Üçgen Kuyu Potansiyeli ile Modellenen Ar ve Xe Akışkanlarının Termodinamik Özellikleri

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi

İkinci mertebeli Barker-Henderson pertürbasyon teorisine dayalı olarak üçgen kuyu potansiyeli için türetilen analitik durum denklemi Ar ve Xe akışkanlarının sıvı buhar dengesi, basınç ve iç enerji gibi termodinamik özelliklerinin hesaplanmasında kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar hem simülasyon hem de deneysel veriler ile karşılaştırılmıştır. Her iki akışkan için sıvı buhar dengesi için elde edilen sonuçların kritik nokta yakındaki bölge haricinde hem deney hem de simülasyon verileriyle uyumlu olduğu görülmüştür. Diğer taraftan basınç ve enerji sonuçları için bazı uyumsuzlukların ortaya çıktığı gözlenmiştir.
The simple analytical equation of state derived for the triangular well potential based on the second order Barker-Henderson perturbation theory is used to calculate the thermodynamic properties such as liquid-vapor equilibrium, pressure and internal energy of Ar and Xe fluids. Obtained results were compared with both simulation and experimental data. It was seen that the results obtained for liquid-vapor equilibria for both fluids were compatible with both the experimental and the simulation data except for the region near the critical point. On the other hand, it has been observed that some incompatibilities occur for pressure and energy results.

Durum denklemi, Termodinamik özellikler, Pertürbasyon teorisi, Buhar-sıvı dengesi, Equation of state, Thermodynamic properties, Perturbation theory, Vapour-liquid equilibria

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi

Yıldırım, E., Koyuncu, M. (2021). Üçgen kuyu potansiyeli ile modellenen Ar ve Xe akışkanlarının termodinamik özellikleri. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, 47, (1), 80-93. doi: https://doi.org/10.35238sufefd.881298