Yazar "Kahraman, Tahir" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bitlis ili içme sularında ağır metal düzeyleri(Selçuk Ünivesitesi Veterinerlik Fakültesi, 2012) Kahraman, Tahir; Alemdar, Süleyman; Alişarlı, Mustafa; Ağaoğlu, SemaAmaç: Bu çalışma, Bitlis ili içme sularının bazı ağır metal düzeylerini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde il merkezi ve ilçelerdeki depo ve musluk sularından alınan toplam 164 örnek materyal olarak kullanıldı. Element analizleri (Fe, Mn, Cu, Zn, Cd, Ni, Pb ve Co) alevli atomik absorbsiyon spektrofotometresinde yapıldı. Bulgular: Analiz sonuçlarına göre ortalama Fe (6.67 µg/L), Mn (3.88 µg/L), Cu (7.52 µg/L), Zn (28.2 µg/L) ve Cd (2.58 µg/L) düzeyleri içme suyu standartlarında bildirilen kriterlere uygun bulundu. Ancak, ortalama Pb (ilkbahar: 68.4 µg/L; sonbahar: 47.0 µg/L) ve Co (ilkbahar: 44.2 µg/L; sonbahar: 11.9 µg/L) düzeyleri her iki mevsimde, Ni düzeyi ise sadece ilkbahar (40.1 µg/L) mevsiminde standart değerlerin üstünde tespit edildi. İncelenen örneklerde Fe, Zn, Cd, Ni, Pb ve Co düzeyleri üzerine mevsimin etkisi istatistiksel olarak önemli bulundu (p<0.05). Öneri: Bölgenin genel durumu ve araştırma bulguları dikkate alındığında, mevcut su kaynaklarının korunması ve içme suyu başta olmak üzere su kalite analizlerinin rutin olarak yapılması toplum sağlığı açısından önem taşımaktadırÖğe Suplemental Olarak Çi?nko Uygulanan Tavuklarda Ni?tri?k Oksi?t Oksi?dasyon Ürünleri? ve Antioksidan Vitamin Düzeyleri?(Selçuk Üniversitesi, 2001 Mart) Dede, Semiha; Değer, Yeter; Kahraman, Tahir; Dönmez, NurcanThe aim of this study is to determine of the effect of supplemental zinc on the concentration of the oxidation products of nitric oxide and antioxidant vitamins in chicken serum. Chicken were divided into three experimental groups and one control group, each group containing seven chicken. The experimental groups were treated supplement zinc (125, 500, 1000 ppm). The concentration of nitric oxide oxidation products and antioxidant vitamins in the serum of zinc treated chicken were analysed with spectrophotometrically. Nitrate (ppm), nitrite (ppm). vitamin E (mg/dl), vitamin C (mg/dl) concentrations of experimental groups 1., 2., 3. and control group were found; 6.16, 6.41, 13.16, 7.38, 1.09, 1.20, 1.30, 1.78; 0.121, 0.326, 0.247, 0.313; 0.927, 1.682, 1.204, 1.323 respectively. Nitrite levels of control groups was found higher than experimental groups 1,and 2 (p<0.05). Nitrate levels were not signifficantly differentes between groups. The vitamin E concentration of 1 experimental group was lower than other groups (p<0.05). The vitamin C concentration of 2 experimental group was higher than 1 and 3 experimental groups (p<0.05). In conclusion; the concentration of nitric ide oxid products in serum of zinc I chicken were not differentes between groups, but the antioxidant vitamins levels were increased. These results support the idea that zinc has an important rol in the metabolism as an antioxidant trace element in chicken.