Otomotiv endüstrisinde kullanılan kaporta sacının plazma ark kaynağı

Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Bu çalışmada, yüksek dayanımlı, düşük alaşımlı (YDDA) galvanizli sac malzemeler, plazma ark kaynak (PTA) yöntemiyle birleştirilmiştir. Çalışmada, sabit ilerleme hızı, plazma ve koruyucu gaz debisi şartlarında, akım şiddetinin bağlantıların kaynak nüfuziyeti üzerindeki etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Birleştirilmiş numunelerin ara yüzeylerinde meydana gelen yapısal değişimler, optik mikroskop ile incelenmiş ve mikrosertlik değerleri ölçülmüştür. Sonuç olarak, PTA yöntemi ile tam nüfuziyet elde edilmiş ve akım şiddetinin mikrosertlik değerlerini artırdığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler
In this study, galvanized high strength and low alloy (HSLA) sheets were welded using plasma arc welding (PTA) technique. In the study, the travelling speed, flow rates of plasma and shielding gases were fixed, while the current density was chosen as alternative. The effect of current density on the welding penetration was experimentally investigated. Following the tests, the microstructural changes of interface of samples were studied by using optical microscope and microhardness tests were carried out at these regions. Finally, the full penetration was revealed by PTA and an increase in current density was lead to harder interface.

URL: http://sutod.selcuk.edu.tr/sutod/article/view/124

Plazma ark kaynağı, Galvanizli sac, Plasma arc welding, Galvanized sheet

Selçuk-Teknik Dergisi

Teker, T. (2010). Otomotiv endüstrisinde kullanılan kaporta sacının plazma ark kaynağı. Selçuk-Teknik Dergisi, 9, (1), 67-78.