Yazar "Bozdemir, Merve" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Dane mısır üretiminde kaynak kullanım etkinliğinin belirlenmesi: Konya ili örneği(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017-08-22) Bozdemir, Merve; Bayramoğlu, ZekiBu çalışmanın temel amacı; mısır üretimi yapan tarım işletmelerinin kaynak kullanım etkinliklerinin belirlenmesidir. Kaynak kullanım etkinliğini incelerken teknik, ekonomik ve kaynak kullanım etkinliği alt bileşenlerine ayrılarak inceleme yapılmıştır. Etkinlik analizlerinin yapılması için Konya ilinde tabakalı tesadüfî örnekleme yöntemine göre belirlenen 104 işletmeden yüz yüze anket yöntemi ile veri elde edilmiştir. Bu verilerin analiz edilmesinde "Veri Zarflama Analizi" (VZA) yöntemi kullanılmıştır. "Veri Zarflama Analizi" (VZA) yöntemi etkinlik değerlerinin belirlenmesine yönelik kullanılmakta olup, mısır üretim kararını etkileyen faktörler ise "Analitik Hiyerarşi Prosesi" (AHP) yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışma alanının belirlenmesinde Konya ilinin Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olması ve üretim potansiyelinin yüksek olması etkili olmuştur. Konya ili üretim potansiyelinin % 89.99'unu gerçekleştiren ilçeler gayeli olarak Altınekin, Çumra, Karapınar ve Karatay ilçeleri seçilmiştir. Çalışma kapsamında dane mısır üretimi yapan işletmelerle toplam 104 anket yapılmıştır. Elde edilen birincil veriler doğrultusunda incelenen tarım işletmelerinin sosyo- ekonomik yapıları, kaynak kullanımı etkinlik dereceleri ve yetiştiricilik süresince ürün tercihlerini etkileyen karar kriterlerinin hangi koşullara bağlı olarak değişiklik gösterdiği incelenmiştir. Veri Zarflama Analizi yapılırken girdi olarak; tohum, azot, fosfor, ot ilacı, böcek ilacı, mantar ilacı, sulama, erkek işgücü ve makine çekigücü değişkenleri kullanılmıştır. İncelenen tüm işletmelerin teknik etkinlik değerinin ekonomik etkinlik değerinden yüksek olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre teknik etkinlik değeri 0.646 ve 1.000 arasında değişirken ortalama teknik etkinlik değeri 0.916, ekonomik etkinlik değeri 0.095 ve 1.000 arasında değişirken ortalama ekonomik etkinlik değeri 0.350, kaynak kullanım etkinliği değeri 0.111 ve 1.000 arasında değişirken ortalama kaynak kullanım etkinlik değeri 0.380'dir. İncelenen işletmelerde teknik etkinlik değerlerinin çok yüksek olduğu belirlenmiş olup bunun en temel nedeni üretimde kullanılan yüksek girdili teknoloji seviyesidir. Bölgede yüksek girdili teknoloji seviyesinin nedeni ise damla sulama yönteminin yaygın olarak kullanılmasıdır. AHP analizi sonucuna göre de; mısır yetiştiriciliği karar kriterini etkileyen en önemli faktörlerden birinin girdi fiyatları (% 23.04) olduğu belirlenmiştir. Mısır yetiştiriciliğindeki karar kriterleri sırasıyla mekanizasyon (% 21.99), yetiştiricilik bilgisi (% 18.84), girdi temini (%17.19), sulama olanakları (% 16.85), pazarlama olanakları (% 16.45), ürün fiyatları (% 13.52) ve işgücü (% 13.52)'dür. Sonuç olarak mısır üretiminin Konya ilinde üretim tekniği açısından ileri seviyeye geldiği, kaynak kullanım etkinliğinin çok yüksek seviyelerde olduğu ve bununda mısır üreticilerinin yüksek bilgi düzeyine sahip olduğu şeklinde yorumlanabilir. İncelenen alandaki mısır üretiminin örnek alınarak diğer tarımsal ürünlerde dikkate alınarak Türkiye genelinde pilot bölge seçilerek, oluşturulacak politikaların Türkiye genelinde uygulanması sağlanmasıdır.Öğe Türkiye’de üretilen mısırın ekonomik gelişim seyri(2018) Bayramoğlu, Zeki; Bozdemir, MerveBu çalışmada dünyada ve Türkiye’de önemli bir gıda ve endüstriyel hammadde kaynağı olan mısırın ekonomik gelişim seyrinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ikincil verilerden derlenen mısırın yetiştirildiği alanı, üretim miktarı, verimliliği, üretim- tüketim dengesi, ithalat-ihracat değerleri, yurtiçi ve yurtdışı fiyatları incelenmiştir. Dünyadaki başlıca mısır üreten ülkeler ile Türkiye’de mısırın gelişim seyri iç ve dış piyasa açısından değerlendirilmiştir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yıllar itibariyle mısırın verimliliği ve üretim alanları artmış, buna bağlı olarak da hem üretim miktarı hem tüketim miktarında artış olduğu görülmüştür. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) mısır üretimi ve tüketiminde ilk sırada yer alırken, mısır en çok hayvansal üretimde yem olarak kullanmıştır. İthalat ve ihracat değerleri incelendiğinde ABD iç tüketimini karşılama açısından başarı göstermiş ve iç tüketimini karşılamanın yanı sıra mısırın ihracatında da önemli rol almıştır. Türkiye’de ise 2016/17 üretim yılı içerisinde mısırın yeterlilik derecesi %87,80 olarak belirlenmiş ve yıllar itibariyle yeterlilik oranının arttığı belirlenmiştir. Dünyadaki nüfus artışına bağlı olarak gıda talebinde oluşacak artışlar, alternatif enerji kaynağı arayışları ve mısırın kullanım alanının genişlemesine bağlı olarak gelecek yıllarda mısıra olan talebin artmaya devam etmesi ve dolayısıyla yaratılan ekonomik değerinde artması beklenmektedir.