2014-01-21

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu tez çalışmasında; 1,10-fenantrolin-5,6-dion ve 9,10-fenantrakinon maddelerinin dönüşümlü voltametri tekniği ile camsı karbon (GC) elektrot yüzeyinde elektrokimyasal yükseltgenmesi sonucu 1,10-fenantrolin-5,6-dion modifiye camsı karbon (PD/GC) ve 9,10-fenantrakinon modifiye camsı karbon (PQ/GC) elektrot yüzeyleri hazırlanmıştır. Yüzey modifikasyon deneyleri 1,10-fenantrolin-5,6-dion ve 9,10-fenantrakinon maddelerinin 100,0 mM tetrabütilamonyum tetrafloroborat içeren asetonitril ortamında hazırlanan 1,0 mM'lık çözeltilerinde, +1,5/+2,7 V potansiyel aralığında, 100 mV/s tarama hızında 50 döngülü olarak Ag/Ag+ referans elektroduna karşı gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde hazırlanan modifiye elektrot yüzeyleri; redoks problar varlığında dönüşümlü voltametri ve elektrokimyasal impedans spektroskopisi teknikleri ile karakterize edilmiş ve elde edilen karakterizasyon sonuçları yalın GC elektrot yüzeyine ait verilerle karşılaştırılmıştır. Ayrıca; PD/GC ve PQ/GC elektrot yüzeyleri çeşitli nano yapılarla türevlendirilmiş ve yeni bir morfoloji kazandırılan elektrotların non-enzimatik glukoz sensör olarak uygulanabilirliği araştırılmıştır.
In this thesis, 1,10-phenanthroline-5,6-dione modified glassy carbon (PD/GC) and 9,10-phenanthraquinone modified glassy carbon (PQ/GC) electrode surfaces were prepared via electrochemical oxidation of 1,10-phenanthroline-5,6-dione and 9,10-phenanthraquinone on the glassy carbon (GC) electrode surface by cyclic voltammetry. Surface modification experiments were performed with the 1,0 mM solutions of 1,10-phenanthroline-5,6-dione and 9,10-phenanthraquinone prepared in acetonitrile including 100,0 mM tetrabutylammonium tetrafluoroborate between the potential range of +1,5 and +2,7 V, at the scan rate of 100 mV/s as 50 cycles vs. Ag/Ag+ reference electrode. The modified electrodes prepared by this way, were characterized by cyclic voltammetry and electrochemical impedance spectroscopy in the presence of redox probes and the obtained characterization results were compared with the results of bare GC electrode. On the other hand, PD/GC and PQ/GC electrode surfaces were functionalized with various nanostructures and the applicability of electrodes, got a new morphology, was investigated as non-enzymatic glucose sensor.

1,10-fenantrolin-5,6-dion, 1,10-phenanthroline-5,6-dione, 9,10-fenantrakinon, 9,10-phenanthraquinone, Non-enzimatik glukoz biyosensör, Non-enzymatic glucose biosensor, Elektrokimyasal modifikasyon, Electrochemical modification

Tok, M. (2014). Bazı kinonik yapıların karbon elektrot yüzeylerin modifikasyonunda kullanılması ve hazırlanan modifiye yüzeylerde nanopartikül etkisi ve uygulama alanlarının araştırılması. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.