Kafeik asit için QCM nanosensör hazırlanması

2013-07-08

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Sunulan çalışmanın amacı, kafeik asit tayinine yönelik moleküler baskılanmış polimer (MIP) temelli kuvars kristal mikroterazi (QCM) nanosensör hazırlanmasıdır. QCM nanosensör, Metakrilamidoantipirin-Fe(III) [MAAP-Fe(III)]-Kafeik asit ön organize monomer sistemini kullanarak kafeik asidi tanıyan belleklerin QCM elektrot yüzeyinde oluşturulmasıyla hazırlanmıştır. Hazırlanan ön organize monomer sistemi Fourier Transform Infrared (FTIR) ile QCM nanosensörler Atomik Kuvvet Mikroskobuyla (AFM) karakterize edilmiştir. Karakterizasyon çalışmalarının ardından baskılanmış ve baskılanmamış sensörler QCM sistemine bağlanarak hedef moleküle bağlanma çalışmaları, seçicilik çalışmaları ve gerçek numunelerde hedef molekülün tayin çalışmaları yapılmıştır. Sonuçlar, baskılanmış QCM nanosensörün kafeik asit için yüksek seçiciliğe sahip olduğunu göstermektedir.
The aim of this study is the preparation of quartz crystal microbalance (QCM) nanosensor for the detection of amount of caffeic acid. QCM nanosensor was prepared by formation of caffeic acid memories on the gold surface of QCM electrode by using Methacrylamideantipyrine-Fe(III) [MAAP-Fe (III)]-Caffeic acid pre-organized monomer system. The designed pre-organized monomer system was characterized by Fourier Transform Infrared (FTIR) and QCM nanosensors was characterized by Atomic Force Microscope (AFM). After the characterization studies, imprinted and non-imprinted sensors was connected to QCM system for studies of connection of the target molecule, selectivity and the detection of amount of target molecule in real samples. The results showed that the imprinted QCM nanosensor has high selectivity for caffeic acid.

Kafeik asit, Kuvars kristral mikroterazi, Moleküler baskılama, Nanosensör, Caffeic acid, Nanosensor, Quartz crystal microbalance, Moleculer imprinting

Karanfil, G. (2013). Kafeik asit için QCM nanosensör hazırlanması. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.