Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Gök, Veli" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Antioxidant Activity of Ribes multiflorum Kit. ex Roem. & Schult (blackcurrant) Extract
    (TAYLOR & FRANCIS LTD, 2009) Serteser, Ahmet; Kargıoğlu, Mustafa; Gök, Veli; Bağcı, Yavuz; Özcan, Mehmet Musa
    In this study, the antioxidant contents of Ribes multflorum Kit. Ex Roem. & Schult (black currant) which was grown in Emir and Kumalar mountains in Afyonkarahisar were investigated. Ribes multiflorum Kit. Ex Roem. & Schult is found on 1700 m at Emir Mountain in Dumluca, on 1400 and 1600 m at Kumalar Mountains in Basoren. Antioxidant activities of samples were determined by free radical scavenging effect, chelating activity with Fe (+2) and H2O2 inhibition methods. The lower EC50 value, the higher antioxidant power. In the presence of metal ions, super reactive hydroxyl radical may be formed by Fenton reaction. The findings obtained in the present work indicated that the Ribes multiflorum are potential source of natural antioxidant. Their antioxidant properties probably depend on concentration of sample.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Determination of antioxidant effects of some plant species wild growing in Turkey
    (INFORMA HEALTHCARE, 2008) Serteser, Ahmet; Kargıoğlu, Mustafa; Gök, Veli; Bağcı, Yavuz; Özcan, Mehmet Musa; Arslan, Derya
    In this study, the antioxidant activity of 50% aqueous methanol extracts of Crataegus tanacetifolia (Lam.) Pers, Crataegus bornmuelleri Zaberi, Crataegus orientalis Pall. ex M.Bieb. var. orientalis, Crataegus szovitsii Pojark, Crataegus curvisepala Lindm., Crataegus monogyna Jacq. subsp. monogyna, Crataegus monogyna Jacq.subsp. azarella (Gris.) Franco, Crataegus micophylla C.Koch, Rosa foetida Herrm., Rosa hemisphaerica J.Herrm., Rosa pulverulenta M.Bieb., Rosa canina L., Rubus discolor Weihe Nees, Rubus canescens DC. var. canescens, Rubus sanctus Screber, Rubus caesius L., Sorbus umbellata (Desf.) Fritsch var. umbellata, Prunus avium L. (Moench.) and Prunus cerasus L. Mespilus germenica was evaluated by various antioxidant assays, including free radical scavenging, hydrogen peroxide scavenging and metal-chelating activities. The extracts of R. hemisphaerica J.Herrm., P. cerasus L. and R. canina L. showed more stronger free radical scavenging and hydrogen peroxide scavenging activities, and the extracts of R. foetida Herrm. (62.54%) and P. cerasus L. showed stronger metal-chelating activity. The results obtained in the present study indicated that the R. hemisphaerica J.Herrm., P. cerasus L. and R. canina are potential sources of natural antioxidant. These antioxidant properties depend on the concentration of the sample.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Identification of Enterobacteriaceae and Staphylococcaceae at Turkish sucuk
    (Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, 2013) Gökmen, Mukadderat; Kara, Recep; Akkaya, Levent; Gök, Veli
    Amaç: Bu çalışmada, Afyonkarahisar’da beş farklı işletmede üretilen Türk sucuğu örneklerinde Enterobacteriaceae ve Staphylococcaceae familyalarına ait türlerin identifikasyonu yapıldı. Gereç ve Yöntem: Materyal olarak Afyonkarahisar'ın beş farklı bölgesinde üretilen Türk fermente sucukları kullanıldı. Enterobacteriaceae sayımı için Violet Red Bile Glucose Agar ve (ISO 21528-2 2004), Staphylococcaceae sayımı için Baird Parker Agar (FDA BAM 2001) kullanıldı. Enterobacteriaceae tür düzeyinde API-20E test kiti (bioMérieux Inc API- 20 E 2006) ile Staphylococcaceae tür düzeyinde API-Staph test kiti (bioMérieux Inc API-Staph 2009) ile identifikasyonu yapıldı. Bulgular: Türk sucuklarında Staphylococcaceae ve Enterobacteriaceae türlerinin izolasyon ve idetifikasyonu yapıldı. Araştırmada 90 Staphylococcus izolatı Türk sucuklarından izole edildi. İzole edilen Staphylococcaceae izolatları S. aureus (%12.94), S. epidermidis (%15.29), S. simulans (%12.94) ve S. carnosus (%11.76) olarak identifiye edildi. İzole edilen Enterobacteriaceae izolatları ise Citrobacter diversus (%5.96), Enterobacter sazazaki (%11.91), Enterobacter gergoviae (%17.87), Klepsiella ozaerae (%6.38), Salmonella arizonae (%6.38), Salmonella spp (%8.94), Escherichia coli (%8.94), Serratia marcescens (%6.81), Serratia liquefaciens (%6.38) ve Yersinia enterocolitica (%4.26) olarak identifiye edildi. Öneri: Türk sucuklarında Staphylococcaceae familyasına ait starter kültür olarak kullanılabilecek S. simulans ilk defa tespit edilmiştir. Ayrıca Türk sucuklarında tespit edilen Staphylococcaceae ve Enterobacteriaceae familyasına ait patojen bakteri türlerinin gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından risk taşıdığını göstermektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Investigation of some heavy metal presence in the milk of cattle
    (2012) Algan, Gülçin; Tekinşen, O. Cenap; Gök, Veli
    Amaç: Bir besin kaynağı olan sütte toksik metaller üzerinde çok fazla araştırma bulunmamaktadır. Bu araştırmada Konya yöresinden elde edilen inek sütlerinde bazı ağır metallerin varlıkları araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Konya yöresinde 19 yerleşim biriminden alınan toplam 61 adet süt numunesinde kurşun (Pb), kadmiyum (Cd), arsenik (As) selenyum (Se) ve çinko (Zn) miktarları Atomic Absorption Spectrometer ile araştırıldı. Bulgular: Kurşun, kadmiyum, arsenik, selenyum ve çinko düzeyleri sırası ile 0.0000001, 0.0000388, 0.0000839, 0.0000331 ve 0.0026681 ppm olarak belirlendi. Öneri: Belirlenen kurşun, kadmiyum, arsenik, selenyum ve çinko düzeyleri Birleşik Gıda Kodeksinin besinler için önerdiği maksimum düzeylerin çok altında bulundu. Bu düzeylerin insan sağlığı için tehlikeli boyutlarda olmadığı ve süt inekleri için kontaminasyon riskinin de yüksek olmadığı kanısına varıldı. Araştırmalara daha çok sayıda örnek alınarak ve daha fazla element çeşidini konu alarak devam edilmelidir.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim