Türkiye'nin İlk Kadın Diplomatı Adile Ayda ve Türk Diplomasisi

2023 Ağustos

Selçuk Üniversitesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında, siyasal hayata ilişkin birçok dönüşüm yaşanmıştır. Bu süreçte Türk diplomasisi de kapılarını kadınlara açmıştır. Adile Ayda 1932’de Dışişleri Bakanlığı’na meslek memuru olarak atandığında Türkiye’nin ilk kadın diplomatı unvanına sahip olmuştur. Ancak Adile Ayda’nın diplomatik kariyeri inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir. Kendi ifadesiyle “kadın olması nedeniyle karşılaştığı bazı engeller nedeniyle” diplomasi dünyasından bir süre uzak kalan Adile Ayda, 1958’de tekrar diplomatlık mesleğine dönmüştür. Bu çalışmanın amacı, Türk diplomasi tarihinin önemli bir figürü olan Adile Ayda’nın diplomatik kariyerini inişli çıkışlı hale getiren nedenleri araştırmaktır. Karşılaştığı sorunları kadın olmasıyla ilişkilendiren Adile Ayda, bu sorunları açık bir şekilde dile getirmemiştir. Bu araştırmanın ulaştığı sonuçlara göre kendisinin diplomasi dünyasından uzun süre uzak kalışı onunkısa süren ilk evliliğiyle ve İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe Hanım’ın bu evlilikteki rolüyle ilişkilendirilebilir. Diplomatlığa dönüşü ise, babası Sadri Maksudi Arsal’ın siyaset alanındaki bağlantılarıyla açıklanabilir.
In the first years of the Republic of Türkiye, there were many transformations regarding the political life. In this process, Turkish diplomacy also opened its doors to women. When Adile Ayda was appointed as a Professional officer to the Ministry of Foreign Affairs in 1932, she had the title of Türkiye's first female diplomat. However, Adile Ayda's diplomatic career has followed a course of ups and downs. Adile Ayda, who, in her own words, stayed away from the world of diplomacy for a while "due to some obstacles she faced due to being a woman", returned to the profession of diplomat in 1958. The aim of this study is to investigate the reasons that made the diplomatic career of Adile Ayda, who was an important figure in the history of Turkish diplomacy, ups and downs. Adile Ayda, who related the problems she faced with being a woman, did not Express these problems openly. According to the results of this research, her long absence from the world of diplomacy can be associated with her shortlived first marriage and the role of İsmet İnönü's wife Mevhibe Hanım in this marriage. Her return to diplomacy can be explained by the political connections of her father, Sadri Maksudi Arsal.

Adile Ayda, Türk Diplomasisi, Sadri Maksudi Arsal, Dışişleri Bakanlığı, Kadın Diplomatlar, Turkish Diplomacy, Ministry of ForeignAffairs, Women Diplomats

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Özcan, A. B., (2023). Türkiye'nin İlk Kadın Diplomatı Adile Ayda ve Türk Diplomasisi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (51), 273-282. DOI: 10.52642/susbed.1287726