Yazar "Yavuz, Halil" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Biyokimyasal özellikleri ile L Karnitin(2012) Yavuz, Halil; Kurtoğlu, FiruzeKarnitin, organizmada yağların enerjiye dönüşümünü sağlayan bir maddedir. Karaciğer ve böbrekte sentezlenerek, iskelet kasları, kalp, beyin gibi dokularda depolanır. Genellikle canlı organizma kendisine yetecek oranda karnitini sentezleyebilir. Ancak bazı organizmalarda ise bu sentez miktarı ya da kullanılabilecek oranda karnitin dokulara transferi yeterli olamayabilir. Karnitin, oksidatif stresi azaltan bir faktör olarak değişik şartlarda tedavi edici bir faktör olarak etkindir ve doktor kontrollü olmak üzere geleneksel tedavide ilave ajanlar olarak kullanılabilmektedir. Yorgunluk, fiziksel performansın artırılması, kalp - damar sisteminin korunması gibi farklı amaçlarla karnitin kullanımı güvenli ve pozitif etkilere sahip gibi görünmektedir.Öğe Determination of Some Organochlorine Pesticide Residues in Honeys From Konya, Turkey(SPRINGER, 2010) Yavuz, Halil; Güler, Gökalp Ö.; Aktümsek, Abdurrahman; Çakmak, Yavuz S.; Özparlak, HalukIn this study, 24 organochlorine pesticide residues in 109 different honey samples collected from stores and open markets in Konya, Turkey were analyzed by gas chromatography-electron capture detection. Aldrin, cis-chlordane, trans-chlordane, oxy-chlordane, 2,4(') -DDE, and 4,4(') -DDE were found in all honey samples. The mean value was 0.0540 mu g g (-aEuro parts per thousand 1) for oxy-chlordane. In the 55 samples of 109, levels of organochlorine pesticide residues of oxy-chlordane were determined as higher than those of Turkish Alimentarius Codex maximum residual limits (MRLs). Other organochlorine pesticide residues also exceeded MRLs except for cis-heptachlor epoxide and alpha-hexachlorocyclohexane. Since all of the honey samples are found contaminated and most of these samples exceeded MRLs, a control of organochlorine pesticide residues in honey is necessary for consumer health.Öğe The effects of L-carnitine on blood and tissue parameters of male rats fed with different levels of fish oil(Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, 2014) Yavuz, Halil; Kurtoğlu, FiruzeAmaç: Bu çalışmada, farklı oranlarda balık yağı içeren rasyonla beslenen erkek ratlarda L-karnitinin (300 mg/kg/gün) 30 gün süreli periton içi uygulamasının plazma L-karnitin, lipit hidroperoksit (LPO), antioksidan enzimler (SOD ve CAT) ile glutasyon (GSH), trigliserit, kolesterol seviyeleri; doku SOD, CAT, GSH dü- zeyleri ve canlı ağırlık değerlerine etkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada 72 adet Sprague-Dawley erkek rat kullanıldı. Ratlar 6 deneysel gruba ayrıldı;1. Kontrol, 2. Balık yağı (%1), 3. Balık yağı (%5), 4. L-karnitin (300 mg/kg/gün), 5. L-karnitin (300 mg/kg/gün) + balık yağı (%1) ve 6. L-karnitin (300 mg/kg/gün) + Balık yağı (%5). İlk 30 gün sonunda karnitin uygulamaları sonlandırılarak, her bir ratın canlı ağırlık değerleri elde edildi. Plazma ve doku parametreleri ticari test kitleri kullanılarak spektrofotometrik yöntemlerle tayin edildi. Bulgular: Deneme ve arınma periyodu (30. ve 60. gün) sonunda plazma karnitin düzeyleri karnitin uygulamalarından etkilenmiştir. Tüm çalışma boyunca trigliserit ve kolesterol değerlerindeki en belirgin düşüşler karnitin gruplarından özellikle 60. gün değerlerinde elde edildi. LPO değerleri hem dönemler arası hem de gruplar arası anlam taşıyan düşüşler gösterdi. GSH değerlerinde 4. grupta, SOD ve CAT düzeylerinde ise 4. ve 5. gruplarda belirgin oranda artışlar elde edildi. Öneri: Ekstra karnitin ve balık yağı alımları canlılarda lipidprofilini düzenleyebilir, kan ve doku antioksidanlarını artırabilirken, LPO değerleri karnitin etkilerini değerlendirmede belirleyici olarak değerlendirilebilir.Öğe The effects of L-carnitine on blood and tissue parameters of male rats fed with different levels of fish oil(2014) Yavuz, Halil; Kurtoğlu, FiruzeAmaç: Bu çalışmada, farklı oranlarda balık yağı içeren rasyonla beslenen erkek ratlarda L-karnitinin (300 mg/kg/gün) 30 gün süreli periton içi uygulamasının plazma L-karnitin, lipit hidroperoksit (LPO), antioksidan enzimler (SOD ve CAT) ile glutasyon (GSH), trigliserit, kolesterol seviyeleri; doku SOD, CAT, GSH düzeyleri ve canlı ağırlık değerlerine etkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada 72 adet Sprague-Dawley erkek rat kullanıldı. Ratlar 6 deneysel gruba ayrıldı;1. Kontrol, 2. Balık yağı (%1), 3. Balık yağı (%5), 4. L-karnitin (300 mg/kg/gün), 5. L-karnitin (300 mg/kg/gün) balık yağı (%1) ve 6. L-karnitin (300 mg/kg/gün) Balık yağı (%5). İlk 30 gün sonunda karnitin uygulamaları sonlandırılarak, her bir ratın canlı ağırlık değerleri elde edildi. Plazma ve doku parametreleri ticari test kitleri kullanılarak spektrofotometrik yöntemlerle tayin edildi. Bulgular: Deneme ve arınma periyodu (30. ve 60. gün) sonunda plazma karnitin düzeyleri karnitin uygulamalarından etkilenmiştir. Tüm çalışma boyunca trigliserit ve kolesterol değerlerindeki en belirgin düşüşler karnitin gruplarından özellikle 60. gün değerlerinde elde edildi. LPO değerleri hem dönemler arası hem de gruplar arası anlam taşıyan düşüşler gösterdi. GSH değerlerinde 4. grupta, SOD ve CAT düzeylerinde ise 4. ve 5. gruplarda belirgin oranda artışlar elde edildi. Öneri: Ekstra karnitin ve balık yağı alımları canlılarda lipidprofilini düzenleyebilir, kan ve doku antioksidanlarını artırabilirken, LPO değerleri karnitin etkilerini değerlendirmede belirleyici olarak değerlendirilebilir.Öğe Farklı düzeyde balık yağı ile beslenen erkek ratlarda L-karnitin in bazı kan ve doku parametrelerine etkileri(Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013) Yavuz, Halil; Kurtoğlu, FiruzeBu çalışmada, farklı oranlarda balık yağı içeren rasyonla ad libitum beslenen erkek ratlarda 30 gün süreli L- karnitin (300 mg/kg/gün) uygulamasının (i.p.) plazma L- karnitin, lipit hidroperoksit (LPO), antioksidan enzimler (SOD, CAT) ile GSH, trigliserit, kolesterol seviyeleri, yağ asitleri profili ile karaciğer ve kas dokusu SOD, CAT, GSH düzeylerine ve canlı ağırlığına etkileri incelenmiş; elde edilen tüm veriler arınma dönemi olarak adlandırılan ikinci 30 günlük dönem değerleri ile karşılaştırılmıştır. Araştırmada 5-6 aylık yaşta, canlı ağırlıkları birbirine yakın (ortalama 240g) 72 adet Sprague-Dawley cinsi erkek rat kullanılmıştır. Denemeye başlamadan önce bütün hayvanlar tartılarak canlı ağırlıkları tespit edilmiş ve canlı ağırlıkları birbirine yakın olacak şekilde gruplara dağıtılmıştır. Araştırma Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Deney Hayvanları Ünitesi? nde yürütülmüştür ve 60 gün devam etmiştir. Ratlar her birinde 12 adet olacak şekilde 6 gruba ayrılarak standart rat besleme kafeslerinde barındırılmıştır. Yem ve su hayvanlara ad libitum olarak uygulanmıştır. Araştırmada 6 deneysel grup oluşturulmuştur ve bu gruplar şu şekilde düzenlenmiştir; 1. Kontrol, 2. Balık yağı (%1), 3. Balık yağı (%5), 4. L-karnitin (300 mg/kg/gün), 5. L-karnitin (300 mg/kg/gün) + balık yağı (%1) 6. L-karnitin (300 mg/kg/gün) + Balık yağı (%5). Araştırmada 10 gün adaptasyon dönemi olarak düzenlenmiş; bu süreyi takiben ilk 30 gün sonunda 36 adet rattan (her bir grup için 6 rat) kardiyak punksiyonla kanlar alınarak plazmalar kazanılmış; ötenazi ile ölen hayvanların karaciğer ve kas dokuları izole edilmiş, kazanılan plazmalarda L-karnitin, tirigliserit, kolesterol, LPO, GSH, CAT ve SOD değerleri ile karaciğer ve kas dokularında GSH, CAT, SOD aktiviteleri belirlenmiştir. Aynı işlemler kalan 36 adet rat için ikinci 30 günlük, sadece yem ve suyun ad libitum verildiği ve arınma periyodu olarak adlandırılan dönem sonunda tekrarlanmıştır. Belirli gruplara (4., 5., ve 6. gruplar), günlük 300 mg/kg miktarında i.p. olarak karnitinin uygulandığı deneme dönemi sonunda (30. gün), en yüksek plazma karnitin konsantrasyonları bu gruplardan elde edilmiş benzer değişim karnitin uygulamasının kesildiği arınma dönemi sonunda (60. gün) da gözlenmiştir. Tüm çalışma dönemleri (başlangıç, deneme, arınma) arasındaki trigliserit ve kolesterol değerlerinde başlangıç dönemine göre özellikle 60. gün sonunda en belirgin düşüşler yine karnitin uygulanan gruplarda gerçekleşmiştir. Lipit hidroperoksit değerleri (LPO), hem dönemler arası hem de gruplar arası anlam taşıyan düşüşler göstermiştir. Sadece balık yağı verilen 2. ve 3. grup LPO değerleri ile kıyaslandığında karnitin desteğinin (5. ve 6. grup) belirli dönemlerde belirgin düşüş oluşturduğu tespit edilmiştir. Glutasyon (GSH) değerlerinde hem deneme hem de arınma döneminde 4 grupta belirgin oranda artış göstermiş, balık yağı ile birlikte karnitin verilen 5. ve 6 gruplarda ise GSH değerlerinin kontrol gruplarına göre anlamlı oranda yüksek olduğu dikkati çekmiştir. Karnitin gruplarının antioksidan enzim değerlerinde (CAT ve SOD) gözlenen yükselmeler de anlamlı olup (P<0,001), özellikle karnitin ve karnitin+%1 balık yağı uygulanan 4 ve 5. gruplarda bu artışların belirgin olduğu gözlenmiştir. Karaciğer ve kas dokusu antioksidan enzim sonuçlarına göre tüm değerlerde 30 ve 60. gün gruplar arası enzim düzeylerinde aynı önem derecesinde (P<0,001) yükselmeler gözlenmiştir. Canlı ağırlık (CA) değerleri çalışma süresince gruplar arası farklılığa (P<0.001) sadece 60. gün ölçümlerinde ulaşmış; karnitin uygulanan 4. grup ile karnitin + %1 balık yağı uygulanan 5. grupta ise başlangıçtan 60. güne kadar olan periyotta canlı ağırlıklarda belirgin (P<0.05) düşüş şekillendiği ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, çalışmada ratlara 300 mg/kg/gün miktarında verilen karnitin, incelenen kan ve doku parametreleri ile canlı ağırlık ve plazma yağ asidi değerlerinde belirgin farklılıklar oluşturmuştur. İlave karnitinin kan ve doku antioksidan parametrelerini düzenlediği, lipit hidroperoksit düzeyini kontrol edici etki gösterebileceği, trigliserit düzeylerini azaltabileceği, canlı ağırlığına lipit kullanımını artırarak belirgin bir azalmaya neden olabileceği gözlenmiştir.Öğe Konya'da satılan ballardaki bazı pestisid residülerinin belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007) Yavuz, Halil; Aktümsek, AbdurrahmanBu çalışmada, Avrupa Birliği direktiflerine göre, ballarda istenmeyen maddelerden olan organik klorlu pestisid kalıntıları, Konya'da satılan ballardan toplam 109 adet bal örneğinde varlığı araştırılmıştır. Araştırılan pestisitlerden endosülfan dışındakilerin kullanımı, kalıcılıkları nedeniyle ülkemiz dahil bir çok ülkede yıllar önce yasaklanmıştır. Genel olarak ballarda en çok kirletici durumundaki pestisitler, aldrin, klordan izomerleri, DDT türevleri olarak tespit edilmiştir. Daha sonra sırasıyla; endosülfan, HCH izomerleri, heptaklor, cis-Heptakloreperoksid, dieldrin, endrin, hekzaklorbenzen, trans-Heptaklorepoksid, metoksiklor takip etmektedir.