Yazar "Osman, Hassan Mohamud" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Mısır Endüstrisi Yan Ürünlerinin İn Vitro Rumen Fermentasyon Özelliklerinin Belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022) Osman, Hassan Mohamud; Arık, Huzur DeryaGünümüzde kaba ve konsantre yem fiyatlarındaki artışlar, hayvan yetiştiricilerini ve yem sektörünü alternatif yem hammaddesi aramaya yöneltmektedir. İşletme giderlerinin %70-80 kadar büyük bir oranını yem giderlerinin oluşturduğu günümüzde hammadde fiyatlarındaki artış hayvancılığın yapılmasını imkansız bir hale getirmektedir. Ruminantların selüloz ve hemiselüloz içeriği yüksek fakat yem değeri daha düşük hammaddeleri tüketebilmeleri ve yüksek kaliteli hayvansal ürüne dönüştürebilmeleri bitkisel ve endüstriyel atıkların ruminant beslenmesinde kullanılmasını mümkün hale getirmiştir. Ruminantların rasyonlarına bitkisel atıklar, endüstriyel yan ürünleri ve kalıntıların dahil edilmesi, onların verimliliğini devam ettirebilir ve beslenmelerini ekonomik hale getirebilir. Dünya genelinde hayvancılık üretiminde sürdürülebilirlik, yerel olarak mevcut yemlerin ve tarımsal-endüstriyel yan ürünlerin araştırılmasını ve kullanılmasını gerektirir. Yapılan bu tez çalışma ile, mısırdan endüstri yan ürünü olarak elde edilen mısır kepeği, mısır glüteni ve DDGS’in in vitro Rumen ortamındaki fermentasyon özellikleri belirlenerek ruminantlarda kullanılabilirliği ile ilgili daha detaylı ve net bilgiler sunulmuştur.