Yazar "Tosun, Fatih" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Salebin yoğurdun depolama stabilitesi üzerine etkisi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007-02-09) Tosun, Fatih; Ayar, AhmetBu çalışma salebin yoğurdun depolama stabilitesi üzerine etkisini belirlemek, süttozu ve peyniraltı suyu tozu ile etkileşimini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla yoğurt sütüne %0.1, 0.3 ve 0.5 salep, %3 süttozu ve %3 peyniraltı suyu tozu ilave edilmiştir.Yoğurt örnekleri yaklaşık +4 0C'de 21 gün süreyle depolanmış 1., 7., 14. ve 21. günlerde kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Analizler sonucunda kurumadde, yağ, protein ve asitlik değerleri salep ve süttozu karışımı katkılı yoğurt örneklerinde; kül peyniraltı suyu tozu ve salep karışımı katkılı örnekte yüksek çıkmıştır. Süttozu, salep ve peyniraltı suyu tozu ilave edilmiş örnekler genel olarak kontrol örneğinden daha yüksek oranda Ca, Na, K, P, Mg ve Zn miktarına sahip olmuştur. Depolama süresince tüm örneklerde mikroorganizma sayısının arttığı tespit edilmiştir. Duyusal yönden salep ve süttozu karışımından oluşan örnekler daha çok beğenilmiş. Salep ve süttozu karışımı ilaveli yoğurtların viskozite ve su tutma kapasitesinin diğer örneklere göre daha yüksek olduğu görülmüştür.