Yazar "Kara, Muhammet Ali" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Faklı Devrelerde Bi?çi?len Korunganın Veri?m Potansi?yeli? ile Si?ndi?ri?lebi?li?rli?k Ve Enerji? Düzeyleri?ni?n in Vivo ve Vi?tro Yöntemlerle Beli?rlenmesi?(Selçuk Üniversitesi, 2005) Deniz, Suphi; Akdeniz, Hakkı; Avcı, Mehmet; Kara, Muhammet AliThe objective of this study was to determine the most proper harvesting stage for sainfoin harvested at five different maturities (budding, 25% blooming, 50% blooming, 100% blooming and seedling) using in vivo and in vitro digestibility Dry matter (DM), organic matter (OM), neutral detergant fiber (NDF), acid detergant fiber (ADF) and acid detergant fignin (ADL) contents of sainfoin increased but crude protein (CP) and ash contents decreased due to increased maturity (P<0.05) DM, OM CP, NDF, ADF and ADL concentrates were 11.65%, 17.39%, 23 49%, 28 96% and 30.59% 90 75%, 92 19%, 93.13%, 94.04% and 93 76%, 21.62%, 16.06% 12.35% 12.31% and 11,60 % 40 12%, 48.38% 52.31% 52 03% and 55.38%, 29.72%, 37 92%, 41.71%, 40.39% and 44 22%, 6.69%, 7.15%, 8.04% , 9 48% and 9.31% for 1. 2. 3. 4. and 5th harvesting stages, respectively (P<0.05) OM yield, in vitro OM digestibility (IVOMD). digestible. energy (DE) metabolizable energy (ME) net energy for lactation (NEL) levels of saintoin were 333.5 629.2, 815 2 11126 and 1020 9 kg/da. 71 15%, 63 94, 62 69%, 56 63% and 58.36% 13 13 11.80 11.57 10.45 and 10 77 MJ/kg DM: 10.76. 967, 9:48, 857 and 8.83 MJ/kg DM 6.79, 6.05 5.93 5.30 ve 5:48 MJ/kg DM for 1 2 3 4 and 5th harvesting stages, respectively (P<0.05) Coefficiencies of DM OM OP. NDF. ADF digestibilities determined in vivo were 69 95, 68 39%. 62 95% 61 60% and 58 85% 71.80%, 69 88%, 64.54% 62 34% and 59.61% 78.04% 76.63% 71 11%, 65 22% and 72 28%, 47.91%, 41.11%, 43.46 %, 42.38% and 40.18%, 46.78%, 36.28%, 37.18%, 36.92% and 33 84% for 1. 2. 3. 4 and 5th harvesting stages, respectively (P<0.05). DE, ME and NEL levels determined in vivo were 13.25, 12.89, 11.91, 11.50 and 11.00 MJ/kg DM: 10 86, 10.57, 9.76, 9 43 and 9.02 MJ/kg DM: 6.86, 6.66, 6.11, 5.89 and 5.61 MJ/kg DM Organic matter digestibilities and energy contents of samples were similar when in vitro and in vivo techniques were compared except for organic matter digestibilities at 2 and 4th harvesting stages. Even though IVOMD decreased, in vitro digestible OM yields increased with maturity because of increases in DM yields of saintoin with maturity. The highest in vitro digestible OM yield were observed at 3., 4., and 5th harvesting stages (50% blooming, 100% blooming and seedling). Similarly, the highest DE. ME and NEL values were observed at same harvesting stages (P<0.05).Öğe Farklı seviyelerde çinko ihtiva eden damızlık bıldırcın rasyonlarına bor ilavesinin etkileri(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013-10-31) Kara, Muhammet Ali; Bahtiyarca, YılmazDamızlık Japon bıldırcınlarında rasyon çinko (Zn) ve bor (B) seviyelerinin performans, üreme parametreleri, kabuk kalitesi, kemik mineralizasyonu ve biyomekanik özelliklerine etkisini tespit etmek için 28 günlük 5 periyot şeklinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada 3 ilave Zn seviyesi (0, 50 ve 100 mg Zn/kg, çinko klorür formunda) ve 5 ilave B seviyesinin (0, 30, 60, 120 ve 240 mg B/kg, borik asit formunda) oluşturduğu, her birinde 6 bıldırcının (erkek/dişi: ½) bulunduğu 15 muamele, 3x5 faktoriyel deneme planında 4 tekerrürlü olarak denenmiştir. Yedi haftalık yaşta toplam 360 adet bıldırcın batarya tipi kafeste yetiştirilmiş ve ince öğütülmüş formdaki rasyonlar ve su adlibitum olarak verilmiş ve sürekli aydınlatma yapılmıştır. Araştırmada, bıldırcınların nihai canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT), yumurta verimi (YV), yumurta ağırlığı ve kitlesi (YA, YK), yem değerlendirme katsayısı (YDK), yumurta yüzey alanı (YYA), kabuk oranı (%) ve mukavemeti (KO, KM), tibia ve femur külü (g ve %), tibia makro ve mikro mineral muhtevası, kemik çapı, et kalınlığı, kesit alanı, kemik kesme kuvveti, gerilmesi ve enerjisi, döllü yumurta oranı (%), çıkış gücü (%) ve civciv çıkış ağırlığı ölçüldü. Ana faktör olarak rasyon Zn seviyesinin ortalama nihai CA, CAA, YDK, döllü yumurta oranı, kemik çapı ve civcivlerin kuluçkadan çıkış ağırlığına etkisi önemli bulunmuş fakat ikinci ana faktör olan rasyon B seviyesi, ortalama nihai CA ve CAA, civciv çıkış ağırlığı hariç ölçülen parametrelere ait hiç bir ortalama değeri önemli olarak etkilememiştir. Bu çalışmada, tüm araştırma dönemi ortalama YA (P<0.01), YYA (P<0.05), KO (P<0.01), KM (P<0.05), tibia külü (g, %, P<0.05) femur külü (g ve %, P<0.01), femur Ca, P, Mg, K ve S muhtevası (P<0.01) ve Zn, B, Mn, Mo (P<0.01) ve Cu (P<0.05) seviyeleri, tibia kemiği kesit alanı, kesme kuvveti ve gerilmesi, kesme enerjisi (P<0.05), tüm araştırma dönemi döllü yumurta oranı ve çıkış gücü (sırasıyla, P<0.01 ve P<0.05). Bu parametreler üzerine ilave B?nin etkisi rasyondaki Zn seviyesine bağlı olarak değişiklik göstermiştir. Bu çalışma, rasyon Zn ve B seviyeleri arasında önemli interaksiyon olduğunu gösteren literatürdeki ilk çalışmadır. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, çıkış gücü, döllülük, kabuk kalitesi, kemik özellikleri