Selçuk Üniversitesi, Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü

Bu çalışmanın materyallerini 2005-2006 yıllarında, Kastamonu Küre Dağları Milli Parkı’nda Carpinus L. cinsi üzerinden toplanan mikrofunguslar oluşturmaktadır. Arazi ve laboratuvar çalışmaları sonucu Carpinus cinsine ait türler (Carpinus betulus L. ve Carpinus orientalis Miller) üzerinde 2’si parazit, 1’i patojen, 14’ü ise saprotrof toplam 17 tür mikrofungus tespit edilmiştir. Amphisphaeria magnusii Sacc., Annulohypoxylon cohaerens (Pers.) Y.M. Ju, J.D. Rogers & H.M. Hsieh, Cryptodiscus rhopaloides Sacc. ve Melanconis xanthostroma (Mont. & Fr.) J. Schröt. türleri Türkiye’de ilk kez kaydedilmiştir.
The material of this study comprises microfungi specimens collected on Carpinus in Katamonu Kure Mountains National Park in the years 2005 and 2006. As a result of field and laboratory studies, a total 17 species of micromycetes identified on two species Carpinus in Kure Mountains, among them 2 parasitic fungi, 1 pathogenic fungi and 14 species of saprotrophs. Amphisphaeria magnusi, Annulohypoxylon cohaerens, Cryptodiscus rhopaloides and Melanconis xanthostroma are reported for the first time from Turkey.

Carpinus, Mikrofungus, Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu, Microfungi, Kure Mountains National Park

Mantar Dergisi

Erdoğdu, M., Hüseyin, E. (2011). Küre Dağları Milli Parkı Orman ekosistemlerinde Carpinus L. üzerinde tespit edilmiş bazı mikrofunguslar. Mantar Dergisi, 2 (1-2), 25-35. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/mantar/issue/19449/207034