2017-08-11

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Çağımızın yapı türü olma özelliğiyle betonarme akademik çalışmalarda çok fazla üzerine düşülen bir konu olmaktadır. Ancak yığma yapılar gerek gevrek davranış sergilemesi gerekse önemli ölçüde tercih edilen bir yapı türü olması nedeniyle üzerine düşülmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle yığma yapıların tasarımlarında deprem gibi dinamik yükler altında yapı güvenliği son derece önemlidir. Türkiye deprem kuşağında yer alan bir ülkedir. Genel yapı stoğunda ise önemli ölçüde yığma yapı bulunmaktadır. Yığma yapılar hakkındaki yönetmelik şartlarının yerine tam olarak getirilmemesi, uygulama da yapılan hatalar, uygulama sırasında kontrollerin yetersizliği gibi nedenlerle yığma yapıların deprem davranışında çok ciddi zayıflıklar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunların çözümü için ise mevcut yapıların analizleri çok önemlidir. Doğru analiz yönteminin belirlenmesi ile yığma yapının deprem davranışı gerçeğe en yakın şekilde elde edilecektir. Deprem davranışının doğru bir şekilde belirlenmesi ise yapının güçlendirilmesi sırasında doğru yöntemler kullanılması açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada mevcut bir yığma yapının farklı yöntemler ile deprem performansı analiz edilmiştir. Analiz sonucu güçlendirme gerektiğine karar verilerek, yapıya güçlendirme perdeleri eklenmiş ve analizler tekrarlanmıştır. Yığma yapının deprem performansı yönetmelik hükümlerine göre yeterli seviyeye çıkarılmıştır.
Reinforced concrete structures and members are well studied in academic research activities. On the other hand, masonry structures and their related problems are not handled too much in academic research's. There are several reasons for that, firstly, masonry structures displays brittle behavior and testing methodology's and analyses methods are highly complex. Besides, masonry structures are remain preferred in rural and urban parts of the country. For that reason, safety of masonry structures under lateral loads, like earthquakes are very important. Turkey is situated in a very active earthquake zone of the worlds. Building stock contains high amount of masonry structures. Past earthquakes showed that, masonry structures displayed poor performance during earthquakes. There are several reasons for that, not obeying code regulations during design procedure, mistakes during the construction process, low control mechanism can be listed. To determine the safety of available masonry structures, reliable and simple analyses methods are required. These methods must simulate the real behavior as well. The anaylse method is also important for the strengthening procedure of the buildings. In this study, a sample masonry structure in the 1st earthquake zone is handled. The building is analysed with different methods. The shear forces in masonry walls are compared and precisions of the methods are evaluated. The analyse results are showed that, the structure needs earthquake strengthening. Reinforced concrete walls are added to the external corners of the structure. The anslyse results showed that, the applied strengthening methods is satisfactory.

Yığma yapılar, Deprem performansı, Yığma duvar, Düzlem içi davranış, Sonlu eleman metodu, Masonry structure, Masonry pier, Seismic performance, Finite element method, Earthquake performance

Uzun, M. (2017). Yığma yapıların deprem performansının değerlendirilmesi ve bir güçlendirme örneği. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.