Yazar "Deniz, Suphi" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Amonyak ile Muamele Edi?len Buğday Samanının Si?ndi?ri?lme Derecesi?ni?n Tespi?ti? ve Sığır Besi?si?nde Kullanılma İmkanları(Selçuk Üniversitesi, 1992 Ocak) Coşkun, Behiç; Deniz, Suphi; Ayar, Ali; Kadak, Ramazan; Deligözoğlu, FazılThis experiment was conducted to investigate the effects of treatment of wheat straw with aqueous ammonia on its digestibility and feed intake and weight gain of beef cattle fed two level of concentrate mixture. About five tones wheat straw stack treated with 40 g aqueous ammonia contains 25 % NH3 per kg straw for 30 days after covering the stack with plastic sheet. The digestibilities of untreated and treated straw was determined with four Merino rams. The digestibilities of dry matter, crude protein, crude fibre, organic matter were 47.74, 58.80, 58.83 and 49.22 % for untreated straw and 49.59, 73.42, 63.35, 52.92 % for treated straw, respectively. In the feeding experiment, 28 bulls were allocated to four groups each of 7 bulls. Two level of concentrate mixture and two straw (treated and untreated) were given with a 2x2 factorial arrangement. The ammonia treatment decreased straw intake. No differences in the live weights gain were found among the groups.Öğe Deği?şi?k Katkılarla Hazırlanan Yaş Şeker Pancarı Posası Si?lajlarının Kali?tesi?ni?n Beli?rlenmesi?(Selçuk Üniversitesi, 2005) Avcı, Mehmet; Akdeniz, Hakkı; Deniz, SuphiBu çalışmada, yaş şeker pancar posasina (YŞPP) farklı düzeylerde buğday kırığı ya da melas ilavesinin silaj kalitesi ve in vitro sindirilme derecesine etkisi araştırılmıştır. YŞPP'na sırasıyla % 0, % 2.5, % 5 melas ya da % 0. % 2, % 4 buğday kırığı, silaj kuru maddesini %15, %17 veya %20'ye yükseltecek miktarda odun talaşı ilave edilmiştir. Böylece toplam 18 grup oluşturulmuştur. Her grupta 5'er tekerrür olmak üzere hazırlanan 90 adet sitaj omeği, cam kavanozlara sıkıştırılarak konmus ve kavanozlar 90 gün sonra açılmıştır. Silaj örnoklerinin hem besin madde, in vitro sindirilebilirlikleri ve pH analizieri yapılmış, ayrıca enerji değerleri ve Fleg puanian da hesaplanmıştır. YSPP'na farklı düzeylerde katılan molas ve buğday kırığı düzeyine paralel olarak ham protein değerleri artarken, bu katkılar silajların NDF ve ADF düzeylerini azaltmıştır. Tüm sila, örneklerinden elde edilen pH değerleri 3 82-4.36 arasında belirlenmiştir. Silajlara ait Flieg puanlan "iyi" ve "pekiyi ola rak hesaplanmıştır. En yüksek Flieg puanlari KM'si %15 ve %17 olan melas katkili silajlardan elde edilmiştir Silajların kuru maddeleri ve silajiara katilan odun talaşı miktarının artışına bağlı olarak, yemierin organik madde sindirilebilirliklerinde (OMS) önemli düzeyde azalma (P<0.001) gorulurken, melas yada buğday kırığı ilavesi, silajların OMS ve enerji duzeylerini yükseltmiştir (P<0 05). Sonuç olarak, Kuru maddesi %15 olan ve % 5 melas ile % 4 buğday kingi içeren silajların, organik madde sindirilebilirliği ve enerji içerikleri açısından, yüksek kalitell yemler olduğu belirlenmiştirÖğe Deği?şi?k Şeki?llerde Üreti?len Şeker Pancarı Posası Si?lajının Kuzu ve Süt I?neği? Rasyonlarında Kullanılma Olanakları IV. Süt Veri?mi? ve Kompozi?syonu Iile Bazı Kan ve Rumen Sıvısı(Selçuk Üniversitesi, 2001 Aralık) Deniz, Suphi; Tuncer, Şakir D.; Demirel, Murat; Denek, NihatBu çalişmada, enerji bakımından zengin ve ucuz bir yem maddesi olan şeker pancan posasi, buğday samanı içeren grupta silaja %5 melas ve % 1 ore (BSYSPP), kuru ot içeren grupta ise % 5 mellas içerecek şekilde (KOYSPP), buğday saman yada kuru of lavesiyle kuru maddesi % 20'ye yükseltilerek solanmiş ve bu silajlar misir silajı ve çayır kuru otu ile süt ineği rasyonlannda kaba yem kaynağı olarak kullanilmiştir. Deneme 4x4 latin kare desenine göre dü zenlenmiştir. Gruplarda yem tüketimi, kuru madde esasına göre, silaj tüketen gruplarda benzer, çayır kuru otu tüketen grup ta ise daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Gruplann süt verimi, yağa göre düzeltmiş süt verimi, kuru maddeye göre dü zeltilmiş süt venmi ve sütün kompozisyonu benzer bulunmuştur. Yemlemeden 3 saat sonra hayvanlardan alınan rumen sivisinda pH değeri, gruplar arasında benzer bulunurken, NH3-N değeri BSYSPP staji tüketen grupta çayır kuru otu tüketen gruptan yüksek bulunmuştur (P<0.05). Rumen sivisinda taktik asit ve propiyonik asit konsantrasyonlar arasında farklık be ilenmezken, asetik asit konsantrasyonu KOYSPP sila tüketen grupta daha düşük bulunmuştur (P<0.05). Gruplanın serum total protein, glikoz, kalsiyum ve trigliserid düzeylerinde benzorik, serum úre-N, fosfor ve kolesterol düzeyleri arasında fark dar belirlenmiştir (P<0.05). Bu çalışmada, yaş şeker pancan posasinin kuru madde düzeyinin 20'ye yükseltilmesi ve melas de desteklenmesi durumunda kaštel bir silaj elde edildi ve bu silajen besleyici değerinin, süt inekleri için meseria ile eşdeğer kabul edilebileceği sonucuna varılmıştır.Öğe Erken Süt Olum Dönemi?nde Bi?çi?len Farklı Sorgum Hasıllarına Üre ve Melas Katkılarının Si?laj Kali?tesi? I?le I?n Vi?tro Si?ndi?ri?lebi?li?k(Selçuk Üniversitesi, 2002) Nursoy, Hüseyin; Deniz, Suphi; Karslı, M. Akif; Kaplan, OktayBu araştırmada, erken süt olum döneminde hasat edilen sorgum hasıllarına üre yada üre+melas ilavesinin silaj kalitesi ile in vitro sindirilme dereceleri ve sindirilebilir kuru madde verimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, erken sût olum döneminde biçilen 4 farklı silajlık sorgum çeşidinin (Grass II, Grazer, Gözde ve P-988) hasılları kullanılmıştır. Bu hasıllara ağırlık esasına göre % 0.5 üre yada % 0.5 üre + \% 6 4 melas ilave edilerek, 1 litre hacimli cam kavanozlarda silolanmıştır. Silaj ömeklerinde ham besin madde analizleri ile pH ve organik asit (laktik, asetik, propiyonik ve bütirik asit) ana- lizleri yapılmıştır. Çalışmada aynca, silajların in vitro kuru madde (KM) sindirilebilirlikleri ile birim alandan sağlanan sindirilebilir KM miktarları da hesaplanmıştır. Üre ve üre+melas katkıları, silajin ham protein içenginin yanısıra silaj pH'sını da yükseltmiştir (P < 0.05) . Üre yada üre+melas katkısı, silajların propiyonik ve bütirik asit düzeyleri üzerine önemli bir etki gös- termezken; Gözde ve P-988 çeşitlerinde üre+melas katkısı asetik asit düzeyini azaltırken, laktik asit düzeyini önemli ölçüde yükseltmiştir (P < 0.05) Grass l çeşidinde üre+melas katkısı silajin in vitro KM sindirilebilirliğini arttırmıştır (P<0.05). Bu etki diğer çeşitlerde gözlenmemiştir. Katkıların birim alandan elde edilen sindirilebilir KM miktarına etkisi önemsiz bulunmuştur (P > 0.05) . Sonuç olarak, erken sût olum döneminde biçilen sorgum hasıllarına % 0.5 üre yada % 0.5 ûre + % 4 melas katkısı, silajların ham protein ve kuru madde içeriğini artırmakla beraber, silaj kalitesinde ve sindirilebilir kuru madde verimlerinde olumlu bir etki sağlamamıştır.Öğe Faklı Devrelerde Bi?çi?len Korunganın Veri?m Potansi?yeli? ile Si?ndi?ri?lebi?li?rli?k Ve Enerji? Düzeyleri?ni?n in Vivo ve Vi?tro Yöntemlerle Beli?rlenmesi?(Selçuk Üniversitesi, 2005) Deniz, Suphi; Akdeniz, Hakkı; Avcı, Mehmet; Kara, Muhammet AliThe objective of this study was to determine the most proper harvesting stage for sainfoin harvested at five different maturities (budding, 25% blooming, 50% blooming, 100% blooming and seedling) using in vivo and in vitro digestibility Dry matter (DM), organic matter (OM), neutral detergant fiber (NDF), acid detergant fiber (ADF) and acid detergant fignin (ADL) contents of sainfoin increased but crude protein (CP) and ash contents decreased due to increased maturity (P<0.05) DM, OM CP, NDF, ADF and ADL concentrates were 11.65%, 17.39%, 23 49%, 28 96% and 30.59% 90 75%, 92 19%, 93.13%, 94.04% and 93 76%, 21.62%, 16.06% 12.35% 12.31% and 11,60 % 40 12%, 48.38% 52.31% 52 03% and 55.38%, 29.72%, 37 92%, 41.71%, 40.39% and 44 22%, 6.69%, 7.15%, 8.04% , 9 48% and 9.31% for 1. 2. 3. 4. and 5th harvesting stages, respectively (P<0.05) OM yield, in vitro OM digestibility (IVOMD). digestible. energy (DE) metabolizable energy (ME) net energy for lactation (NEL) levels of saintoin were 333.5 629.2, 815 2 11126 and 1020 9 kg/da. 71 15%, 63 94, 62 69%, 56 63% and 58.36% 13 13 11.80 11.57 10.45 and 10 77 MJ/kg DM: 10.76. 967, 9:48, 857 and 8.83 MJ/kg DM 6.79, 6.05 5.93 5.30 ve 5:48 MJ/kg DM for 1 2 3 4 and 5th harvesting stages, respectively (P<0.05) Coefficiencies of DM OM OP. NDF. ADF digestibilities determined in vivo were 69 95, 68 39%. 62 95% 61 60% and 58 85% 71.80%, 69 88%, 64.54% 62 34% and 59.61% 78.04% 76.63% 71 11%, 65 22% and 72 28%, 47.91%, 41.11%, 43.46 %, 42.38% and 40.18%, 46.78%, 36.28%, 37.18%, 36.92% and 33 84% for 1. 2. 3. 4 and 5th harvesting stages, respectively (P<0.05). DE, ME and NEL levels determined in vivo were 13.25, 12.89, 11.91, 11.50 and 11.00 MJ/kg DM: 10 86, 10.57, 9.76, 9 43 and 9.02 MJ/kg DM: 6.86, 6.66, 6.11, 5.89 and 5.61 MJ/kg DM Organic matter digestibilities and energy contents of samples were similar when in vitro and in vivo techniques were compared except for organic matter digestibilities at 2 and 4th harvesting stages. Even though IVOMD decreased, in vitro digestible OM yields increased with maturity because of increases in DM yields of saintoin with maturity. The highest in vitro digestible OM yield were observed at 3., 4., and 5th harvesting stages (50% blooming, 100% blooming and seedling). Similarly, the highest DE. ME and NEL values were observed at same harvesting stages (P<0.05).Öğe Farklı Enerji̇ ve Protein Kaynaklarının Koyunlarda Ham Besi̇n Maddeleri̇ni̇n Si̇ndi̇ri̇lme Derecesi̇ ve Organizmada Azot Bi̇ri̇ki̇mi̇ Üzeri̇ne Etki̇si̇(Selçuk Üniversitesi, 2004 Ocak) Aksu, Taylan; Deniz, SuphiBu çalışma, farklı enerji (arpa ve melaslı kuru şeker pancan posası (KSPP)) ve protein (soya küspesi (SK), formaldehitle muamele edilmiş soya küspesi (FMSK), pamuk tohumu küspesi (PTK)) kaynaklanının kombine edilmesinin ham besin maddelerinin sindirilme derecesi ve organizmada azot birikimi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araş tırmada 4 baş 1 yaşlı Morkaraman toklu kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan yem karmalannda kuru madde, organik madde, ham protein, ham selüloz, ham yağ ve azotsuz öz maddelerin sindirilme dereceleri benzer bulunmuştur (P>0.05). Arpa+FMSK, KSPP+FMSK, KSPP+SK+PTK ve ticari besi yeminde, bu parametrelere ait sindirilme dereceleri sırasıyla kuru madde için %79.49, 79.03, 81.20 ve 77.91; organik madde için %80.38, 80.24, 83.37 ve 80.49; ham protein için %72.48, 70.52, 76.80 ve 74.56; ham selüloz için %67.00, 70.17, 73.87 ve 65.03: ham yağ için %89.12, 85.85, 92.22 ve 84.71; N'suz öz maddeler için ise %84.26, 86.03, 87.29 ve 85.59 olarak bulunmuştur. Azot dengesi denemesinde de, gruplar arasında bir farklılığın olmadığı, organizmada biriken azot miktannin Arpa+FMSK, KSPP+FMSK, KSPP+SK+PTK ve t cari besi yeminde sırasıyla 10.14 g. 7.22 g. 7.14 g ve 8.51 g olduğu ve bu değerlerin azot tüketiminin sırasıyla %60.36, 42.98, 42.84 ve 51.05; sindirilen azot miktannin sırasıyla %82.31, 60.93, 56.58 ve 68.46'sına karşılık geldiği belirlenmiştir. Bu çalışmada, farklı enerji ve protein kaynaklanının ham besin maddelerinin sindirilme derecesini ve organizmada azot bi nikimini etkilemediği, besi rasyonlarında formaldehit muamelesi üzerinde durulması gerektiği, ayrıca bu bulguların daha güvenli yorumlanabilmesi için, yedirme denemeleri ile desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.Öğe Ruminant Beslemede Enerji? Kaynaıi Olarak Kullanılan Bazı Yemleri?n Enerji? I?çeri?kleri?ni?n Naylon Kese Tekni?ği? ile Beli?rlenmesi?(Selçuk Üniversitesi, 2003 Ocak) Denek, Nihat; Deniz, SuphiBu çalışmada, ruminantların beslenmesinde yaygın olarak kullanılan bazı enerji kaynağı yem maddelerinin naylon kese tekniği ile yıkımlanabilirlik ve enerji içerikleri belirlenmiştir. Bu amaçla, farklı bölgelerden toplanan 6'şar adet mısır, arpa, buğday, çavdar, yulaf ve tritikale örneği kullanılmıştır. Denemede kullanılan her yem maddesi 3 hayvanda 2'şer tekerrür halinde 2, 4, 8, 16, 24 ve 48 saat süreyle rumende inkube edilmiştir. Arpa, buğday, çavdar, yulaf ve tritikalenin inkubasyonun ilk saatlerinde (2. saat) KM'lerinin büyük oranda yıkımlandığı (sırasıyla % 73.16, % 80.70, % 81.66, % 65.17 ve % 75.87) gözlenmiştir. Mısır ise daha yavaş bir yıkılım grafiği çizmiş ve inkubasyonun 2. saatinde KM'nin sadece % 35.00'ı yıkıma uğramıştır. Mısının yavaş yıkımlanma seyri inkubasyonun 48. saatine kadar devam etmiş ve 48. saat KM yıkılımı % 86.62'ye yükselmiştir. Arpa, yulaf ve tritikalede de KM yıkılımı 48. saate kadar yükselmiş ve bu inkubasyon saatinde bu yemlerin KM yıkılımı sırasıyla % 87.78, %72.58 ve % 93.76 olarak bulunmuştur. KM yıkılımı buğdayda 16. saatte (%90.73), çavdarda ise 24. saatte (%91.04) asimtota ulaşmıştır. Yem maddelerinin yıkılabilirlik (KM ve OM) düzeyleri ile SE ve ME değerlerinin paralellik gösterdiği, yıkılımın asimtot değere ulaştığı saatlerde, enerji değerinin de asimtota ulaştığı ve daha sonraki saatlere ait enerji değerinin, bu saate ait enerji değeri ile benzer olduğu gözlenmiştir. Buna göre yem maddelerinin ME değerleri mısır için (48.saat) 13.90, arpa için (48 saat) 13.55, buğday için (16.saat) 13.53, çavdar için (24.saat) 13.68, yulaf için (48.saat) 11.25, tritikale için (48 saat) ise, 14.47 MJ/kg KM olarak bulunmuştur.Öğe Vejetasyonun Farklı Devreleri?nde Hasat Edi?lmeni?n Bazı Mısır Varyeteleri?nde Besi?n Madde I?çeri?ği? ve Si?laj Kali?tesi? ile Si?ndi?ri?lebi?li?r Kuru Madde Mi?ktarına Etki?si?(Selçuk Üniversitesi, 2001 Nisan) Deniz, Suphi; Nursoy, Hüseyin; Yılmaz, İbrahim; Karslı, M. AkifVejetasyonun farklı dönemlerinde biçilen misir varyetelerinin (RX-947, 33-94, Frassino, Arifiye) besin madde içerikleri ile silaj kalitesi ve birim alandan üretilen sindirilebilir kuru madde miktarını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, hasıllar püsküllenme, süt olum ve hamur olum devrelerinde biçilmiştir. Anılan dönemlerde biçilen mısır hasılları, her dönem ve varyete için 3'er tekerrür olmak üzere, bir litre hacimli cam kavanozlara iyice bastırlarak doldurulmuş ve 60 gün süreyle inkubasyona bırakılmıştır. Inkubasyon süresinin sonunda kavanozlar açılmış ve silajlanın ham besin madde (kuru madde, ham kül, ham protein, ADF ve NDF) analizleri ile pH, organik asit (laktik asit, asetik asit, propiyonik asit ve bütirik asit) ve in vitro kuru madde sindirilebilirlik analizleri yapilmiştir. Denemode, vojetasyon döneminin ilerlemesine bağlı olarak, hasların kuru madde ve organik madde düzeylerinin arttığı (P<0.05), NDF ve ADF düzeylerinin azaldığı (P<0.05), ham protein düzeyinin ise varyetelere göre farklılık gösterdiği gözlenmiştir. Silaj örneklerinin pH düzeyleri, varyete ve dönemlere göre farklılık göstermekle birlikte, bütün değerler, silajlar için öngörülen 3.5-4.5 değerleri arasında bulunmuştur. Silajları organik madde içerikleri ise, genellikle arzu edilen düzeylerde (düşük asetik ve bütirik asit yüksek laktik asit) gerçekleşmiştir. Silajlarda vejetasyonun ilerlemesine bağlı kuru madde düzeyindeki artış, laktik asit düzeylerinde düşüşe neden olmuştur. Örneklerin in vitro kuru madde sindirilebilirlikleri açısından püsküllenme ve süt olum devrelerinde en yüksek değerler 33-94 (%77.16 ve %76.80) ve Frassino (79.18 ve %78.48) varyetelerinde elde edilirken, hamur olum döneminde bütün varyeteler benzer bulunmuştur (P>0.05). Birim alandan elde edilen sindinlebilir kuru madde miktarı, püsküllenme ve süt olum dönemlerinde 33-94 adi varyetede (1142.43 kg/da ve 1363.68 kg'da), hamur olum döneminde ise Arifiye varyetesinde (1232.86 kg'da) en yüksek bulunmuştur. Çalişmada, birim alandan elde edilen hasil miktarı ve sindirilme derecesi dikkate alınarak hesaplanan sindirilebilir kuru madde miktarı göz önüne alındığında, Rx-947, 33-94 ve Frassino var yetelerinin süt olum döneminde, Arifiye varyetesinin ise hamur olum döneminde hasat edilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.