Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

İnsanlar sağlıklı ve dengeli beslenmek için hayvansal proteine ihtiyaç duyarlar. Bu protein kaynakları arasında et, süt ve ürünleri oldukça önemlidir. Artan gıda talebinin karşılanması için hayvansal üretimin ve buna bağlı olarak da hayvansal verimin arttırılması büyük önem taşımaktadır. Tüm canlılar gibi yeryüzündeki sığırların da hayatta kalması sağlıklı buzağılara bağlıdır. Yetiştirilen ve hayvancılık sektörüne kazandırılan sağlıklı buzağılar, sığır çiftliklerinin ekonomik sürdürülebilirliği için kritik öneme sahiptir. Bu yeni doğan yavrular, çiftlik için sadece önemli bir gelir kaynağı değil, aynı zamanda insanların ihtiyaç duydukları proteinlerin kaynağıdırlar. Bu araştırmada, Konya ili Karapınar ilçesinde buzağı kayıpları konusundaki üretici davranışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma bölgesinde ari işletme sayısı 15 olup, bu işletmelerin 8’i onaylı işletme özelliği de gösterdiği için bu işletmelerde tam sayım yöntemiyle yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Ari olmayan 1877 işletmede ise tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre anket yapılacak işletme sayısı %99 güven aralığında ve %10 hata payı ile 47 olarak tespit edilmiş ve işletmelerde anketler yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Ari ve Onaylı işletme sahiplerinin %40’ının üniversite mezunu olduğu, ari olmayan işletme sahiplerinin %2,13’ünün üniversite mezunu olduğu saptanmıştır. Ari ve onaylı işletmelerin %67’si sahip oldukları hayvanların hastalık ve diğer problemlerini günlük kontrol ettirirken ari olmayan işletmelerin %3’ü günlük kontrol ettirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ari ve onaylı işletmelerin %40’ı buzağılara kolostrumu günde 3 kere verirken, ari olmayan işletmelerin %21’inin günde 3 defa kolostrum verdiği belirlenmiştir. Ari ve Onaylı işletmelerin %53’ünde anneye gebelikte aşı yapılırken, ari olmayan işletmelerin ise %17’sinde anneye gebelikte aşı yapıldığı saptanmıştır. Ari ve Onaylı işletmelerin %93’ünde hasta hayvanlar için karantina bölmesi varken, ari olmayan işletmelerin %13’ünde karantina bölmesi olduğu belirlenmiştir. Genel olarak ari olmayan işletmelerde yaşanan buzağı kayıplarının, ari ve onaylı işletmelerde yaşanan buzağı kayıplarına göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buzağı ölümlerini azaltmak için üreticilerin sağlık koruma uygulamalarına özen göstermesi, ahır koşullarını hayvan refahına göre düzenlemesi, hayvanların beslenme koşullarına gerekli önemi göstermesi, sürü yönetim uygulamalarını yerine getirmesi halinde buzağı ölüm oranlarının düşeceği belirlenmiştir.
In this study, it was aimed to examine the producer behaviors on calf losses in the Karapınar district of Konya province and the results were analyzed. The number of pure farms in the research region is 15, and since 8 of these enterprises also show the characteristics of approved enterprises, a face-to-face survey study was conducted in these enterprises with the full count method. Stratified random sampling method was used for 1877 non-pure farms. According to the stratified random sampling method, the number of enterprises to be surveyed was determined as 47 with a 99% confidence interval and 10% margin of error, and surveys were conducted in the enterprises. As a result of the research, it was determined that 40% of the pure and Certified farms owners had a bachelor's degree, and 2.13% of the non- pure business owners were undergraduates. It has been concluded that while 67% of the pure and approved farms have the diseases and other problems of their animals checked daily, 3% of the non-pure farms have them checked daily. It was determined that 40% of the pure and approved farms gave colostrum to the calves 3 times a day, while 21% of the non-pure farms gave colostrum 3 times a day. It was determined that while the mother was vaccinated during pregnancy in 53% of the pure and approved farms, the mother was vaccinated during pregnancy in 17% of the non-pure farms. While 93% of the pure and Approved farms have a quarantine compartment for sick animals, it has been determined that 13% of the non-pure farms have a quarantine compartment. In general, it was concluded that the calf losses experienced in non-pure farms were higher than the calf losses experienced in pure and approved farms. It has been determined that calf mortality rates will decrease if producers pay attention to health protection practices, arrange barn conditions according to animal welfare, pay attention to the nutritional conditions of animals, and fulfill herd management practices in order to reduce calf deaths.

Ari işletme, Buzağı Kayıpları, Buzağı Sağlığı, Onaylı İşletme, Approved Farm, Calf Deaths, Calf Health, Pure Farm

Kaplan, B., (2023). Buzağı Kayıpları Konusundaki Üretici Davranışlarının İncelenmesi: Konya İli Karapınar İlçesi Örneği. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.