2016-11-29

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi

Gereç ve Yöntem: Verilen form, 10 sayfalık bir A4 dökümanı olarak tasarlandı. Başlangıçta çalışmayı açıklayan bir form sonrasında sosyodemografik veri formu vardı. Takip eden 2., 3. ve 4. sayfalarda YYBÖ formu, 5. Sayfada Uykusuzluk Şiddeti İndeksi (UŞİ), 6-9. Sayfalarda Sabahlılık Akşamlılık Ölçeği (SAÖ) son sayfada Barrat Dürtüsellik Ölçeği Kısa Form bulunmakaydı. Katılımcılardan Anket üzerine isim, telefon, adres ya da kişisel bir bilgi belirtmemeleri istenmiş, fakat araştırma sonuçları hakında bilgi edinmek isteyenlerin e-posta adreslerini yazabilecekleri bir alan bırakılmıştır. Bulgular: Sabahlılık ve akşamlılık tipi sirkadiyen tercihi olan katılımcıların yeme bağımlılığı açısından karşılaştırılmasında, yeme bağımlılığı akşamlılık tipi sirkadiyen ritimle ilişkili bulundu (p= 0,042). Yine akşamlılık tipi sirkadiyen ritmin dürtüsellikle ileri düzeyde anlamlı çıktığı ortaya kondu (p=0,0001). Uykusuzluğun değerlendirildiği UŞİ toplam puanı ile yeme bağımlılığının bağımsız değişkenlerde t testi ile analizinde uykusuzluk ile yeme bağımlılığı arasında ileri derecede anlamlı ilişki saptandı (p=0.0001). UŞİ ve BDÖ 11 ölçeklerinin korelasyonu uykusuzluk ile dürtüsellik puanları arasında ileri derede pozitif korelasyon saptandı (p=0.0001). Sonuç: Çalışmamızda akşamlılık tipi sirkadiyen ritimle yeme bağımlılığı arasındaki ilişki üzerine durulmuştur. Günümüzde teknoljinin gelişmesi, çalışma ve sosyal aktivite saatlerinin geç saatlere kayması biyolojik ritmimizi bozmaktadır. Bu durum giderek artan obezite ve diğer metabolik bozuklukları artırmaktadır. Ayrıca işlenmiş şeker ve doymuş yağ içeren kalorisi yüksek gıdaların hayatımızdaki rolünün artması bizi gıdalara karşı bağımlı davranışlar sergilemeye itmektedir.
Objective: Increasing prevalence of obesity in the world and increasing role of processed foods in daily life has led to become the focal point of food addiction. This study aims to investigation of food addiction and impulsivity relations biological rhtyms differences and insomnia in university students. Methods: 1500 student planned to participate who studies in Konya Selcuk University central campus. Participants were to fiil out the test during their classes under physician supervision. The volunteers completed a package of psychological instruments including the Morningness–Eveningness Questionnaire, Yale Food Addiction Scale, Insomnia Severity Index, and Barratt Impulsiveness Scale administered by two investigators in their classrooms. Results: 1323 forms were suitible for statistical analysis. The mean age was 20.83, mean BMI was 22.02. Food addiction prevalance was 18.2%. Our study showed that association between the eveningness type and food addiciton (p<0.045). Also, the eveningness type and insomnia were in positive correlation in impulsivity (p<0.001). Conclusion: This study has explored the association between eveningness type of biological rhythms, food addiction, insomnia and impulsivity.

Üniversite öğrencileri, Uni̇versi̇ty students, Yeme bağımlılığı, Food addiction, Dürtüsellik, Impulsivity, Uykusuzluk, Bilogical rhtyms, Insomnia, Biyolojik ritim

Kandeğer, A. (2016). Üniversite öğrencilerinde biyolojik ritimlerdeki bireysel farklılığın ve uykusuzluğun yeme bağımlılığı ve dürtüsellik ile ilişkisinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış uzmanlık tezi, Konya.