Yazar "Aslansoy, Burak" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Sultandağı (Afyon) yöresi cevizlerinin (Juglans regia L.) seleksiyon yoluyla ıslahı üzerine araştırmalar(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012-09-20) Aslansoy, Burak; Kalyoncu, İsmail HakkıAfyon-Sultandağı yöresinde yapılan bu seleksiyon ıslahı çalışması 2010-2012 yılları arasında tohumdan yetişen ceviz ağaçlarının oluşturduğu popülasyon içerisinden çeşit olmaya aday üstün özellikli tipleri belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 122 ağaçtan meyve örneği alınmış, bu tiplerde önemli meyve, ağaç ve kimyasal özellikler incelenmiştir. Araştırma sonucunda 28 ceviz tipi ümitvar olarak seçilmiştir. Seçilen tiplerde meyve ağırlığı 7.72-13.37 g, iç ağırlığı 4.07-7.13 g, iç oranı % 44.74-61.08, kabuk kalınlığı 0.98-1.51 mm arasında değişmiş; kabuk rengi duyusal analizle 1 tipte koyu, 10 tipte esmer, 17 tipte açık; mekanik analizde L*: 48.78-60.16, C*: 20.42-28.79, h*: 61.34-70.16; iç rengi ise duyusal analizle 17 tipte açık sarı, 9 tipte koyu sarı, 2 tipte kahverengi; mekanik analizde L*: 43.09-59.81, C*: 28.37-35.67, h*: 63.52-74.85 olarak belirlenmiştir. Seçilen 28 tipin 23’ü protandri ve 5’i protogeni çiçeklenme göstermiştir. Ümitvar tipler içerisinden iç oranı % 55’in üzerinde olan 8 tip belirlenmiş ve kimyasal özellikler saptanmıştır. Nem, su aktivitesi, kül, protein, yağ, peroksit, enerji oranları sırasıyla % 2.38-5.77, 0.51-0.68 aw, % 0.91-2.01, % 11.86-16.22, % 59.25-67.48, 7.12-13.72 meq/kg, 636.22-693.455 kcal olarak belirlenmiştir. Linoleik, oleik, linolenik, palmitik, stearik, doymamış yağ, doymuş yağ, çoklu doymamış yağ, tekli doymamış yağ, Omega 3, Omega 6 oranları ise sırasıyla % 57.52-62.92, % 16.62-18.92, % 10.45-17.23, % 4.23-7.01, % 1.28-2.53, % 91.12-92.97, % 7.05-8.97, % 73.02-75.04, % 16.67-18.98, % 10.46-17.26, % 57.57-62.92 olarak belirlenmiştir.