Yazar "Bülbül, Tuba" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effects of dietary organic and inorganic manganese supplementation on performance, carcass and hematological parameters in broiler reared under stocking density stress(Selçuk Ünivesitesi Veterinerlik Fakültesi, 2015) Bozkurt, Zehra; Bülbül, Tuba; Bülbül, Aziz; Tekerli, Mustafa; Köken, TülayAmaç: Bu araştırma sıklık stresi altındaki broylerlerde rasyona farklı düzeylerde organik ve inorganik manganez (Mn) ilave edilmesinin performans, karkas ve kan parametreleri üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmada toplam 1000 adet günlük yaşta broyler civciv her biri 100 civcivden oluşan 1 kontrol ve 9 deneme grubuna ayrıldı. Kontrol grubu temel rasyonla, deneme grupları ise temel rasyona sırasıyla 6.25, 12.5 ve 25 mg/kg düzeylerinde organik Mn (Mn-metiyonin), 12.5, 25 ve 50 mg/kg inorganik Mn (Mn-oksit), 3.125 + 6.25, 6.25 + 12.5 ve 12.5 + 25 mg/kg organik + inorganik Mn (Mn-metiyonin+Mn-oksit) ilave edilerek beslendi. Bulgular: Araştırmada yaşama gücünün organik ve inorganik Mn ilavesi ile 29-49 ve 0-49 günlük dönemlerde arttığı belirlendi (P<0.001). Canlı ağırlık artışının 15. güne kadar 3.125 + 6.25 mg/ kg Mn-metiyonin + Mn-oksit grubunda arttığı bulundu (P<0.05). Relatif dalak ağırlığının 49. gün yemlerine 12.5 mg/kg Mn-metiyonin ve 6.25 + 12.5 mg/kg Mn-metiyonin + Mn-oksit gruplarında diğer gruplardan daha yüksek olduğu (P<0.05), 6.25 mg/kg + 12.5 mg/ kg Mn-metiyonin + Mn-oksit grubunda abdominal yağ miktarının kontrol grubuna göre daha düşük olduğu (P<0.05) bulundu. Heterofil/lenfosit oranının ise Mn-metiyonin grupları ile 25, 50 mg/kg Mn-oksit ve 3.125 Mn-metiyonin + 6.25 mg/kg Mn-oksit karışımı eklenen gruplarda 49. gün düşük olduğu bulundu (P<0.05). Öneri: Barındırma stresinde bulunan broyler piliçlerde 12.5 mg/kg organik Mn ile 3.125 + 6.25 mg/kg ve 6.25 + 12.5 mg/kg organik ve inorganik Mn karışımı ilave edilmiş yemlerle beslenmesinin performans, yaşama gücü ve stres yanıtı üzerine olumlu etkiler oluşturduğu kanaatine varıldı.Öğe Effects of dietary supplementation of combined safflower meal and sunflower meal on fattening performance and carcass quality characteristics in quails(Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, 2016) Bülbül, Tuba; Ulutaş, Elmas; Özdemir, Vural; Bülbül, Aziz; Evcimen, MustafaAim: This study was carried out to determine the effects of combined safflower-sunflower meal (SSM) supplementation in quail diets on fattening performance and some carcass quality parameters. Materials and Methods: A total of 300 three-day-old Japanese quails (Coturnix coturnix japonica), including both males and females were divided into one control group and four treatment groups containing 60 quails in each. Each group was sub-divided into five replicates each containing 12 quails. The control group was fed corn-soybean meal based diet without SSM. The SSM was used at level of 10% (SSM10), 20% (SSM20), 30% (SSM30) and 40% (SSM40) in treatment diets (in each treatment S and SF ratio is 1:1). The experimental period was lasted for 5 weeks. Results: There were no changes in terms of body weights, body weight gain and feed intake as well as carcass weights, relative weight of liver, heart, spleen, gizzard, proventriculus and abdominal fat in all experimental groups with SSM supplementation (P>0.05). Feed conversion ratio impaired in the SSM40 group compared with the control and the other groups (P<0.001). Conclusion: It may be stated that the supplementation of safflower-sunflower meal (C:S, 1:1) in combination to diets has no any adverse effect on the some performance and carcass quality characteristics, and as well as the supplementation of up to 30% of these might be more effective on feed conversion ratio in quails.Öğe The effects of dietary supplementation of false flax (Camelina sativa L.) meal on performance, egg quality traits, and lipid peroxidation in laying quails(Selçuk Ünivesitesi Veterinerlik Fakültesi, 2015) Bülbül, Tuba; Ulutaş, ElmasAmaç: Bu araştırma yumurtacı bıldırcın rasyonlarına ketencik (Camelina sativa L.) küspesi ilavesinin performans ve yumurta kalite özellikleri ile serum ve yumurtada lipid peroksidasyon üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmada toplam 240 adet (160 dişi ve 80 erkek) sekiz haftalık Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) her biri 48 bıldırcından oluşan 1 kontrol ve 4 deneme grubuna ayrıldı. Her bir grup da 12 bıldırcından oluşan 4 alt gruba ayrıldı. Kontrol grubu ketencik küspesi (KK) ilavesi yapılmayan (%0 KK) soya fasülyesi küspesi temeline dayanan temel rasyonla beslendi. Deneme gruplarının rasyonlarında KK %5 (KK5), 10 (KK10), 15 (KK15) ve 20 (KK20) düzeylerinde kullanıldı. Araştırma 8 haftada tamamlandı. Bulgular: Araştırmada yem tüketiminin KK15 ve KK20 gruplarında en düşük olduğu belirlendi (P<0.01). Son canlı ağırlığın (P<0.05) ve yumurta veriminin (P<0.01) KK15 ve KK20 gruplarında kontrol grubuna göre azaldığı tespit edildi. Sarı renk indeksinin 4. haftada KK20 grubunda (P<0.001), 8. haftada ise tüm deneme gruplarında arttığı (P<0.01) belirlendi. Başlangıç canlı ağırlık, yumurta ağırlığı, yemden yararlanma oranı, yumurta şekil indeksi, kabuk kalınlığı, ak indeks, sarı indeks ve Haugh biriminin rasyonlara ilave edilen KK’den etkilenmediği tespit edildi (P>0.05). Serum malondialdehid düzeyi KK10, KK15 ve KK20 gruplarında azalırken (P<0.05), serum antioksidan aktivite düzeyinin tüm deneme gruplarında kontrol grubuna göre arttığı (P<0.01) belirlendi. Yumurta sarısı malondialdehid düzeyinin depolamanın 1. (P<0.05) ve 15. (P<0.001) günlerinde kontrol grubuna göre deneme gruplarında azaldığı tespit edildi. Öneri: Yumurtacı bıldırcın rasyonlarına %10 düzeyine kadar KK ilavesinin performans üzerine herhangi bir olumsuz etkisi olmaksızın, lipid peroksidasyonunu önlediği ifade edilebilir.Öğe Karvakrol, alfa pinen ve sineol’den zengin esansiyel yağ karışımlarının yumurtacı bıldırcınlarda performans, yumurta verimi ve kalitesi ile yumurta lipid peroksidasyonu üzerine etkisi(Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, 2017) Bülbül, Aziz; Ulutaş, Elmas; Özdemir, Vural; Bülbül, TubaAmaç: Bu araştırma bıldırcın rasyonlarına katılan karvakrol, alfa pinen ve sineol'den zengin esansiyel yağ karışımlarının performans, yumurta kalitesi ile yumurta lipid peroksidasyonu üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmada toplam 420 adet (280 dişi ve 140 erkek) sekiz haftalık yaşta Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) kullanıldı. Bıldırcınlar her birinde 60 adet bulunan 1 kontrol ve 6 deneme grubuna ayrıldı. Her bir grup da kendi arasında 15 bıldırcın içeren 4 alt gruba bölündü. Kontrol grubu temel rasyonla beslendi. Karvakrol (K), alfapinen (P) ve sineol (S)’den oluşan deneme grubu rasyonlarına 100 ve 1000 mg/kg esansiyel yağ karışımları ilave edildi. Araştırma 8 haftada tamamlandı. Bulgular: Araştırmada yem tüketiminin P1000 ve S1000 gruplarında azaldığı (P<0.01), yemden yararlanma oranının ise K1000, P1000 ve S1000 gruplarında iyileştiği (P<0.001) tespit edildi. Depolamaya bağlı yumurta malondialdehid düzeyinin 15. günde P1000 grubunda (P<0.05) ve 30. günde (P<0.001) K100, K1000 ve P1000 gruplarında kontrol grubuna göre azaldığı tespit edildi. Öneri: Yumurtacı bıldırcın rasyonlarına 1000 mg/kg düzeyinde karvakrol veya alfa-pinenden zengin esansiyel yağ karışımı ilavesinin, yemden yararlanma ve depolama koşullarına bağlı yumurtada lipid peroksidasyonuna olan olumlu etkisi nedeniyle kullanılabileceği kanısına varıldı.Öğe Use of sage (Salvia triloba L.) and laurel (Laurus nobilis L.) oils in quail diets(Selçuk Ünivesitesi Veterinerlik Fakültesi, 2015) Bülbül, Tuba; Özdemir, Vural; Bülbül, AzizAmaç: Bu araştırma bıldırcın rasyonlarında adaçayı (Salvia triloba L.) ve defne (Laurus nobilis L.) yağı kullanımının bazı performans ve karkas özellikleri üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmada toplam 800 adet üç günlük yaşta karışık cinsiyette Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) her biri 80 bıldırcından oluşturulan 10 gruba ayrıldı. Her bir grup kendi içinde, 20 bıldırcın içeren dört alt gruba bölündü. Buna göre deneme gruplarını hiçbir yağ katkısı yapılmayan grup (Kontrol), 100 mg/kg adaçayı yağı içeren grup, 200 mg/kg adaçayı yağı içeren grup, 400 mg/kg adaçayı yağı içeren grup, 100 mg/kg defne yağı içeren grup, 200 mg/kg defne yağı içeren grup, 400 mg/kg defne yağı içeren grup, 100 mg/kg adaçayı yağı + 100 mg/kg defne yağı içeren grup, 200 mg/kg adaçayı yağı + 200 mg/kg defne yağı içeren grup ve 400 mg/kg adaçayı yağı + 400 mg/kg defne yağı içeren grup oluşturdu. Araştırma 35 günde tamamlandı. Bulgular: Araştırmada adaçayı, defne ve adaçayı + defne yağı katkılı tüm deneme gruplarında canlı ağırlıklar, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı yönünden değişiklik oluşmadığı belirlendi (P>0.05). Sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları ile karaciğer, kalp, dalak, taşlık ve bezli mide + taşlık gibi organların canlı ağırlığa oranlarının da adaçayı, defne ve adaçayı + defne yağı katkılarıyla etkilenmediği tespit edildi (P>0.05). Öneri: Sonuç olarak, bıldırcın rasyonlarına adaçayı, defne ve adaçayı + defne yağı katılmasının performans ve karkas özellikleri üzerine etkisinin olmadığı ifade edilebilir.Öğe Yumurta Tavuğu Rasyonlarına Organi?k ve I?norgani?k Çi?nko Katılmasının Yumurta Veri?mi? ve Kali?tesi? I?le Bazı Kan Parametreleri? Üzeri?ne Etki?si?(Selçuk Üniversitesi, 2004) Bülbül, Tuba; Küçükersan, SeherBu araştırma, yumurta tavuğu rasyonlarına organik ve inorganik çinko ile bunlann karışımının katılmasının canlı ağırlık, yem tüketimi, yumurta venmi, yumurta ağırlığı, yemden yararlanma oranı, yumurta dış ve iç kalite özellikleri ile kan serum çinko, toplam protein, kolesterol, trigliserit ve glikoz düzeyleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 68 haftalık 200 beyaz yumurta tavuğu (Lohmann LSL) kullanılmıştır. Araştırma her biri 40 tavuktan oluşan iki kontrol ve üç deneme grubu olmak üzere 5 grup halinde yürütülmüştür. Kontrol ve deneme grupları rasyonları ortalama % 17 ham protein ve 2720 kcal/kg metabolize olabilir enerji içerecek şekilde düzenlenmiştir. Negatif kontrol grubu rasyonu çinko içermeyen mineral karması, pozitif kontrol grubu rasyonu çinko içeren mineral karması ile hazırlanmıştır. Çinko içeren mineral karmasına ek olarak birinci deneme grubuna 50 mg/kg ZnO, ikinci deneme grubuna 10 mg/kg Zn-proteinat, üçüncü deneme grubuna 50 mg/kg ZnO + 10 mg/kg Zn-proteinat katılmıştır. Araştırma rasyonuna 50 mg/kg ZnO katılmasının yumurta verimini azalttığı, yemden yararlanma oranını olumsuz etkilediği, sarı indeksi, serum çinko düzeyini artırdığı; 10 mg/kg Znproteinatın yumurta verimini artırdığı, yemden yararlanma oranını olumlu etkilediği, yumurta kinima mukavemeti, san indeksi, serum çinko düzeyini artırdığı: 50 mg/kg ZnO + 10 mg/kg Zn-proteinatın canlı ağırlık ve yumurta verimini artırdığı yemden yararlanma oranını olumlu etkilediği, yumurta kırılma mukavemeti, san indeksi, serum çinko düzeyini artırdığı sap tanmıştır. Yumurta tavuğu rasyonlarına 10 mg/kg Zn-proteinat ve 50 mg/kg ZnO + 10 mg/kg Zn-proteinat katılmasının yumurta verimini artırdığı, yemden yararlanma oranını olumlu etkilediği, yumurta kırılma mukavemetini artırarak kabuk kalitesini yükselttiği sonucuna varılmıştır.Öğe Yumurtacı Kanatlılarda Çi?nkonun Metaboli?k Etki?leri?(Selçuk Üniversitesi, 2007) Bülbül, TubaYumurtacı kanatlılarda yüksek verim elde edilmesi, uygulanan besleme yöntemlerine bağlıdır. Kanatlıların besin madde gereksinimlerinin etkili, güvenli bir biçimde karşılanması için makro mineraller ile birlikte iz minerallerin de rasyona katılması yararlı olmaktadır. Iz minerallerden biri olan çinko vücuttaki birçok enzimin yapısına girmesi, pek çok metabolik olayı etkilemesi, enfeksiyonlara karşı direnci artırması, özellikle büyüme ve üreme çağında olan kanatlılarda canlı ağırlık artışı sağlaması, yumurta verimi ve kalitesini yükseltmesi ile dikkati çekmektedir.