2018-02-09

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Saldırı tespit sistemleri (IDS) yıllardır bilgisayar sistemlerine karşı problemli ya da zararlı faaliyetlerin tespitine yardımcı olmak için kullanıldı. Bu nedenle, birçok araştırmacı, saldırı tespit problemlerinin zorluklarıyla başa çıkmak için makine öğrenme yöntemleri ve doğadan esinlenilmiş algoritmalar gibi yöntemlerin bir kombinasyonuyla IDS'yi önerdi. Bu çalışmada daha iyi bir performans elde etmek ve doğruluk kazanmak için Naive Bayes ve İkili Parçacık Sürü Optimizasyonu birleştirilmiştir. Günümüzde, muazzam veri boyutlarından dolayı verilerin sınıflandırılması çok zor bir görev haline gelmiştir. Bu yüzden, özellik seçim yöntemleri bu zorlukların üstesinden gelmek, veri kümesi sınıflandırmasında daha fazla doğruluk üretmek ve büyük verilerin boyutsallığını azaltmak için kullanılmıştır. Parçacık sürüsü optimizasyonu (PSO), sezgisel bir optimizasyon tekniğidir ve optimum bir çözüm aramak için bir özellik seçimi yöntemi olarak kullanılabilen bir algoritmadir. İkili PSO, Naive Bayes sınıflandırma algoritmasının doğruluğunu geliştirmek için önemli özellikleri seçmek amacıyla kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı, özellik seçimi için İkili Parçacık Sürüsü Optimizasyon teknikleri ve veri sınıflandırması için Naive Bayes yöntemi uygulamaktır. Araştırma ayrıca, İkili PSO ve Naive Bayes algoritmalarının performansını ve sonuçlarını karar ağacı, rasgele orman sınıflamaları ile karşılaştırmayı ve hangi algoritmanın hem kalitede hem de doğrulukta iyi performans gösterdiğini bulmayı amaçlamıştır. Bu yöntemlerin performans değerlendirmesinde, değerlendirmede NSL-KDD veri seti kullanılmıştır. Önerilen modelin sonucu diğer modellere kıyasla başarılı performans sergilemiş, daha sağlıklı bir sonuç ortaya koyacağı tespit edilmiştir.
Intrusion detection systems (IDS) was used to be assisting in the detection of mischievous or harmful activities against computer systems for decades. Thus, a lot of researchers have suggested the IDS with a combination of methods like machine learning methods and nature-inspired algorithms to deal with difficulties of intrusion detection problems. In this study, it is combined Binary Particle Swarm Optimization (BPSO) and Naive Bayes to achieve better performance and attain accuracy. Currently, the enormous growth of data and the classification of the data have become a very challenging task. So, the feature selection methods are used to reduce the dimensionality of the enormous data in order to produces better accuracy in the classification. Particle Swarm Optimization is one of the evolutionary algorithms and a computational technique that can be used as a feature selection method to search an optimal solution. BPSO had been used for feature selection for choosing important features to improve the accuracy of the Naive Bayes classification algorithm. The objective of this study is to apply BPSO techniques for feature selection and Naive Bayes method for data classification, the research also aimed to compare performance and the results of the algorithms of BPSO and Naive Bayes with Decision Tree and Random Forest classifications to find out which algorithm performed well both in quality and accuracy. NSL-KDD data has been used in the evaluation and assessment of the performance of these methods, and the result of the proposed model had provided better classification accuracy and better performance than the other models

İkili parçacık sürüsü optimizasyon, Karar ağacı, Naive Bayes, Rastgele orman, Saldırı tespiti, Binary particle swarm optimization, Decision tree, Intrusion detection, Random forest

Abdullahi, A. H. (2018). An intrusion detection approach based on binary particle swarm optimization and Naive Bayes. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.