Selçuk Üniversitesi

Objective: Diagnosis and grading of bladder cancers have a significant impact on treatment and prognosis. However, there are currently no very sensitive and specific immunohistochemical panels that can be used in the differential diagnosis of neoplastic lesions of the bladder and histomorphological findings are still the gold standard. We aimed to define the potential diagnostic importance of SPINK1, KRT17 and Laminin immunostaining in distinguishing neoplastic bladder lesions. Material and Methods: KRT17, SPINK1 and Laminin expressions were assayed in 141 tissue samples of non-neoplastic bladder mucosa (NBM) and neoplastic bladder lesions by immunohistochemistry. Results: KRT17 and SPINK1 are often expressed in tumoral tissues (86.2% and 68.7%, respectively). A statistically significant difference in KRT17 immunostaining was detected between the NBM and all seven neoplastic groups (p=0.03 to p?0.001). SPINK1 expression was significantly lower in NBM in comparison to neoplasms. Staining 2.5% or more of cells in tumor tissue with KRT17 distinguishes neoplastic lesions from nonneoplastic lesions with a sensitivity of 86.3% and a specificity of 100%. However, staining 12.5% or more of the cells in the tumor tissue with SPINK1 distinguishes neoplastic lesions from nonneoplastic lesions with a sensitivity of 62.6% and a specificity of 60%. Although both KRT17 and SPINK1 were stained in 60% of neoplasms, neither KRT17 nor SPINK1 staining was seen in 5.3% of neoplastic patients. Conclusion: Immunohistochemical panel consisting of KRT17, SPINK1 and Laminin can be used together with morphological findings for accurate diagnosis of bladder neoplasia.
Amaç: Mesane kanserlerinin tanı ve derecelendirilmesi tedavi ve prognoz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Ancak günümüzde mesanenin neoplastik lezyonlarının ayırıcı tanısında kullanılabilecek çok hassas ve spesifik immünohistokimyasal paneller yoktur ve histomorfolojik bulgular halen altın standart olarak kabul edilmektedir. SPINK1, KRT17 ve Laminin immün boyalarının neoplastik mesane lezyonlarını ayırt etmedeki potansiyel önemini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: KRT17, SPINK1 ve Laminin ekspresyonları immünohistokimyal yöntemle, toplam 141 doku örneğinde, neoplastik olmayan mesane mukozası (NBM) ve neoplastik mesane lezyonlarında araştırıldı. Bulgular: KRT17 ve SPINK1 sıklıkla tümör dokularında eksprese edilir (sırasıyla %86,2 ve %68,7). NBM ve yedi neoplastik grubun tümü arasında KRT17 immün boyamasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edildi (p=0.03 ila p?0.001). NBM’de SPINK1 ekspresyonu, neoplazmlara kıyasla önemli ölçüde daha düşüktü. KRT17 ile tümör dokusundaki hücrelerin %2,5 veya daha fazlasının boyanması, neoplastik lezyonları neoplastik olmayan lezyonlardan, %86,3 duyarlılık ve %100 özgüllük ile ayırır. Bununla birlikte, tümör dokusundaki hücrelerin %12,5 veya daha fazlasının SPINK1 ile boyanması, neoplastik lezyonları neoplastik olmayan lezyonlardan, %62.6 duyarlılık ve %60 özgüllük ile ayırır. Neoplazmların %60’ında hem KRT17 hem de SPINK1 boyanmış olmasına rağmen, neoplastik hastaların %5,3’ünde ne KRT17 ne de SPINK1 boyanması görülmedi. Sonuç: KRT17, SPINK1 ve Laminin’den oluşan immünohistokimyasal panel, mesane neoplazisinin doğru tanısında morfolojik bulgularla birlikte kullanılabilir.

Bladder, Cancer, Immunohistochemistry, KRT17, SPINK1, TAT1, Mesane, Kanser, İmmünohistokimya

Selçuk Genel Tıp Dergisi

Uğraş, S., Harmankaya, İ., (2022). The Importance of Expression of Keratin 17 (KRT17) and SPINK1 in Neoplastic (Invasive and Noninvasive) Lesions of the Bladder. Selçuk Genel Tıp Dergisi, 32 (4), 425-432. DOI: 10.54005/geneltip.1119449