Yazar "Genctav, Kenan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kaz Karkası, Kloakasi, Altlığı İle Kaz, Tavuk ve Bıldırcın Yumurtalarından Campylobacter Jejuninin İzolasyon ve İdenti̇fi̇kasyonu(Selçuk Üniversitesi, 2004 Aralık) Elmalı, Mehmet; Yaman, Hilmi; Ulukanlı, Zeynep; Genctav, KenanKazlar, Kars ve Ardahan illerinde küçük sürüler halinde yetiştirilmektedir. Kaz eti geleneksel olarak yetiştirilen bölge insanları tarafından kış aylan süresince tüketilen önemli bir gıdadır. Bu çalışmada, 25 kaz karkasında, kozlardan allnan 42 swap omeğinde, 6 kafestoki kazlanın altlığ ve çiftliklerden toplanan 94 adet kaz. 66 adet tavuk ve 108 adet bildircin yumurtasında Campylobacter juni varlığı araştırdı Sonuç olarak, kaz, tavuk ve bidircanlardan yumurtaya vertikal bulaşma olmadığı saptandı. Kaz altlığının bir bulaşma kaynağı olarak önemli düzeyde (ortalama 2.23 MPN/g) Campylobacter jejuni içerdiği saptandı. Campylobacter jejun taze kaz karkaslanndan campylobacteriosis'e setxebiyet verebilecek ortalama 2.05 MPN/g düzeyinde izole edildi. Kaz altiğinin ve taze kaz karkaslannın insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği sonucuna varıldı.