Beslenme ve Diyetetik/Makale Koleksiyonu
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Güncel Gönderiler
Öğe Natural Alternative Curing Agent in Fermented Sucuk Production: Sugar Beet (Beta vulgaris var. saccharifera L.) Molasses(Selçuk Üniversitesi, 2022) Dilek, Nazik Meziyet; Karakaya, MustafaIn this study, sugar beet molasses was used as a natural curing agent in the production of fermented Turkish sucuk in two different forms (molasse and powdered molasse). Some quality characteristics were determined during the ripening (1st, 3rd and 5th days) period of the obtained sucuk dough (0. day) and sucuk samples. In order to compare the effects of molasses and powdered molasses used as natural curing agents in sucuk, a control (K) group containing sodium nitrate was formed. The application of the natural alternative curing process in sucuk production causes a decrease in the pH value and TBA content of the samples during the ripening period, whereas causes an increase in the nitrosomyoglobin and residual nitrate contents. As a result of microbiological analysis, it was determined that the natural alternative curing process increased (P<0.05) the number of LABs and there was no significant change in the total yeast-mold numbers during the ripening period (p>0.05). In addition, total Coliform group bacteria were not detected in sucuk dough and sucuk samples on the last day (5th day) of the ripening period. Consequently, it has been determined that it is possible to reduce the amount of chemical nitrate by using sugar beet molasses and powdered molasses as natural curing agents in sucuk formulation.Öğe Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Enerji ve Besin Öğesi Alımlarının Değerlendirilmesi(Selçuk Üniversitesi, 2018 Ocak) Bıyıklı, Ezgi Toptaş; Bıyıklı, Ali Emrah; Çelik, BülentAmaç: Bu araştırma, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin günlük enerji ve besin öğesi alımlarını değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Aralık 2015-Ocak 2016 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Tıp fakültesi birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarında öğrenim gören 180 öğrenci (71 erkek ve 109 kız) üzerinde yürütülmüştür. Öğrencilerin besin tüketim kayıtları 24 saatlik geriye dönük hatırlatma yöntemiyle, demografik bilgileri ise anket yöntemiyle elde edilmiştir. Enerji ve besin ögesi tüketim durumları 2015 yılında revize edilen Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi ile karşılaştırılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 15.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Beden kütle indeksleri incelendiğinde erkek ve kızların çoğunun (sırasıyla %73,2, %78,9) normal değerlere sahip olduğu gözlenmiştir. Öğrencilerin büyük bir kısmı (%74,5) her gün veya bazen öğün atlarken, en çok atlanan öğün hem erkeklerde hem de kızlarda kahvaltı olarak bulunmuştur. Bu yaş grubu için önerilen değerlerle karşılaştırıldığında, öğrencilerin yarıdan fazlasının enerji, lif, C vitamini, E vitamini, folik asit, demir, kalsiyum ve magnezyumu yetersiz düzeyde tükettiği belirlenmiştir. Sonuç: Öğrencilerin, yeterli ve dengeli beslenme esaslarına uygun besin tercihleri yapabilmeleri için beslenme konusundaki bilinç düzeyleri artırılmalıdır.Öğe Postpartum depresyon ve beslenme(2018) Toptaş, Ezgi Bıyıklı; Yıldıran, HilalSağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde ruhsal yöndeniyi olma hali büyük önem taşımaktadır. Ruhsaldurum; çevresel, fizyolojik ve sosyal değişiklikleregöre biçimlenmektedir. Duygu durumunu etkileyenbu değişikliklerin belirgin biçimde yaşandığıdönemlerin başında gebelik dönemi ve postpartum(doğum sonrası) dönem gelmektedir. Doğumlabirlikte hızla değişen hormonlar ve fizyolojikdurumun yanı sıra anne üzerine yüklenensorumluluklar ve vücut ağırlığındaki artışlar dadepresyon riskini artırabilmektedir. Yeterli ve dengelibeslenme sağlanarak vücut ağırlığının kontrolü hemgebelikte hem de doğum sonrasında depresyondankorunmada önemli bir faktördür. Diyetin enerji,karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralmiktarları gereksinimlere göre olmalıdır. Özelliklediyetin artan enerji, protein, omega-3 yağ asitleri, Avitamini, riboflavin, B6 vitamini, folik asit, çinko,selenyum, kalsiyum ve demir ihtiyacınıkarşılayabilecek düzeyde olması postpartumdepresyon riskini azaltabilmektedir. Bu çalışmadavücut ağırlığı değişimi ve farklı besin ögelerinin,postpartum depresyon üzerine etkilerinindeğerlendirildiği çalışmalar derlenmiştir.Öğe Alzheimer hastalığı ve beslenme(2014) Bıyıklı, Ali Emrah; Şanlıer, NevinEn sık görülen nörodejeneratif bozukluk olan Alzheimer hastalığı (AH), nöral yapılarda hücre kaybını takiben gelişen hafıza kaybıyla kendini göstermektedir. Etyolojik mekanizmaları açık olmamakla birlikte medikal, sosyal, psikolojik, çevresel, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörler gibi birçok risk faktörü hastalığın başlamasında ve ilerlemesinde rol almaktadır. Beslenme alış- kanlıklarında yapılacak değişiklikler hastalıktan korunmada ve hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılmasında fayda sağlayabilmektedir. Omega-3 yağ asidi içeriğinden dolayı balık tüketimi, zengin antioksidan içeriğinden dolayı sebze, meyve tüketimi ve Akdeniz tipi beslenme AH başlamasında ve ilerlemesinde geciktirici olabilmektedir