Yazar "Parlat, Sinan Sefa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 12 / 12
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Alternatif protein kaynağı olarak soya küspesi yerine kullanılan haşhaş (Papaver somniferum L.) tohumu küspesinin Japon bıldırcınlarında performans ve karkas özelliklerine etkisi(2004) Yıldız, Alp Önder; Olgun, Osman; Cufadar, Yusuf; Parlat, Sinan SefaBu çalışma, soya küspesine alternatif bir protein kaynağı olarak farklı seviyelerde haşhaş tohumu küspesi (HTK) içeren rasyonların Japon bıldırcınlarında canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma katsayısı ve karkas özelliklerine etkisini saptamak için yapılmıştır. Toplam olarak 400 adet, bir günlük yaşta, bıldırcın civcivi her birinde 80'er adet olmak üzere 5 muamele grubuna ayrılmıştır. Araştırma, her birinde 10'ar adet bıldırcın civcivi olmak üzere, 8 tekerrürlü 40 alt grupta yürütülmüştür. Denemede, % 24 ham protein, 3000 kkal ME/kg ve % 40 soya küspesi içeren kontrol rasyonundaki (A) soya küspesi yerine % 0, 5, 10, 15 ve 20 seviyelerinde HTK kullanılarak hazırlanan rasyonlar (A, B, C, D ve E) 35 gün boyunca ad libitum yedirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, rasyon HTK seviyeleri grupların canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve yem tüketimlerini etkilememiştir. Ancak, yemden yararlanma katsayısı bakımından 0-35. günlerde gruplar arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur (P0.05). Keza, karkas randımanı, karaciğer ve kalp ağırlıkları rasyon HTK seviyesinden etkilenmezken, gruplara ait karkas ağırlıkları arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur (PO.05). Deneme bulgularından, bıldırcın rasyonlarında soya küspesi yerine % 20'ye kadar HTK kullanımının uygun olabileceği söylenebilir.Öğe An Econometric Approach for Prediction of Optimal Broiler Production Cycle by Coefficient of Economic Efficiency(Garuda Scientific Publications, 2003) Oğuz, Cennet; Parlat, Sinan SefaOptimum production period was estimated econometrically by coefficient of economic efficiency (CEE) for broilers in Turkey's economic conditions, using total marginal income (TMI), total marginal cost (TMC), total marginal net income (TMNI), marginal chick cost (MC) and CEE as basic data. Mathematical function between production period and CFSE, was calculated. Optimum production period was predicted by using derivatived function between production period and CEE. Probable maximum CEE value per chick during production period was estimated by solving for f(x) function of calculated optimal production time via the derivatived function. Total CEE value per chick was estimated by integration of calculated Mathematical function.Öğe An Econometric Approach to Prediction of Optimal Broiler Production Cycle Using the Coefficient of Economic Efficiency(Kielanowski Inst Animal Physiology Nutrition, 2003) Oğuz, Cennet; Parlat, Sinan SefaThe present paper uses mathematical methods and presently available statistical techniques to economically characterize broiler meat production under the economic conditions of Turkey. State-of-the-art econometric modelling and classic methods used currently for regulatory decision-making in the world are described. Based on this evaluation, needs for future research are defined. It is concluded from our work that mathematical modelling of the economically optimal production time using the coefficient of economic efficiency would improve economic profitability. The classical method of economic optimization in animal production is not suitable for all kinds of economic assessments. A range of different approaches is necessary so that the method used is the most appropriate for the data available and for the economic risk characterization issue. In the present study, the basic data used for evaluation were: total marginal income, total marginal food plus cumulative chicken cost, total marginal net income, marginal food conversion ratio cost plus marginal chicken cost, and the coefficient of economic efficiency. After the mathematical function between production period and coefficient of economic efficiency was calculated, the optimum production period was predicted. Then, the total coefficient of economic efficiency was estimated by integration of the calculated mathematical function.Öğe Effects of Dietary Addition of Live Yeast (Saccharomyces Cerevisiae) on Hatching Traits, Testis and Ovary Weights of Japanese Quail (Coturnix Coturnix Japonica) in Aflatoxicosis(Eugen Ulmer Gmbh Co , 2003) Yıldırım, İskender; Parlat, Sinan SefaAlthough the effects of aflatoxin on animal performance have been well established in previous studies, there is no report on the relationship among aflatoxin, Sacchoromyces cerevisiae and hatching traits in poultry species. The current study used quail to test the hypothesis that Saccharomyces cerevisiae (a form of yeast) in diets contaminated with Aflatoxin will improve hatching traits. Forty 49 day-old unvaccinated adult Japanese quails (five male and ten female for each group of fifteen) were used to test at present study. Four diets were prepared: 1) Control (CONT) - basal diet; 2) AF - basal diet plus 5 mg total of AF kg(-1) diet; 3) SC - basal diet plus 2 g Saccharomyces cerevisiae kg(-1) diet; 4) AF + SC - basal diet plus 5 mg total of AF plus 2 g Saccharomyces cerevisiae kg(-1) diet. The results showed that the conductance, conductance constant, hatchability, fertility, late embryonic mortality, ovary weight and testis weight were improved by using Saccharomyces cerevisiae in diet contaminated with AF.Öğe Effects of Dietary Fats or Oils Supplementations on Fatty Acid Composition of Yolk of Brown Eggs(ASIAN JOURNAL OF CHEMISTRY, 2010) Parlat, Sinan Sefa; Çitil, Özcan Barış; Yıldırım, İskenderIn this study, 140 ATAK-S brown egg layers were used. They were divided into 7 groups, each including 20 hens. The diets of the groups were 3 % soybean oil, sunflower oil, corn oil, palm oil, sufflower oil, sheep's tallow fat and sheep's fail fat, respectively. The fatty acid compositions of brown egg yolk were determined using gas chromatography. Twenty seven different fatty acids were determinated in the compositions of brown egg yolk. At the end of experiment, while the lowest total polyunsaturated fatty acid (PUFA) level was found in sunflower oil group's egg yolk, the highest level was found in sheep's tail fat groups. It was shown that the fatty acid profile played an important role on fatty acid composition of egg yolks. Supplemental soybean oil increased the concentration of omega-3 of egg yolk (2.14 %).Öğe The effects of dietary flaxseed oil supplementations on fatty acids composition of the yolks in quail (coturnix coturnix japonica) eggs(KAFKAS UNIV, VETERINER FAKULTESI DERGISI, 2011) Citil, Ozcan Baris; Yildirim, Iskender; Parlat, Sinan SefaThis experiment was carried out to determine effects of Japanese quail diets which is supplemented with different levels of omega-3 fatty acids compositions in yolk. In this study, one hundred-twenty laying quails at 10 weeks of age (Coturnix coturnix japonica) were used. They were divided into 4 tretament groups, each group included 30 quails. The diets in treatment groups contained different levels of flaxseed oil 0, 1.0, 2.0, and 3.0%, respectively. At the end of the experiment lasted for 21 days, 7 eggs taken from each group were subjected to analysis. The fatty acid compositions of egg yolks were determined by gas chromatography. Twenty seven different fatty acid components were determinated in the compositions of quail egg yolks. No differences were found in oil content among the groups. The increased ingestion of linolenic acid in diet reduced the formation of arachidonic acid in egg yolks of the treatment groups. The omega-3 fatty acid levels were higher in all treatment groups than that of control group. Supplemental flaxseed oil at the level of 3% increased the concentration of omega-3 in egg yolk. At the end of the experiment, the omega-3/omega-6 ratio increased from 0.05 (control) to 0.18 (3.0%). It was observed that when flaxseed oil amounts was increased in quail rations, omega-3 fatty acid amounts in egg yolk was improved.Öğe Farklı seviyelerde organik krom içeren rasyonların japon bıldırcınlarında performans ve bazı serum parametrelerine etkisi(2004) Yıldız, Alp Önder; Parlat, Sinan Sefa; Yazgan, OktayBu çalışma, Japon bıldırcını rasyonlarma farklı seviyelerde ilave edilen organik krom picolinat (CrPic)'un canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma katsayısı ve serum Cr, glukoz, insulin ve kolesterol konsantrasyonlarına etkisini tespit etmek için yapılmıştır. Toplam 500 Japon bıldırcını, her birinde 100 adet olmak üzere 5 deneme grubuna ayrılmıştır. Mısır-soya küspesine dayalı, 995.25 ppb Cr içeren, kontrol rasyonuna 0, 250, 500, 750 ve 1000 ppb seviyesinde CrPic ilave edilerek hazırlanan rasyonlar 35 gün boyunca ad libitum olarak yedirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, rasyon Cr seviyesinin artışıyla yem tüketimi etkilenmeksizin bıldırcınların canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma katsayıları iyileşmiştir (P0.05). Ayrıca, rasyon Cr seviyesinin artışına bağlı olarak serum Cr ve insulin konsantrasyonu artarken serum glukoz ve kolesterol konsantrasyonu azalmıştır (P0.05). Sonuç olarak, en iyi sonucun 1000 ppb seviyesinde Cr ilave edilen grupta gerçekleştiğini ve maksimum performans için Japon bıldırcını rasyonlarma Cr kaynağı olarak CrPic'ın ilave edilebileceği söylenebilir.Öğe Japon bıldırcınlarında deneysel aflatoksikozis üzerine sodyum-bentonit ilavesinin etkisi(2004) Yıldız, Alp Önder; Parlat, Sinan Sefa; Olgun, Osman; Cufadar, YusufBu çalışma, Japon bıldırcınlarında aflatoksikozis üzerine sodyum bentonit (NaB)'in etkisi araştırmak için yürütülmüştür. Toplam, 10 günlük yaşta, 120 Japon bıldırcını, her birinde 30 adet olmak üzere 4 deneme grubuna rastgele dağıtılmıştır. Her bir grup her birinde 3 adet bıldırcın olmak üzere 10 alt gruba ayrılmıştır. Mısır-soya küspesine dayalı aflatoksin (AF) içermeyen temel rasyon kontrol rasyonu olarak kullanılmıştır. Buna göre: I) Kontrol (K): temel rasyon; II) K2.5 mg/kg AF; III) K % 1 NaB; IV) K2.5 mg/kg AF% 1 NaB şeklinde hazırlanan 4 farklı deneme rasyonu 35 gün süreyle deneme gruplarına ad libitum yedirilmiştir. Performans parametreleri haftalık olarak belirlenmiştir. Deneme sonunda, sadece AF içeren rasyonları tüketen bıldırcınlarda canlı ağırlık artışı ve yem tüketimi önemli derecede azalmıştır. Fakat, AF içeren rasyonlara NaB ilavesiyle AF'den dolayı azalan canlı ağırlık artışı ve yem tüketimi önemli derecede artmıştır. Aflatoksin içeren rasyonla beslenen bıldırcınlar canlı ağırlık artışındaki kümülatif azalış % 14.6 iken, AF içeren rasyona NaB ilavesiyle bu azalma sadece % 5.5 olmuş, benzer şekilde yem tüketimindeki kümülatif azalış AF içeren rasyonu tüketen grupta % 17.8 olurken, AF içeren rasyona NaB ilavesiyle bu azalış sadece % 1 olmuştur. Sadece AF içeren rasyonu tüketen bıldırcınların yemden yararlanma katsayıları diğer gruplardan daha düşük olmuştur. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, Japon bıldırcınlarında AF'den kaynaklanan olumsuz etkilerin önlenmesinde NaB'in etkili olabileceği söylenebilir.Öğe Konya Bölgesindeki Marketlerde Satılan Farklı Ticari Çiçek Ballarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine Uygunluğunun Araştırılması(Selçuk Üniversitesi, 2017 Aralık) Çiftçi, Murat; Parlat, Sinan SefaBu çalışmada Konya bölgesindeki marketlerde satışa sunulan farklı firmalara ait çiçekballarının bazı kimyasal özelliklerinin Türk Gıda Kodeksi-Bal Tebliğine uygunluğukıyaslaması yapılmıştır. Bu amaçla marketlerde satışa sunulan 5 farklı firmaya ait çiçekballarında pH, nem, asitlik, diastaz sayısı, prolin, HMF, sakkaroz, fruktoz/glukoz oranı,fruktoz + glukoz oranı, Balda protein ve ham bal delta C13 değerleri arasındaki fark, C4şekerler oranı analizleri yapılmıştır. Sonuçların Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygunolup olmadığı ve diğer örneklerle benzerlik gösterip göstermediği kontrol edilmiştir.Tüm örnekler marketlerden satın alınarak analizler yapılıncaya kadar karanlıkta odasıcaklığında depolanmıştır. Firmalara ait bal örneklerinin sırasıyla pH değerleri; 4.20,3.91, 4.00, 4.37, 3.94, nem değerleri (%); 17.13, 16.55, 15.48, 16.48, 17.63, asitlikdeğerleri (meq/kg); 25.75, 22.78, 22.39, 34.06, 20.27, diastaz sayıları; 12.86, 13.02,14.22, 22.45, 13.46, prolin miktarları (mg/kg); 597.55, 515.17, 581.23, 699.05, 487.81,HMF içerikleri (mg/kg); 4.17, 17.12, 13.06, 6.75, 23.75 olarak tespit edilmiş, ancaksakkaroz miktarları (%); tespit edilememiştir. Sırasıyla fruktoz/glukoz oranı; 1.06, 1.09,1.09, 1.19, 1.09, fruktoz + glukoz oranı (%); 70.39, 73.39, 73.52, 65.20, 70.30, Baldaprotein ve ham bal delta C13 değerleri arasındaki fark; -0.55, -0.28, 0.25, 1.95, 0.13, C4şeker oranı (%); 3.53, 1.93, 0.00, 0.00, 0.00 olarak bulunmuştur. Araştırmada kullanılanfirmalara ait bal örnekleri arasında (P<0.01) önemli farklar olmasına rağmen Türk GıdaKodeksi-Bal Tebliğine uygun bulunmuştur.Öğe A Mathematical Model for Estimation of Optimum Broiler Production Period Under the Economic Conditions of Turkey(Indian Counc Agricultural Res, 2003) Oğuz, Cennet; Parlat, Sinan Sefa[Abstract not Available]Öğe Selenyum içeriği yüksek broyler rasyonlarına farklı seviyelerde ilave edilen e vitaminin performans ve bazı dokulardaki selenyum konsantrasyonuna etkisi(2004) Yıldız, Alp Önder; Cufadar, Yusuf; Olgun, Osman; Parlat, Sinan SefaBu çalışma, yüksek seviyede Selenyum (Se) içeren broyler rasyonlarına farklı seviyelerde ilave edilen E vitaminin canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT), yemden yararlanma katsayısı (YYK), karkas karakterleri ile serum, karaciğer ve pankreas dokularındaki selenyum konsantrasyonlarına etkisini belirlemek için yapılmıştır. Toplam olarak 360 adet, günlük yaştaki Ross-208 broyler civcivi, her birinde 30'ar adet olmak üzere 4 farklı gruba ayrılmıştır. Bu çalışmada, % 21 ham protein (HP), 3006 kkal ME/kg ve 0.13 mg/kg Se içeren broyler civciv (0-3 hafta) ve % 19 HP, 3196 kkal ME/kg ve 0.12 mg/kg Se içeren broyler piliç (4-6 hafta) rasyonları kullanılmıştır. Broyler civciv ve piliç rasyonlarına ilave edilen seleno-metiyonin (0.50 mg/kg Se) ve Vit E (0, 200 ve 400 IU/kg) kombinasyonlarından oluşan 4 farklı rasyon ile 42 gün boyunca ad libitum olarak yemlenmiştir. Deneme bulguları, yüksek seviyede Se içeren rasyonlarda Vit E seviyesinin artışına bağlı olarak performansta önemli gelişmeler olduğunu göstermiştir.Öğe Yüksek Protein Içerikli Rasyonlara Treonin Katkısının Yumurtlayan Japon Bıldırcınlarının (Coturnis Coturnix Japonica) Performans Özelliklerine Etkisi(2003) Parlat, Sinan Sefa; Yıldız, Alp Önder; Yazgan, OktayMevcut çalışma, yüksek seviyede ham protein içeren rasyonlara, farklı seviyelerde eksojen treonin katkısının, yumurtlayan genç Japon bıldırcınlarının performans özelliklerine etkisini saptamak için yapılmıştır. Kuşlar, 3000 kkal/kg ME, % 24 HP, % 1.25 lisin, % 0.55 metiyonin ve sırasıyla % 0.90 (I.grup), % 1.00 (II.grup) ve % 1.10 (III.grup) treonin içeren rasyonlarla 70 gün yenilenmişlerdir. Yumurta verimi ve yumurta ağırlıkları bakımından gruplar arasında gözlemlenen farklılıklar önemli olup (P0.05), treonin katkısı diğe'r performans ölçütlerini etkilememiştir. Deneme sonu itibariyle, değinilen özellikteki rasyonlar için, eksojen treonin kullanımının gereksiz olduğu söylenebilir.