Selçuk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeloji Bölümü

Bu çalışmada, Tisna kentinin sikke serilerinden biri ve bu seri üzerindeki akinakes betimleri aracılığıyla Aiolis’te Pers kimliğine dair yeni veriler incelenecektir. İzmir ili, Aliağa ilçesi sınırlarında yer alan Tisna hakkında ilk bilgilerimiz Plinius tarafından aktarılır. Plinius sonrası herhangi bir metinde adı anılmayan kentte ilk incelemeler A. Conze tarafından 1900’lü yılların başında gerçekleştirilmiştir. 2018 yılından bu yana kentte yürütülen arkeolojik araştırmalar neticesinde daha detaylı bilgi sahibi olunmaya başlanan kentte Tisna sikkelerinden çok sayıda örnek ele geçmiştir. Bu sikkelerin arka yüzlerinde akinakesli tipin daha yoğun olduğu anlaşılmıştır. Pers kimliğini yansıtmak adına sembolik bir anlam ifade ettiğini düşündüğümüz akinakeslerin niçin Tisna sikkelerinde betimlendiği ve bu sikkelerin MÖ 4. yüzyılın hangi aşamasında üretilmiş olabilecekleri sorularına yanıt aramak, bu çalışmanın ana konusu olmuştur. Sonuç olarak, Tisna’nın akinakes betimli sikkelerinin en azından MÖ 387-386 yıllarında yapılan Antalkidas Anlaşması ile Makedon komutanların bölgede hakimiyeti ele geçirdikleri MÖ 334 yılları arasında üretilmiş olabileceği önerilir. Antik metinler aracılığıyla bilinen Orontes isyanı sırasında darp edildiği bilinen sikkelerin Tisna örnekleri olabileceği ve bu senaryoda Tisna akinakesli sikkelerinin MÖ 360-334 yılları arasına tarihlenmesi gerektiği de önerilmiştir. Bununla beraber, Orontes ile Autophradates arasında MÖ 360’larda Kyme önlerinde yaşandığı belirtilen savaşın Tisna teritoryumunda gerçekleşmiş olabileceği de düşünülmektedir.
In this study, new data on Persian identity in Aiolis will be examined through one of the coin series of the city of Tisna and the depictions of akinakes on this series. Our first information about Tisna, which is located within the borders of Izmir province, Aliağa district, is given by Pliny. The first investigations in the city, which is not mentioned in any text after Pliny, were carried out by Conze in the early 1900s. As a result of the archaeological research carried out in the city since 2018, we have started to have more detailed information in the city, and many examples of Tisna coins have been found. It is understood that the akinakes depiction is more intense on the reverse sides of these coins. The main subject of this study is to seek answers to the questions of why akinakes, which has a symbolic meaning to reflect the Persian identity, are depicted on Tisna coins and at what stage these coins may have been produced in the 4th century BC. As a result, it is suggested that Tisna’s coins with depiction of akinakes may have been produced at least between 334 BC, when Macedonian commanders seized power in the region with the Peace of Antalcidas made between 387-386 BC. It has also been suggested that the coins minted during the Orontes revolt that known through ancient texts, may be the Tisna examples, and in this scenario, the coins with depiction of akinakes should be dated between 360-334 BC. However, it is thought that the war between Orontes and Autophradates, which is stated to have taken place in front of Kyme in 360 BC, may have taken place in the territory of Tisna.

Tisna, Aiolis, Pers, Akinakes, Sikke, Satrap İsyanları, Persian, Coin, Revolt of the Satraps

Arkhaia Anatolika: Anadolu Arkeolojisi Araştırmaları Dergisi

Erdan, E. (2022). Aiolis’te Pers Kimliği Hakkında Yeni Bir Katkı: Akinakes Betimli Tisna Sikkeleri. Arkhaia Anatolika: Anadolu Arkeolojisi Araştırmaları Dergisi, (5), 271-287. DOI: 10.32949/Arkhaia.2022.51