Yazar "Erdoğan, Zehra Özden" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Elektrokimyasal Putresin Sensörü İçin Nanomalzemelere Dayalı Elektrot Materyallerinin Geliştirilmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi, 2022) Altun, Ayşe Betül; Erdoğan, Zehra Özden; Akın, İlker; Küçükkolbaşı, SemahatPoliaminler insan ve hayvanlarda fizyolojik işlevlerin yerine getirilmesinde önemli rol alırlar. Hücresel gelişim, hücre farklılaşması, enzim faaliyetlerinin ve iyon kanallarının düzenlenmesi, DNA ve protein sentezi kontrolünde görevlidirler. Putresin vücutta ornitinin dekarboksilasyonuyla oluşan bir poliamindir. Mantarlar tarafından da sentezlendiği bilinen bu madde, diğer poliaminlerin (spermidin, spermin) ön maddesidir. Gıdalarda ise putresin iki nedenle önem arz etmektedir. Birincisi, biyojen amin miktarının kalite indikatörü olarak kabul edilir olması diğeri ise sağlığa etkili toksik etkilerinin bulunmasıdır. Bu çalışmada; TiO2, CoS, TiO2-CoS nanopartikülleri ile modifiye edilmiş elektrotlar hazırlandı ve elektrokimyasal olarak putresin tayininde kullanılabilirliği araştırıldı. Hazırlanan modifiye elektrotların yüzey morfolojileri ve elektrokimyasal davranışları taramalı elektron mikroskopu (SEM), dönüşümlü voltametri (CV) ve elektrokimyasal impedans spektroskopisi (EIS) yöntemleri ile incelendi. Modifiye elektrotların performans faktörleri diferansiyel puls voltametrisi (DPV) yöntemiyle belirlendi ve modifiye edilmemiş elektrodun performansı ile karşılaştırıldı. Hazırlanan TiO2-CoS modifiye camsı karbon elektrodun (GCE) doğrusal çalışma aralığı 0,32 ?M - 16,66 ?M, gözlenebilme sınırı (LOD) 0,09 ?M, alt tayin sınırı (LOQ) 0,27 ?M, tekrarlanabilirlik ve tekrar üretilebilirlikleri sırasıyla %4,7 ve %3,3 olarak tespit edildi. Tasarlanan elektrodun gıda numunelerinde putresin analizi için kullanılabilirliği araştırıldı.Öğe Gıdalarda tiramin tayini için sensör geliştirilmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018) Erdoğan, Zehra Özden; Küçükkolbaşı, SemahatThe aim of this thesis was to prepare both non-enzymativ and enzymatic electrodes by using TiO2-Ag/PPy, pillar[5]arene and tyrosinase for tyramine detection which is used as an indicator of deterioration in food. For this, the glassy carbon electrodes surfaces was modified with TiO2-Ag/PPy and pillar[5]arene which dispersed in gelatin solution. Surface morphologies and electrochemical properties of the prepared electrodes were investigated by scanning electron microscopy (SEM), atomic force microscopy (AFM), alternating voltammetry (CV) and electrochemical impedance spectroscopy (EIS). In addition, optimum working conditions and performance factors for the modified electrodes were also determined. For GCE/Jel/TiO2-Ag/PPy, GCE/Jel/P[5]A, GCE/Jel/TiO2-Ag/PPy/TYR ve GCE/Jel/P[5]A/TYR, the linear working ranges were 0,04-3,07 µM, 0,04-1,49 µM, 0,02-7,43 µM and 1,64-42,05 µ; limits of detection were 0,02 µM, 0,04 µM, 0,04 µM and 0,53 µM; sensitivities were 8,03 nA/µM, 7,61 nA/µM, 2,31 nA/µM and 14,08 nA/µM, respectively. The availability of prepared electrodes was investigated by detection of tyramine in food samplesÖğe Ürik asit tayini için nanopartikül temelli biyosensörler hazırlanması(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013-07-08) Erdoğan, Zehra Özden; Küçükkolbaşı, SemahatÜrik asit, idrar ve kan gibi biyolojik sıvılarda azot içeren başlıca bileşiktir. Birçok hastalık ve psikolojik rahatsızlıkta erken teşhis için önemli göstergedir. Kanda anormal seviyelerdeki ürik asit gut, hiperüremi, diyabet ve böbrek hastalıkları gibi birçok hastalığın belirtisidir. Bundan dolayı, insan fizyolojik sıvılarında ürik asit seviyesinin tespiti, bu hastalıkların teşhisinde vazgeçilmezdir. Bu çalışmada ürik asit tayini için, magnetit ile modifiye edilmiş karbon pasta enzim elektrot hazırlandı. Bu amaçla ürikaz enzimi, çapraz bağlama yöntemiyle karbon pasta matrikse immobilize edildi. Hazırlanan enzim elektrot için optimum çalışma koşulları ve performans faktörleri incelendi. Enzim elektrot için optimum pH, enzim ve magnetit miktarı, tampon derişimi ve çalışma potansiyeli sırasıyla; 7,5, 0,75 U, 3mg, 0,10 M ve +0,500 V olarak bulundu. Optimum çalışma koşullarında enzim elektrot için çalışma aralığı 1-1000 µM ve gözlenebilme sınırı 0,77µM olarak belirlendi. Enzim elektrodun cevap süresi 50 s, raf ömrü 10 gün ve tekrarlanabilirliğinin hesaplanması sırasında ölçülen akım farkı değerlerinin bağıl standart sapması % 4,94?dur. Enzim elektrodun cevabına, biyolojik sıvılarda bulunan ve girişim etkisi yapan diğer türlerin etkisi incelendi. İmmobilze enzim için görünür Michaelis-Menten sabiti (Km) 5,202 µM olarak hesaplandı.