Yazar "Tufan, Mustafa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Güney Karaman (Karakoyun), Kangal-Akkaraman ve Akkaraman Kuzularının Farklı Kesim Ağırlıklarında Besi Performansları(Scientific Technical Research Council Turkey, 2001) Tufan, Mustafa; Akmaz, AliBu araştırma Güney Karaman, Kangal-Akkaraman ve Akkaraman kuzularının; sütten kesimden sonra farklı kesim ağırlıklarında (30, 35 ve 40 kg), besi performansını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 2.5-3 aylık yaşta ve ortalama 23 kg canlı ağırlıkta sütten kesilmiş, her genotip grubunda 20 şer baş olmak üzere toplam 60 baş erkek kuzu kullanılmıştır. Kuzular besi başlangıcından besi sonuna kadar sınırlı miktarda buğday samanı (100g/baş/gün) ve ad libitum konsantre yenle beslenmişlerdir. Kuzularda besi başlangıcından 30, 35 ve 40 kg canlı ağırlığa ulaşana kadar sırası ile, günlük canlı ağırlık artışları, Güney Karaman grubunda 270.90, 275.42 ve 278.12 g. Kangal-Akkaraman grubunda 264.15, 285.66 ve 310.16 g: Akkaraman grubunda ise 271.00, 255.57 ve 257.85 g olmuştur. Aynı sıra ile ve aynı genotip gruplarında, beside geçen süre: 26.75, 45.85 ve 67.75 gün: 20.40, 36.33 ve 49.83 gün; 24.95, 48.28 ve 67.57 gün; yemden yararlanma değerleri ise konsantre yen ve saman için 3.970 ve 0.181, 4.295 ve 0.194, 4.709 ve 0.204 kg; 4.406 ve 0.252, 4.531 ve 0.234, 4.439 ve 0.229 kg; 4.465 ve 0.213, 5.043 ve 0.206, 5.186 ve 0.195 kg bulunmuştur.Öğe Güney Karaman (Karakoyun), Kangal-Akkaraman ve Akkaraman Kuzularının Farklı Kesim Ağırlıklarında Besi Performansları(2001) Tufan, Mustafa; Akmaz, AliBu araştırma Güney Karaman, Kangal-Akkaraman ve Akkaraman kuzularının, sütten kesimden sonra farklı kesim ağırlıklarında (30, 35 ve 40 kg), besi performanısını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 2.5-3 aylık yaşta ve ortalama 23 kg canlı ağırlıkta sütten kesilmiş, her genotip grubunda 20'şer baş olmak üzere toplam 60 baş erkek kuzu kullanılmıştır. Kuzular besi başlangıcından besi sonuna kadar sınırlı miktarda buğday samanı (100g/baş/gün) ve ad libitum konsantre yemle beslenmişlerdir. Kuzularda besi başlangıcından 30, 35 ve 40 kg canlı ağırlığa ulaşana kadar sırası ile, günlük canlı ağırlık artışları, Güney Karaman grubunda 270.90, 275.42 ve 278.12 g. Kangal-Akkaraman grubunda 264.15, 285.66 ve 310.16 g: Akkaraman grubunda ise 271.00, 255.57 ve 257.85 g olmuştur. Aynı sıra ile ve aynı genotip gruplarında, beside geçen süre; 26.75, 45.85 ve 67.75 gün, 20.40, 36.33 ve 49.83 gün; 24.95, 48.28 ve 67.57 gün, yemden yararlanma değerleri ise konsantre yem ve saman için 3.970 ve 0.181, 4.295 ve 0.194, 4.709 ve 0.204 kg; 4.406 ve 0.252, 4.531 ve 0.234, 4.439 ve 0.229 kg: 4.465 ve 0.213, 5.043 ve 0.206, 5.186 ve 0.195 kg bulunmuştur.Öğe Güney Karaman (Karakoyun), Kangal-Akkaraman ve Akkaraman Kuzularının Farklı Kesim Ağırlıklarında Besi Performansları(2001) Tufan, Mustafa; Akmaz, AliIn this research, the fattening performance of Güney Karaman, Kangal-Akkaraman and Akkaraman ram lambs slaughtered at different (30,35 and 40 kg)live weights was determined. The material of the research consisted of 20 ram lambs at 2.5 to 3 months of age with the average body live weight of 23 kg for each group (total 60 ram lambs).During the experiments the lambs were fed with the concentrates ad libitum and restricted wheat hay (100 g/head/day). Daily weight gains for reaching 30, 35 and 40 kg body live weight were found to be 270.90, 275.42 and 278.12 g for Güney Karaman, 264.15, 285.66 and 310.16 g for Kangal-Akkaraman,and 271.00, 255.57 and 257.85 g for Akkaraman respectively.The periods for reaching 30,35 and 40 kg body live weight were found to be 26.75, 45.85 and 67.75 days,20.40, 36.33 and 49.83 days,24.95,48.28 and 67.57 days, the amounts of concentrates and hay consumed per kg of live weight gain 3.970 and 0.181, 4.295 and 0.194, 4.709 and 0.204 kg; 4.406 and 0.252, 4.531 and 0.234, 4.439 and 0.229 kg; 4.465 and 0.213, 5.043 and 0.206, 5.186 and 0.195 kg respectively.Öğe Güney Karaman (Karakoyun), Kangal-Akkaraman ve Akkaraman Kuzularının Farklı Kesim Ağırlıklarında Kesim ve Karkas Özellikleri(2001) Tufan, Mustafa; Akman, AliThis study was carried out to investigate the slaughter and carcass traits of Güney Karaman, Kangal-Akkaraman and Akkaraman ram lambs at slaughter weights of 30, 35 and 40 kg. In this study, 6 ram lambs were used for each slaughter weight and genotype group (a total of 54 ram lambs). The lambs were slaughtered when they reached the slaughter weights mentioned above. All the carcasses were divided into five cuts, namely leg, shoulder, back, loin and others. In order to determine the carcass composition, the left halves of the carcass cuts were dissected. At the 30 kg slaughter weight, the carcass weight, dressing percentage, and the ratios of meat, fat, bone, leg, shoulder, back, loin and other weights in the carcass were found to be 14.03 kg, 46.69, 46.80, 16.58, 17.78, 30.04, 15.59, 7.75, 7.35 and 22.01 % respectively in the Güney Karaman lambs; 13.68 kg, 45.60, 52.23, 14.34, 19.62, 33.04, 16.89, 7.62, 7.35 and 22.43 % in the Kangal-Akkaraman lambs; and 13.68 kg, 45.60, 49.46, 16.49, 17.53, 31.76, 15.88, 7.56, 7.91 and 22.48 % in the Akkaraman lambs. At the 35 kg slaughter weight, these values were 16.57 kg, 46.38, 46.33, 16.27, 16.13, 29.32, 14.65, 7.40, 7.42 and 21.69 % in the Güney Karaman lambs; 15.80 kg, 45.25, 47.49, 16.11, 18.17, 31.13, 15.88, 7.06, 7.40 and 21.94 % in the Kangal-Akkaraman lambs; and 16.35 kg, 46.93, 47.49, 18.49, 16.55, 30.72, 15.67, 7.45, 7.99 and 21.80 % in the Akkaraman lambs. At the 40 kg slaughter weight, these values were 19.45 kg, 48.61, 41.61, 20.33, 14.77, 27.02, 13.69, 7.81, 7.75 and 21.58 % in the Güney Karaman lambs; 18.52 kg, 46.29, 47.82, 17.10, 17.44, 30.53, 15.49, 7.32, 7.70 and 22.53 % in the Kangal-Akkaraman lambs; and 20.19 kg, 50.26, 44.70, 21.36, 15.28, 29.98, 14.96, 7.77, 8.08 and 21.71 % in the Akkaraman lambs.Öğe Güney Karaman (Karakoyun), Kangal-akkaraman ve Akkaraman Kuzular›n›n Farkl› Kesim Ağırlıklarında Kesim ve Karkas Özellikleri(SCIENTIFIC TECHNICAL RESEARCH COUNCIL TURKEY, 2001) Tufan, Mustafa; Akmaz, AliÖzet: Bu araştırma Güney Karaman, Kangal-Akkaraman ve Akkaraman kuzularının; 30, 35 ve 40 kg kesim ağırlıklarında, kesim ve karkas özelliklerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, belirtilen kesim ağırlıklarında ve her genotip grubundan 6'şar baş olmak üzere toplam 54 baş erkek kuzu kullanılmıştır. Hangi kesim ağırlıklarında kesileceği önceden belirlenen kuzular kesim ağırlıklarına ulaşınca, kesimleri yapılmış ve karkas but, kol, sirt, bel ve diğerleri olmak üzere beş parçaya ayrılmıştır. Karkas kompozisyonlarını araştırmak amacıyla her parçanın sol yarımları fiziksel olarak diseke edilmiştir. İncelenen kesim ve karkas Özelliklerinden; soğuk karkas ağırlığı, karkas randımanı, karkasta et, yağ, kemik, but, kol, sırt, bel ve diğerleri oranları sırası ile 30 kg kesim ağırlığında, Güney karamanlarda 14,03 kg, % 46,69, 46,80, 16,58, 17,78, 30,04, 15,59, 7.75, 7,35 ve 22,01; Kangal- Akkaramanlarda 13.68 kg, % 45.60, 52,23, 14,34, 19,62, 33,04, 16,89, 7,62, 7,35 ve 22,43: Akkaramanlarda 13,68 kg, % 45,60, 49.46, 16,49, 17,53, 31,76, 15,88, 7,56, 7,91 ve 22.48; aynı genotip gruplar ve aynı özellikler sırası ile, 35 kg kesim ağırlığında, 16,57 kg. % 46,38, 46,33, 16,27, 16.13, 29,32, 14,65, 7.40, 7,42 ve 21.69, 15,80 kg. % 45.25, 47,49, 16,11. 18,17, 31,13, 15,88, 7,06, 7,40 ve 21,94; 16,35 kg. % 46,93, 47,49, 18,49, 16.55, 30,72, 15,67, 7,45, 7,99 ve 21,80; 40 kg kesim ağırlığında ise 19,45 kg. % 48,61, 41.61, 20,33, 14,77, 27,02, 13,69, 7,81, 7,75 ve 21.58; 18,52 kg, % 46,29, 47.82, 17,10, 17,44, 30,53, 15,49, 7,32, 7,70 ve 22,53: 20,19 kg, % 50.26, 44,70, 21,36, 15,28, 29,98, 14,96, 7,77, 8.08 ve 21.71 olarak bulunmuştur.