Yazar "Oflaz, Fadime" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Konya Beyhekim Devlet Hastanesinde Görev Yapan Sağlık Personelinin Kendini İşe Kaptırma Durumlarının Belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi, 2016) Özata, Musa; Bebe, Çetin; Oflaz, Fadime; Durukan, EnginBu çalışmanın amacı Konya Beyhekim Devlet Hastanesinde görev yapan sağlık personelinin kendini işe kaptırma durumlarının belirlenmesidir. Tanımlayıcı nitelikte olan çalışma 2015 yılında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada araştırmaya katılmayı kabul eden 190 sağlık çalışanına anket uygulanmıştır. Verilerin toplanmasında Bakker (2008) tarafından geliştirilen “Kendini İşe Kaptırma Ölçeği” (Work Related Flow Scale) kullanılmıştır. Toplanan veriler üzerinde tanımlayıcı istatistikler yapılmıştır. Ayrıca Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis Varyans Analizi yöntemleri kullanılarak ölçek puanlarının sosyo-demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediği test edilmiştir. Çalışma sonucunda sağlık personelinin kendini işe kaptırma seviyelerinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır.Öğe Konya il merkezindeki hastanelerde mutfak personelinin ellerinin mikrobiyolojik florası üzerine bir araştırma(Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2008) Oflaz, Fadime; Doğruer, YusufBu çalışma Konya il merkezindeki 6 hastanenin mutfak personelinden numune alınarak yapılmıştır. Toplam 72 personelden steril ringer solüsyonu ile steril poşetlerin içine yıkama suretiyle numune alınmıştır numuneler eldivenli ve eldivensiz yıkanmış, eldivenli ve eldivensiz yıkanmamış olarak 4 şekilde alınmıştır. Numuneler E.coli, S.aureus, koliform bakterisi, Salmonella ve toplam mezofilik bakteri yönünden incelendi. Koliform bakteriler hastane personelinin el florasında ortalama 3,703 kob/log10 olarak saptanmıştır. E.coli bakterisi ortalama 3,391 kob/log10 olarak saptanmıştır. Hastane personelinin el florasında toplam mezofilik aerobik mikroorganizma sayısı ortalama 4,165 kob/log10 olarak tespit edilmistir. Maya ve küf sayısı ortalama 1,790 kob/log10 olarak belirlenmiştir. Hastane personelinin el florasında Staphylococcus aureus bakteri sayısı ortalama 3,554 kob/log10 olarak tespit edilmistir. Sonuç olarak incelenen hastanelerdeki mutfak personelinin ellerinden alınan örneklerin kontaminasyon kaynağı olduğu tespit edildi. Hastane mutfaklarının hijyenik kalitesini etkileyen personel ellerinin hijyeninin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, hastane mutfak personelinin hijyen konusunda eğitimsiz olduğu ve kisisel hijyen konusunda eğitilmeleri gerektiği ortaya çıkmıştır. Personelin sağlık kontrolünden düzenli aralıklarla geçmesi besin zehirlenmelerine neden olan mikroorganizmalar ve kontaminasyonlarla ilgili olarak düzenli aralıklarla eğitilmeleri gerekir.