Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Gümüş, İlknur" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effects of four different crops harvest processes on soils compaction
    (2017) Negiş, Hamza; Gümüş, İlknur; Şeker, Cevdet
    The rapid population growth in the developing world in order to meet the food demands, agricultural land is exposed to high traffic in the year. The composed traffic influences negatively the physical properties of the soil. As a result of unconsciously processing the soil; the loss of organic matter increases, the compaction occurs at the top and bottom of soils, the structure breaks down and thereby, soil degradation begins. Because of the degradation, there is a significant decline in productivity. Water storage property of the soil in Konya plain, where it is located in the arid and semi-arid climate zone, has great important. The connection between soil particle array and pore structures is important in terms of soil water holding capacity. In this study, the effects of agricultural machinery on the soils, which are under different cultures (corn, sugar beet, sunflower and wheat), was examined at the pre-harvest and post-harvest stage. Bulk density and soil compaction were measured in the clay soils. The bulk density values showed an alteration between 1.21-1.46. Showed significant differences between pre and post-harvest the bulk density values. In the measurements of penetration resistance values of 0-20 and 20-40 cm, the values measured before harvest were observed to increase after harvest.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Farklı Organik Gübrelerin Mısır-Buğday Ekim Nöbetinde Buğdayın Verimine Bakiye Etkileri
    (2014) Gümüş, İlknur
    Bu araştırma, arazi şartlarında, tesadüf blokları deneme deseninde, dört tekerrürlü olarak iki farklı lokasyonda yürütülmüştür. Taze tavuk gübresi (TTG), olgun tavuk gübresi (OTG) ve zeolitin (Z) buğday verimine bakiye etkileri araştırılmıştır. Araştırmadaki deneme konuları; kontrol, Z (150 kg da-1), TTG (1000 kg da-1), OTG (1000 kg da-1), TTGZ (1000 kg da-1150 kg da-1) ve OTGZ (1000 kg da-1150 kg da-1) şeklinde olmuştur. Gübre uygulanan parsellerde ilk yıl mısır yetiştirilmiş, mısır hasadından hemen sonra aynı parsellere buğday ekilmiştir. Her iki yılda da uygulamaların buğday verimini istatistiksel olarak önemli ölçüde etkilediği saptanmıştır. İlk yıl en yüksek buğday verimi (108,44 kg da-1) OTGZ uygulamasında, ikinci yıl (240,36 kg da-1) TTG uygulamasında elde edilmiştir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    The Significance of Bokashi Compost Obtained from Beneficial Microorganisms on Sustainability and Waste Disposal
    (Selçuk Üniversitesi, 2022) Evcim, Şerife Hilal; Gümüş, İlknur
    It is known that the use of chemicals is one of the leading factors that cause soil pollution. Studies are carried out to developed new methods for reducing the damage caused by chemical inputs that continue to increase and to ensure the sustainability of wastes by creating awareness of nature protection in product cultivation and consumption. In addition, the irregular storage of household waste has become a serious problem in our country. This problem greatly affects climate change by causing environmental pollution. In order to reduce or even eliminate these effects, bokashi compost, which is obtained from organic wastes, has been produced for many years in the world with the aim of improving the physical and chemical properties of soils, increasing productivity and sustainability. The aim of this study is to determine the importance of bokashi compost, which is produced with the help of beneficial microorganisms, which is an effective soil conditioner to maintain the existence of our natural ecosystem that does not cause environmental damage, in terms of sustainability.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Taze ve olgunlaşmış tavuk gübresinin biyo-fiziksel yarayışlılığına zeolit kullanımının etkisi
    (Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012-02-24) Gümüş, İlknur; Şeker, Cevdet
    Bu çalışma, taze tavuk gübresi (TTG) ve olgun tavuk gübresinin (OTG) biyo-fiziksel yarayışlılığına zeolit (Z) kullanımının etkisini belirlemek amacıyla tarla şartlarında yapılmıştır. Araştırmadaki deneme konuları; kontrol, Z (150 kg da-1), TTG (1000 kg da-1), OTG (1000 kg da-1), TTG+Z (1000 kg da-1+150 kg da-1) ve OTG+Z (1000 kg da-1+150 kg da-1) şeklinde olmuştur. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Test bitkisi olarak Pioneer-3394 at dişi melez mısır çeşidi kullanılmıştır. Zeolit, taze ve olgun tavuk gübre uygulamalarının toprak yüzeyinden amonyak şeklinde meydana gelen azot kayıpları, toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri, mısır bitkisinin verim, yaprağının besin elementi içeriği, dane protein miktarı ile uygulamaların buğday bitkisinin verim, yaprağının besin elementi içeriği, dane protein miktarı üzerine bakiye etkileri belirlenmiş ve sonuçlar istatistiki olarak karşılaştırılmıştır. Her iki yılda da zeolit uygulamasının toprak yüzeyinden meydana gelen azot kayıplarını istatistiksel olarak önemli ölçüde etkilediği saptanmıştır. İlk yıl Z ve OTG+Z uygulamaları birinci sulama sonrası toprak yüzeyinden meydana gelen azot kaybını, % 28,87 ve % 16,96 oranlarında; ikinci sulama sonrası % 19,51 ve % 31,98 oranlarında azaltmışlardır. İkinci yıl ise; Z ve OTG+Z uygulamaları birinci sulama sonrası toprak yüzeyinden meydana gelen azot kaybını, % 11,58 ve % 29,91 oranlarında; ikinci sulama sonrası % 30,14 ve % 23,65 oranlarında azaltmışlardır. Yapılan uygulamalar toprağın fiziksel, kimyasal özellikleri ile mısır ve buğday bitkisinin verim-verim unsurlarını olumlu yönde etkilemiştir. İlk yıl en yüksek mısır verimi, (1296,3 kg da-1), ikinci yıl (1877,3 kg da-1) OTG uygulamasında; ilk yıl en yüksek buğday verimi (108,44 kg da-1) OTG+Z uygulamasında, ikinci yıl (240,36 kg da-1) TTG uygulamasında elde edilmiştir.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim