir uygulama-(Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010-11-09) Aslan, Hasan; Aktaş, NazanBu araştırmanın amacı, gastronomi turizminin turizm eğitim programlarındaki yeri ve öneminin belirlenmesidir. Araştırma'da Selçuk Üniversitesine bağlı turizm eğitimi veren önlisans programlarında okutulan gastronomi içerikli derslerin çeşitli özellikler açısından durumu incelenmiştir. Araştırma'da ayrıca bu programlara devam eden öğrenciler arasından rasgele örneklem yöntemi ile seçilen 298 öğrenci üzerinde genel tarama modeli uygulanarak öğrencilerin gastronomi turizmine ilişkin bilgi düzeyleri ve tutumları anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre, gastronomi içerikli dersler Ağırlama Hizmetleri programında 12 ile 29 kredi arasında okutulurken Turizm ve Seyahat Hizmetleri programında 2 kredi olarak okutulduğu belirlenmiştir. Turist rehberliği programında ise gastronomi içerikli derslerin yer almadığı saptanmıştır. Öğrencilerin, gastronomi turizmine ilişkin sorulardan aldıkları toplam puan ortalaması 50,43±0,38 olarak bulunmuştur. Türk Mutfağının markalaşması ve gastronomi turizminde etkin olarak yer alması ile ilgili Sorulardan kız öğrencilerin aldıkları puanın (40,43±0.88), erkek öğrencilerin puanından (43,38±1,13) düşük olduğu belirlenmiştir( t=2.05, p<0.05). Araştırmada, öğrencilerin gastronomi turizmine ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarının geliştirilmesi, turizm eğitimi verilen programlarda gastronomi içerikli derslerin artırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Turizm alanında eğitim alan öğrenciler başta olmak üzere tüm meslek çalışanlarının gastronomi turizmi konusunda eğitim almaları gastronomi turizminin geleceğine katkı sağlayacaktır. Bu eğitimin etkinliğinin artırılması için, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Üniversiteler ve TÜRSAB başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruşların işbirliği içinde olmaları oldukça önemlidir.Öğe Konya bölgesi için alternatif ağıl projelerinin geliştirilmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015) Aslan, Hasan; Seyfi, Selda UzalKüçükbaş hayvan yetiştiriciliği keçi ve koyun sütünün öneminin ve kullanım alanlarının artmasıyla daha cazip hale gelmiştir. Bu artış, Konya bölgesinde kapalı barınaklarda ve geleneksel yetiştiricilik yapan küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin modern alternatif ağıl projelerine olan ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma Konya bölgesinde ihtiyaç duyulan modern mekanizasyona olanak sağlayan ve hayvan refahını dikkate alan alternatif ağıl projelerinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, barınak planlama kriterleri, hayvan refahını dikkate alan 100, 200, 500 ve 1000 hayvan kapasiteli küçükbaş hayvan barınakları tasarlanmıştır. Geliştirilen projelerin perspektif görünüşleri sketch up programıyla, plan görünüşü kesit ve detayları ise autocad programıyla çizilmiştir. Geliştirilen projelerin uygulanması, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde üretim performansını, verimliliğini ve elde edilen süt kalitesini artıracaktır.