Yazar "Kaplan, Benay" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Buzağı Kayıpları Konusundaki Üretici Davranışlarının İncelenmesi: Konya İli Karapınar İlçesi Örneği(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) Kaplan, Benay; Arısoy, Hasanİnsanlar sağlıklı ve dengeli beslenmek için hayvansal proteine ihtiyaç duyarlar. Bu protein kaynakları arasında et, süt ve ürünleri oldukça önemlidir. Artan gıda talebinin karşılanması için hayvansal üretimin ve buna bağlı olarak da hayvansal verimin arttırılması büyük önem taşımaktadır. Tüm canlılar gibi yeryüzündeki sığırların da hayatta kalması sağlıklı buzağılara bağlıdır. Yetiştirilen ve hayvancılık sektörüne kazandırılan sağlıklı buzağılar, sığır çiftliklerinin ekonomik sürdürülebilirliği için kritik öneme sahiptir. Bu yeni doğan yavrular, çiftlik için sadece önemli bir gelir kaynağı değil, aynı zamanda insanların ihtiyaç duydukları proteinlerin kaynağıdırlar. Bu araştırmada, Konya ili Karapınar ilçesinde buzağı kayıpları konusundaki üretici davranışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma bölgesinde ari işletme sayısı 15 olup, bu işletmelerin 8’i onaylı işletme özelliği de gösterdiği için bu işletmelerde tam sayım yöntemiyle yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Ari olmayan 1877 işletmede ise tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre anket yapılacak işletme sayısı %99 güven aralığında ve %10 hata payı ile 47 olarak tespit edilmiş ve işletmelerde anketler yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Ari ve Onaylı işletme sahiplerinin %40’ının üniversite mezunu olduğu, ari olmayan işletme sahiplerinin %2,13’ünün üniversite mezunu olduğu saptanmıştır. Ari ve onaylı işletmelerin %67’si sahip oldukları hayvanların hastalık ve diğer problemlerini günlük kontrol ettirirken ari olmayan işletmelerin %3’ü günlük kontrol ettirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ari ve onaylı işletmelerin %40’ı buzağılara kolostrumu günde 3 kere verirken, ari olmayan işletmelerin %21’inin günde 3 defa kolostrum verdiği belirlenmiştir. Ari ve Onaylı işletmelerin %53’ünde anneye gebelikte aşı yapılırken, ari olmayan işletmelerin ise %17’sinde anneye gebelikte aşı yapıldığı saptanmıştır. Ari ve Onaylı işletmelerin %93’ünde hasta hayvanlar için karantina bölmesi varken, ari olmayan işletmelerin %13’ünde karantina bölmesi olduğu belirlenmiştir. Genel olarak ari olmayan işletmelerde yaşanan buzağı kayıplarının, ari ve onaylı işletmelerde yaşanan buzağı kayıplarına göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buzağı ölümlerini azaltmak için üreticilerin sağlık koruma uygulamalarına özen göstermesi, ahır koşullarını hayvan refahına göre düzenlemesi, hayvanların beslenme koşullarına gerekli önemi göstermesi, sürü yönetim uygulamalarını yerine getirmesi halinde buzağı ölüm oranlarının düşeceği belirlenmiştir.