Yazar "Erol, Arzu" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Yumurta tavuklarında rasyona farklı kalsiyum kaynakları ilavesinin performans ve yumurta kabuk kalitesine etkisi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011-04-07) Erol, Arzu; Cufadar, YusufBu çalışma yumurta tavuklarında rasyona farklı kalsiyum kaynakları ilavesinin performans ve yumurta kabuk kalitesine etkisini belirlemek için yapılmıştır. Denemede, 44 haftalık yaşta 198 adet kahverengi yumurta tavuğu 11 farklı deneme grubuna tesadüfi olarak yerleştirilmiştir. Çalışmada, farklı seviyelerde kireçtaşı, istiridye ve yumurta kabuğunun oluşturduğu 11 farklı rasyon, her birinde 3 adet tavuk bulunan deneme ünitelerinde 6 tekerrürlü olarak denenmiştir. İri partiküllü kireçtaşı, istiridye kabuğu ve yumurta kabuğunun boyutu 2 ile 5 mm arasında olacak şekilde hazırlanmıştır. Yumurta tavuklarının rasyonlarına farklı kalsiyum kaynakları ilavesinin, canlı ağırlık değişimi, yumurta verimi, yumurta kitlesi, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta özgül ağırlığı, yumurta kabuk ağırlığı, yumurta kabuk kalınlığı ve yumurta kabuk kırılma direncine etkisi istatistiki olarak önemli olmamıştır (P >0,05). Rasyon farklı kalsiyum kaynaklarının, yumurta ağırlığı ile yumurta kabuğu, tibia ve plazma mineral muhtevasına etkisi ise istatistiki olarak önemli olmuştur (P<0,01). Deneme sonuçlarına göre, kahverengi yumurta tavuğu rasyonlarında kalsiyum kaynağı olarak istiridye kabuğu ve yumurta kabuğunun kireçtaşının yarısı yerine performansı ve yumurta kabuk kalitesini olumsuz yönde etkilemeden kullanılabileceğini göstermiştir.