Dijital çağda işletmelerde kurumsallaşma ve örgütsel öğrenmenin örgütsel yenilikçilik üzerindeki etkisi

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı, kurumsallaşma ve örgütsel öğrenmenin örgütsel yenilikçilik üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Araştırmanın örneklemini, Konya ilinde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde çalışanlar oluşturmaktadır (n=194). Bu çalışmada veriler, Alpay vd.'nin (2008) kurumsallaşma ölçeği, Calantone vd. (2002) tarafından geliştirilen ve Biçkes (2011) tarafından Türkçe'ye uyarlanan örgütsel öğrenme ölçeği ve Wang ve Ahmed (2004) tarafından geliştirilen ve Onağ ve Tepeci (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlanan örgütsel yenilikçilik ölçeğini kapsayan bir anket yardımıyla elde edilmiştir. Kurumsallaşma ve örgütsel öğrenmenin örgütsel yenilikçilik üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak için veriler çoklu regresyon analizi yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, kurumsallaşma boyutlarından tutarlılık, şeffaflık ve profesyonelliğin örgütsel yenilikçilik üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, örgütsel öğrenme boyutlarından öğrenmeye olan bağlılık, paylaşılan vizyon, ve örgüt içi bilgi paylaşımının örgütsel yenilikçilik üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Öte yandan örgütsel öğrenme boyutlarından açık fikirliliğin ise örgütsel yenilikçilik üzerinde pozitif ama anlamlı olmayan bir etkiye sahip olduğu ortaya konulmuştur. Son olarak araştırmanın bazı kısıtları olduğu vurgulanmış, hem otel işletmeleri ve yöneticilerine kurumsallaşma ve örgütsel öğrenmeye yönelik önerilerde bulunulmuş, hem de gelecekte benzer konularda yapılacak araştırmalara ilişkin birtakım öneriler sunulmuştur.
The aim of this study is to analyze the effects of institutionalization and organizational learning on organizational innovativeness. The sample of the study consists of employees in 4 and 5 star hotel businesses operating in Konya province of Turkey (n = 194). In this study, the following scales were utilized accordingly; institutionalization scale developed by Alpay et al. (2008), organizational learning scale constructed by Calantone et al. (2002) and the organizational innovativeness scale developed by Wang and Ahmned (2004) and adapted to Turkish by Onağ and Tepeci (2016). Data were analyzed with the help of multiple regression analysis to reveal the effects of institutionalization and organizational learning on organizational innovativeness. According to the findings of the study, consistency, transparency and professionalism from the view of institutionalization dimensions have been found to have a positive and significant effect on organizational innovativeness. Furthermore, from the perspective of organizational learning dimensions; commitment to learning, shared vision, and sharing of information within the organization have been found to have a positive and significant impact on organizational innovativeness. On the other hand, open mindedness of organizational learning dimensions has been shown to have a positive but not significant effect on organizational innovativeness. Finally, it was emphasized that the research had some limitations, some recommendations were given for the managers of hotel businesses in terms of institutionalization, organizational learning, and innovativeness; and some suggestions were presented for future researches

Kurumsallaşma, Örgütsel Öğrenme, Institutionalization, Organizational Learning

Işık, Ö. (2020). Dijital Çağda İşletmelerde Kurumsallaşma ve Örgütsel Öğrenmenin Örgütsel Yenilikçilik Üzerindeki Etkisi. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.