Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Savran, Habibe Melinhan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Hasat sonrası melatonin ve yenilebilir film kaplama uygulamalarının taze kesilmiş brokolilerde muhafaza süresi ve kaliteye etkileri
    (Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2025) Savran, Habibe Melinhan; Küçükbasmacı Sabır, Ferhan
    Brassica oleracea türüne ait olan brokoli, geniş çiçekli başları sebze olarak yenen lahana ailesinden bir bitkidir. Büyük çiçek başları vardır bu başlar çoğunlukla yeşil renkli ve kalın yapıdadır. Brokoli diyet lifi ve triptofan gibi proteinler açısından oldukça zengindir. Soğukta muhafaza yöntemi ürünün raf ömrünü uzatmak ve kalitesini korumak için kullanılmaktadır. Hasat sonrası ve depolama süresince meyve ve sebzelerde farklı yenilebilir film kaplı uygulamalar kullanılmaktadır. Sodyum aljinat kahverengi su yosunları, doğal veya bakteriyel kaynaklardan elde edilebilen bir polisakkarit çeşididir. Kitosan yengeç, karides veya midye gibi bazı deniz kabuklularının ana bileşenidir. Kitinin pek çok türevi olmasına rağmen en önemlisi kitosandır. Melatonin hormonu bitkilerde, hayvanlarda, mikro organizmalarda bulunmaktadır. Bitkilerde hasat sonrası melatonin uygulaması ürünlerde yaşlanmayı geciktirir ve raf ömrünü uzatmaktadır. 'Marathon F1' brokoli çeşidi ticari olgunlukta hasat edilerek uygun koşullarda Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait laboratuvara getirilmiştir. Laboratuvarda hasar görmemiş, büyüklük ve renk bakımından homojen özellikteki taçlar seçilerek saf su ile yıkanarak kuruması için oda koşullarında bekletilmiştir. Kuruyan brokolilerde gövde ve taçlarda bulunan yapraklar temizlenmiştir. Taç kısımları gövde ile birlikte yaklaşık 10-15 cm olacak şekilde kesilerek taze kesilmiş ürün olarak hazırlanmıştır. Hazırlanan brokoli taçları uygulamalar yapılmak üzere 6 gruba ayrılmıştır. İlk gruba ait örnekler hiçbir uygulama yapılmadan kontrol olarak değerlendirilmiştir. İkinci grup örneklere melatonin uygulaması yapılmıştır. Yapılan ön çalışmalar sonucu 100 µM olarak uygulanan melatonin çözeltisine batırılan brokoli floretleri bir süre oda koşullarında tutularak kuruması sağlanmıştır. Üçüncü grup brokolilere %1 Kitosan uygulaması yapılmıştır. Bu amaçla hazırlanan çözeltiye taçlar 5 dakika süreyle batırılarak üzerinde ki su uzaklaşana kadar oda koşullarında kurutma işlemi yapılmıştır. Dördüncü grup brokolilere %1 S. Aljinat uygulaması yapılmıştır. 10 g S. Aljinat 70 °C sıcaklıktaki saf su içerisinde çözündürüldükten sonra plastikleştirici olarak %2 gliserol eklenmiş ve soğutularak uygulama yapılmıştır. Beşinci grup brokolilere 100 µM Melatonin+%1 Kitosan çözeltileri birlikte uygulanmıştır. Altıncı grup brokolilere ise 100 µM Melatonin+%1 S. Aljinat çözeltileri birlikte uygulanmıştır. Hasat sonrası melatonin ve yenilebilir film kaplama uygulamalarının taze kesilmiş brokolilerde muhafaza süresi ve kaliteye etkileri incelendiğinde mel+aljinat uygulamasının ağırlık kaybı, gövde sertliği, taç rengi, askorbik asit miktarı, toplam antioksidan aktivite, klorofil değeri ve titre edilebilir asitlik değerlerindeki azalışın geciktirilmesinde olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca görsel kalitenin korunması, ağırlık kaybı ve SÇKM değerlerindeki artışın yavaşlatılmasında da etkili olduğu gözlenmiştir.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim