Yazar "Kara, Recep" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe The Effect of an Energy Drink And 35% Hydrogen Peroxide on Discoloration and Microhardness of Current Restorative Materials(Selçuk Üniversitesi, 2023 Aralık) Kara, RecepAim: This study aimed to evaluate the effect of 35% hydrogen peroxide and aerated energy drink on microhardness and discoloration of CAD/CAM hybrid blocks and contemporary composite resins. Materials and Methods: A total of sixty specimens, 15 specimens in disc shape (4x10 mm) from each test material, were produced (Tetric-NCeram=TNC, Estelite Sigma Quick=ESQ, Shofu HC=SH, and Vita Enamic=VE). Each group was divided into three subgroups, and the separated samples were subjected to 3 different treatments. One of the groups was kept in an aerated energy drink, while the other was kept in distilled water at 37°C. The other group was exposed to 35% hydrogen peroxide bleaching gel. Color changes and microhardness of the samples were measured before and after application. Data were analyzed with Mann-Whitney-U, Wilcoxon rank-sum test, one-way ANOVA, and post hoc test (p>0.05). Results: No change in the microhardness of the test material groups (p>0.05). The higher discoloration was found in the hydrogen peroxide-exposed subgroup of the ESQ group (4.75±0.88), while the lowest discoloration was found in the VE hydrogen peroxide group (0.37±0.22). Conclusion: Within the limits of this study, there was no change in the microhardness of the hybrid blocks and nanocomposites when the energy drink, hydrogen peroxide, and distilled water-treated samples were compared. However, energy drinks or hydrogen peroxide can cause discoloration of current restoration materials.Öğe Identification of Enterobacteriaceae and Staphylococcaceae at Turkish sucuk(Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, 2013) Gökmen, Mukadderat; Kara, Recep; Akkaya, Levent; Gök, VeliAmaç: Bu çalışmada, Afyonkarahisar’da beş farklı işletmede üretilen Türk sucuğu örneklerinde Enterobacteriaceae ve Staphylococcaceae familyalarına ait türlerin identifikasyonu yapıldı. Gereç ve Yöntem: Materyal olarak Afyonkarahisar'ın beş farklı bölgesinde üretilen Türk fermente sucukları kullanıldı. Enterobacteriaceae sayımı için Violet Red Bile Glucose Agar ve (ISO 21528-2 2004), Staphylococcaceae sayımı için Baird Parker Agar (FDA BAM 2001) kullanıldı. Enterobacteriaceae tür düzeyinde API-20E test kiti (bioMérieux Inc API- 20 E 2006) ile Staphylococcaceae tür düzeyinde API-Staph test kiti (bioMérieux Inc API-Staph 2009) ile identifikasyonu yapıldı. Bulgular: Türk sucuklarında Staphylococcaceae ve Enterobacteriaceae türlerinin izolasyon ve idetifikasyonu yapıldı. Araştırmada 90 Staphylococcus izolatı Türk sucuklarından izole edildi. İzole edilen Staphylococcaceae izolatları S. aureus (%12.94), S. epidermidis (%15.29), S. simulans (%12.94) ve S. carnosus (%11.76) olarak identifiye edildi. İzole edilen Enterobacteriaceae izolatları ise Citrobacter diversus (%5.96), Enterobacter sazazaki (%11.91), Enterobacter gergoviae (%17.87), Klepsiella ozaerae (%6.38), Salmonella arizonae (%6.38), Salmonella spp (%8.94), Escherichia coli (%8.94), Serratia marcescens (%6.81), Serratia liquefaciens (%6.38) ve Yersinia enterocolitica (%4.26) olarak identifiye edildi. Öneri: Türk sucuklarında Staphylococcaceae familyasına ait starter kültür olarak kullanılabilecek S. simulans ilk defa tespit edilmiştir. Ayrıca Türk sucuklarında tespit edilen Staphylococcaceae ve Enterobacteriaceae familyasına ait patojen bakteri türlerinin gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından risk taşıdığını göstermektedir.