Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kacar, Saime" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    19-21 yaş aralığındaki bireylerin ultra işlenmiş besinlere yönelik bilgi ve tüketim sıklıklarının değerlendirilmesi
    (Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024) Kacar, Saime; Bayrak, Ebru
    Ultra işlenmiş besin tüketiminin artması ile başta obezite olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıkların prevalansı artış göstermektedir. Bu çalışmada 19-21 yaş aralığındaki bireylerin ultra işlenmiş besinlere yönelik bilgilerinin ve tüketim sıklıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma verileri, ilişkisel tarama modeli kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ve anket aracılığıyla toplanmış olup, anket demografik bilgiler ve antropometrik ölçümle ilgili sorular, ultra işlenmiş besinlere yönelik bilgi formu ve ultra işlenmiş besin tüketim sıklığı formu olmak üzere üç kısımdan oluşmuştur. Katılımcıların %65,69'u (n=381) kadın ve %34,31'i (n=199) erkektir. Katılımcıların %64,8'i ultra işlenmiş besin kavramını daha önce duymadığını belirtirken, %79,5'i ultra işlenmiş besinlerin sağlıksız olduğunu düşündüklerini ve %52,8'i yine de tüketmeye devam edeceklerini bildirmişlerdir. Ultra işlenmiş besin denildiğinde akla gelen ilk besinler cips, sosis, sucuk, paketli besin, salam, noodle, kek vd. olmuştur. Paketli dondurma, işlenmiş etler, kahvaltılık tahıllar, margarin, şekerli veya gazlı içeceklerin tüketim sıra ortalamaları ile cinsiyet arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (<0,001). Ultra işlenmiş besinlerden paketli meyveli/aromalı süt, paketli dondurma, şekerlemeler, hazır sosların tüketim sıra ortalamaları BKİ ile anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). En fazla tüketilen ultra işlenmiş besinler sırasıyla şekerli veya gazlı içecekler, tüketime hazır besinler, paketli unlu mamüller, hazır çorba/noodle/tatlılar, cips/tuzlu krakerler olmuştur. Katılımcıların büyük kısmının ultra işlenmiş besinlere yönelik bilgi durumlarının bu besinleri tüketmelerine engel olmadığı yine de tüketim sıklıklarını etkilediği belirlenmiştir. Ultra işlenmiş besinlerin toplum sağlığı açısından dikkate alınması önemlidir dolayısıyla ultra işlenmiş besin kavramı bireyler için daha anlaşılabilir hale getirilebilir. Toplum sağlığı açısından önemli meslek mensuplarından olan diyetisyenlerin de sağlıklı beslenme önerilerinde bu konuya yer vermesi etkili olabilir.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim